Connect with us

Nyheter

Rysk seger i kampen om Egyptens vete

Published

on

Vete redo för exportDen första juli 2011 upphörde det exportförbud som Ryssland, världens tredje största exportör av vete, hade på råg, vete, majs och korn till Egypten. Exportförbudet som varade i nästan ett års tid, var en följd av den värsta torkan som Ryssland sett på över ett sekel. Torkan som följdes av betydande skogsbränder medförde att närmare 11 miljoner hektar rysk åkermark förstördes och att skörden 2010 minskade till 60 miljoner ton, 38 procent lägre än 2009.

Den ryska exporten välkomnas från Egyptens sida, även om det sker med en viss försiktighet då egyptierna, världens största importör av vete, vill vara säkra på att Ryssland verkligen klarar av att uppfylla sina åtaganden. I och med att Ryssland är det av de stora exportländerna som ligger närmast Egypten innebär det att fraktkostnaderna gör rysk export konkurrenskraftig. Det tidigare exportförbudet fick de egyptiska myndigheterna att vidta åtgärder för att minska den inhemska brödkonsumtionen samt att planera för en ökad inhemsk produktion av vete som skulle svara för upp till 75 procent av Egyptens egna behov. Detta skall bland annat ske genom att öka produktiviteten på befintliga åkrar, men också genom bevattning av nya fält. Vidare infördes regler som förbjöd användandet av bröd som boskapsfoder och lagar infördes för att uppmuntra användandet av majs i bröden.

I och med att upp till 90 procent av alla egyptier äter bröd som bakas på mjöl som på ena eller andra sättet subventioneras av den egyptiska staten, och upp till 60 procent, i huvudsak den fattigare befolkningen, är beroende av bröd som sin huvudsakliga föda är det naturligt att beslutet gjort livet lättare för Egyptens befolkning. Innan det ryska exportembargot infördes gick inte mindre än 50 procent av Rysslands export till Egypten. Under embargot tvingades Egypten istället att förlita sig på import från USA och Västeuropa, något som beräknats kosta Egypten upp till 700 miljoner USD.

Stororder krävde prissänkningar från ryskt håll

Ryssland har kammat hem en betydande exportorder på vete som kommer att gälla minst ett år framåt. Ordern som krävde att de ryska exportörerna gav Egypten garantier om vissa rabatter, vanns i strid med erbjudanden om franskt spannmål. Ryssland stärkte sedan sitt grepp om försäljningen till Egypten genom att vinna en order om 420.000 ton vete vilket gör att Egypten nu importerar mer än 2 miljoner ton vete från Ryssland.

Ryskt vs Franskt

Mot bakgrund av de försvagade terminspriserna krävs Ryssland på rabatter för att försvara sin konkurrenskraft mot franskt vete.

Egypten betalar i genomsnitt $ 278,42 per ton för vete den här gången, $ 12 mindre per ton än det pris som betalas för rysk säd från den tidigare upphandlingen. Det franska vetet erbjöds Egypten till ett pris om $ 283,95 per ton, trots att fraktkostnaden uppgår till $ 5 mer per ton jämfört med den ryska spannmålen.

Ordern följer på en nedgång på cirka 13 % på vetepriset i Chicago denna månad och det är inte förvånande att se hur Egypten väljer att köpa betydande mängder vete i samband med prisnedgångar på råvarumarknaden.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Vedde

    27 juli, 2013 at 02:18

    Finns det några certifikat eller mini futures för att investera i vete?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Sockerpriset når sin högsta nivå på 11 år

Published

on

Sockerrör

Sockerpriset har nått sin högsta nivå på 11 år. Det globala utbudet är mycket begränsat, till stor del beroende på att den stora exportören Indien har minskat sin export. Exporten förväntas halveras till 6 miljoner ton under året som slutar i september och den kan sjunka så lågt som till 4 miljoner ton under nästa säsong.

Graf över sockerpriset
Terminspriset på socker i London i USD.

Det är två faktorer som minskar exporten från Indien. Den första är väderrelaterad, kraftiga regn har skadat odlingarna. Den andra faktorn är att den indiska staten mycket kraftfullt har satsat på biobränsle som etanol, vilket gör att sockerrörsskördarna går till att producera etanol i stället för att exporteras som socker.

Continue Reading

Nyheter

Goldman Sachs tror på högre oljepriser i juni

Published

on

Olja pumpas upp

Goldman Sachs förväntar sig högre oljepriser under de kommande tolv månaderna, sade analytiker från investmentbanken i en analysuppdatering. Goldman Sachs skriver att banken tror på en prognostiserad efterfrågeökning i Kina till mer än 16 miljoner fat per dag under perioden.

Banken är positivt inställd till alla råvaror. Förra veckan sa dess råvaruchef, Jeffrey Currie, att utflödet av kapital från energiindustrin kommer att resultera i brister som kommer att visa sig senare i år.

”Historiskt sett, när du har den här typen av kapitalutflöden, tar det månader att få tillbaka kapitalet. Vi kommer fortfarande att få ett underskott av olja i juni och det kommer att driva upp oljepriserna”, sa Currie vid Financial Times Commodities Global Summit.

Currie är inte den enda branschobservatören som förutspår ett högre oljepris. Även denna vecka sa hedgefondförvaltaren Pierre Andurand att oljan kommer att återhämta sig och stiga till 140 dollar per fat i slutet av året. Han anser att den nuvarande nedgången varit spekulativ och beror från banksektorn.

Mycket av haussen kring oljepriserna har att göra med Kina. Den kinesiska energiimporten var väldigt låg under de första två månaderna av 2023. Den kinesiska oljeimporten förväntas ta fart senare i år med potentiellt rekordhöga råoljeinköp, även om Peking har satt sitt lägsta årliga ekonomiska tillväxtmål på decennier.

Den genomsnittliga oljeimporten under de två första månader 2023 var lägre än för samma period förra året. Skillnaden var emellertid endast marginell, 1,3 procent. Oljeimporten under januari och februari 2023 tenderar att vara svagare i Kina på grund av nyårshelgerna.
Ändå förväntar sig i stort sett alla analytiker att den kinesiska efterfrågan på olja kommer att växa under de kommande månaderna med sikte på den tillväxttakt på 5 procent som fastställts av regeringen. Dessutom kommer en del ny raffineringskapacitet att startas i år, vilket borde garantera en starkare efterfrågan och stödja priserna.

Continue Reading

Nyheter

Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

Published

on

Kakaofrukt

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.

Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen. 

Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport

En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.

Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.

Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT. 

Continue Reading

Populära