Nyheter
Råvaruprodukter vänder den negativa utvecklingen

Tillgångarna i börshandlade råvaruprodukter, så kallade ETP:er (ETF-fonder och ETN-produkter, eller certifikat som de kallas i Sverige), ökade med 8,4 miljarder dollar till 135,9 miljarder dollar under det tredje kvartalet 2013. Det är den första kvartalsvisa ökningen sedan det tredje kvartalet 2012. Det visar en sammanställning av handeln i börshandlade fonder hos ETF Securities under det tredje kvartalet 2013.
Ökningen berodde på en kombination av prisökningar i olika råvaror och ett ökat inflöde av icke-guldrelaterade råvaruprodukter, det största sedan det första kvartalet 2012.
Viktiga trender för råvaruprodukter under tredje kvartalet 2013:
- Icke-guldrelaterade råvaruprodukter hade ett nettoinflöde på 1,9 miljarder dollar, vilket var mer än utflödet under det andra kvartalet. Inflödet var det största sedan KV1 2012.
- Börshandlade råvaruprodukter, inklusive guld, hade ett nettoutflöde på 2,3 miljarder dollar under det tredje kvartalet, en avsevärd förbättring jämfört med föregående kvartal då nettoutflödet var 19,6 miljarder dollar.
- Nettoutflödet av börshandlade guldprodukter fortsatte under det tredje kvartalet. Dock dämpades utflödet markant jämfört med det andra kvartalet 2013. Det senaste kvartalets utflöde på 4,2 miljarder dollar kan jämföras med det rekordstora nettoutflödet på 18,5 miljarder dollar under årets andra kvartal. På månadsbasis har utflödet i guldprodukter dämpats sedan rekordutflödet på 8,7 miljarder dollar under april 2013.
- Under det tredje kvartalet hade diversifierade breda råvaruprodukter nettoinflöden på 779 miljoner dollar. Det är den största ökningen sedan tredje kvartalet 2012. Faktorerna till varför kapitalförvaltare nu har sökt sig tillbaka är flera; en fortsatt stadig förbättring i den amerikanska tillverkningsindustrin, stärkt tro på att Kina kommer att upprätthålla en sund ekonomisk tillväxt, trevande tecken på förbättrad tillväxt i Europa och Japan samt en stor global likviditet. Dessutom upplevs priserna vara attraktiva.
- Silver var den kategori som noterade det näst största nettoinflödet under kvartalet, sammanlagt 706 miljoner dollar. Efter att priset backat med mer än 50 procent sedan pristoppen verkar det som att investerare ser silver som ett av de bästa sätten att få exponering när den globala industrikonjunkturen väntas bli bättre. Eftersom cirka 50 procent av efterfrågan i silver kommer från industrin har silverpriset haft en historiskt tydlig positiv koppling till ledande indikatorer från tillverkningsindustrin. Metallen är både en industriell metall och en “hårdvaluta” likt guld. Det lockar investerare som inser att vi upplever en cyklisk uppgång och som samtidigt ser orosmoln i form av högre statsskulder och fortsatta risker för valutaförsämringar i kölvattnet av en väl tilltagen penningpolitik.
- Det tredje största nettoinflödet under kvartalet var inom energiråvaror, främst i form av naturgas som noterade 284 miljoner dollar i inflöden samt olja med 66 miljoner dollar. En stor del av inflödet av olja har sannolikt att göra med att investerare vill skydda sig mot ytterligare leveransstörningar i Mellanöstern samt att investerare med kortare investeringshorisonter trissar upp priset för WTI-oljan (West Texas Intermediate), allt eftersom lagren minskar. Investerare i naturgas tenderar att handla i intervall. När spotpriset för Henry Hub sjunkit från över $ 4,5 MBtu (miljoner British Thermal Unit) till under $ 3.5 MBtu från maj till början av augusti såg många investerare ett bra tillfälle att köpa in sig ytterligare.
- Jordbruksprodukter noterade 121 miljoner dollar i nya nettoinflöden spritt över hela sektorn. Jordbruksprodukter vände därmed den negativa trenden från föregående kvartal. Störst inflöde noterade kaffe med 70 miljoner dollar i nettoinflöden. Därefter följde kategorin diversifierade med 22 miljoner dollar i nettoinflöden, följt av kakao och vete med 14 miljoner, respektive 13 miljoner dollar. Stora prisnedgångar för de flesta jordbruksråvaror tillsammans med markant negativa positioner ute på marknaden tycks ha lockat investerare som väntar sig en framtida prisnormalisering.
- Även platina såg starka nettoinflöden, med 172 miljoner dollar. Platinapriset ligger under priset för estimerade produktionskostnader vilket har attraherat investerare som vill positionera sig utifrån att den globala ekonomin kan komma att stärkas. Utbudet har hållits nere av arbetskraftsproblem i gruvor i Sydafrika, där 70 procent av produktionen sker. Samtidigt finns förväntningar på att den kinesisk efterfrågan av platinasmycken ska öka. Detta tillsammans med tidiga tecken på liv i de centraleuropeiska ekonomierna som stärker sannolikheten för att det blir ordentlig brist på metallen i år och nästa år.
- Industrimetaller som grupp noterade 195 miljoner dollar i nettoutflöden under kv3 2013. Trenden är förvånande vid första anblicken med tanke på de förbättrade utsikterna för Kina och den globala industriella tillväxten. Den mest sannolika förklaringen till utflödena, trots att utsikterna på efterfrågesidan har förbättrats, är att utbudet av några av de viktiga industrimetallerna såsom koppar förväntas öka. Därför verkar det som investerare valde att positionera sig för återhämtningen för industrisektorn genom tillgångar i platina, silver, olja och breda råvaror, snarare än genom industrimetaller.
Nicholas Brooks, analyschef på ETF Securities, säger i en kommentar:
“Investerarnas ökade allokering till råvaror speglar en generell förbättrad tilltro till tillgångsklassen som gynnas av uppgångar i den globala industrikonjunkturen och en ökad tilltro till Kinas tillväxt. Dessutom har en rad råvaror uppnått attraktiva prisnivåer. Förutsatt att återhämtningen för tillverkningsindustrin fortsätter och att amerikansk och europeisk politik inte förstör utsikterna för den internationella konjunkturen, så tror vi att det tredje kvartalet 2013 kan utgöra en viktig positiv vändpunkt för råvaror.”
Nyheter
Ryska staten siktar på att konfiskera en av landets största guldproducenter

