Connect with us

Video

Relationen mellan olja och valuta

Published

on

Relationen mellan råvaran olja och valuta

En kort video som ger en grundläggande förklaring av relationen mellan olja och olika valutor. Exempelvis kan vi se att olika valutors förändrade köpkraft mot oljan påverkar oljepriset. En annan relation är länder med stor oljeexport brukar se sin valuta stärkas när oljepriset stiger. De och flera effekter förklaras översiktligt i videon.

Se även: Relationen mellan guld och valuta

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. Lina

    10 november, 2011 at 14:37

    Kan du förklara hur oljan påverkar relationermellan olika länder.

  2. Claes

    3 mars, 2013 at 01:52

    Många köper guld för att skydda sig mot eventuell enorm inflation, vilket inte är fel. Men olja är minst lika bra om man inte har behov av att ha tillgången i sitt hem.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Video

Sju stadier av ett imperium

Published

on

Ett imperium och pengar, valuta, guld och manipulation

Detta är den andra delen av serien Hidden Secrets of Money kallad Seven stages of empire. I den första delen gick Mike Maloney igenom skillnaden mellan valuta och pengar. I denna video går han igenom sju stadier av ett imperium, som går igenom hur valuta används och manipuleras över tid i takt med att ett imperium går igenom olika stadier. Vad som däremot behåller sitt värde oavsett manipulationen av valutan är guld.

Continue Reading

Video

Valuta vs pengar

Published

on

Pengar vs valuta, currency vs money

Valuta och pengar är inte samma sak, även om vi liksom de flesta andra använder orden som om de vore synonymer. De har många egenskaper gemensamt, men egenskapen som värdebevarare över tid är det bara en som har. Det är exempelvis en stor skillnad över tid om ett mynt är gjort av guld jämfört med om det är gjort av en värdelös metall med en siffra på.

Se den intressanta videon, Hidden Secrets of Money – Currency vs Money, där Mike Maloney leder oss igenom begreppen och vad de innebär.

Continue Reading

Video

Guld – Säker tillgång eller pyramidspel?

Published

on

Smycken av guld har blivit billigare

Är guld en säker och värdebeständig tillgång eller ett stort pyramidspel? Det är något tillspetsat vad Veckomagasinet på Handelsbanken TV handlar om denna vecka.

Lennart Ekdal låter gästerna Markus Ekberg, VD för Endomines, Patric Andersson, Docent ekonomisk psykologi och Magnus Strömer, råvaruchef på Handelsbanken, komma till tals om sina åsikter.

Guldpriset har redan fallit tillbaka rejält från toppnivån. Markus Ekberg är inte speciellt orolig för att priset ska falla mycket lägre. ”Jag kan inte tänka mig att guld ska sjunka till 1 000 dollar”, säger han. Magnus Strömer har en annan åsikt. ”Det har fallit mycket, men fallet har bara börjat”, säger han. ”Samma psykologi som gäller för guld gäller för till exempel aktier. Det handlar om förväntningar.”, säger Patric Andersson.

Guld – kedjebrev eller värdebeständigt?

Continue Reading

Populära