En våg av panik sprider sig bland Moskvas elit sedan Vladimir Putins regim inlett en dramatisk offensiv för att beslagta tillgångarna hos Konstantin Strukov – en av Rysslands rikaste affärsmän och ägare till landets största guldgruvföretag, Yuzhuralzoloto. Åtgärden ses som ett tydligt tecken på hur långt Kreml är villigt att gå för att säkra ekonomiska resurser i takt med att kostnaderna för kriget i Ukraina stiger.
Strukovs förmögenhet, som uppskattas till över 3,5 miljarder dollar, byggdes upp under decennier i nära relation med maktens centrum i Ryssland. Men den 5 juli stoppades hans privatjet från att lyfta mot Turkiet. Enligt flera ryska medier deltog den federala säkerhetstjänsten FSB i ingripandet, och Strukovs pass beslagtogs. Händelsen ska vara kopplad till en omfattande rättsprocess där åklagare kräver att hela hans företagsimperium förverkas – med hänvisning till påstådd korruption och användning av skalbolag och familjemedlemmar för att dölja tillgångar.
Företaget själva förnekar att något inträffat och kallar rapporteringen för desinformation. De hävdar att Strukov befann sig i Moskva hela tiden. Trots det bekräftar rättsdokument att både han och hans familj förbjudits att lämna landet, och att myndigheterna snabbt verkställt beslutet.
Det som nu sker är en del av ett större mönster i ett Ryssland präglat av krigsekonomi: staten tar tillbaka kontrollen över strategiska sektorer som guld, olja och försvarsindustri – industrier som nu allt mer mobiliseras för att finansiera och stödja krigsinsatsen. Intressant nog handlar det inte om att Strukov ska ha varit illojal mot regimen – tvärtom har han varit en lojal allierad, med politiska uppdrag knutna till Putins parti. Men lojalitet räcker inte längre som skydd.
Medan tidigare utrensningar ofta riktade sig mot krigskritiker eller de som flydde landet, drivs dagens tillgångsövertaganden av något mer fundamentalt: ekonomisk nöd. De växande sanktionerna har nästan helt strypt inflödet av utländskt kapital. Statens oljeintäkter minskar och budgetunderskotten växer. Putins lösning är att vända sig inåt – till de oligarker han själv lyfte fram – för att fylla statskassan.
Det här är inte ett enskilt fall. På senare tid har flera framstående affärspersoner hamnat i plötsliga rättsliga tvister, omkommit under mystiska omständigheter eller sett sina bolag tas över av staten. Den oskrivna överenskommelsen som länge gällde i Putins Ryssland – rikedom i utbyte mot lojalitet – håller på att kollapsa.
Den 8 juli väntar en rättsförhandling som kan avgöra framtiden för Strukovs affärsimperium. Men budskapet till Rysslands näringslivselit är redan tydligt: ingen är för rik, för lojal eller för nära den politiska makten för att gå säker. I ett Ryssland där kriget kräver allt större uppoffringar riskerar oligarker att snabbt förvandlas till måltavlor.
Nyheter
Hur säkrar vi Sveriges tillgång till kritiska metaller och mineral i en ny geopolitisk verklighet?

När världsläget förändras ställs Europas beroende av metaller och mineral på sin spets. Geopolitiska spänningar, handelskonflikter och ett mer oförutsägbart USA gör att vi inte längre kan ta gamla allianser för givna. Samtidigt kontrolleras en stor del av de kritiska råvarorna vi är beroende av av andra makter – inte minst Kina. Vad händer med Sveriges industriella förmåga i ett läge där importen stryps? Hur påverkas försvarsindustrin av Kinas exportrestriktioner? Är EU:s nya råvarupolitik tillräcklig för att minska sårbarheten – eller krävs ytterligare statliga insatser och beredskapslagring? Svemin anordnade den 25 juni ett seminarium som bestod av bestod av deltagare från myndigheter, politik och industri. Man diskuterar Sveriges och EU:s strategiska vägval i en ny global verklighet – och vad som krävs för att säkra tillgången till metaller när vi behöver dem som mest.
Nyheter
Lundin Mining ska bli en av de tio största kopparproducenterna i världen

Lundin Mining är bolaget i Lundin-sfären som satsar stort på Vicuña-projektet i Argentina. Det ska lyfta Lundin Mining till att bli en av de tio största kopparproducenterna i världen skriver Affärsvärlden och upprepar sin köprekommendation för aktien.
”Även om en framgång inte är på förhand given tror vi att Vicuña har goda chanser att bli bra. Vi förnyar vårt köpråd för Lundin Mining”
Enligt Lundin Minings ledning kommer man att klara att finansiera sin del av investeringarna i Vicuña genom det löpande kassaflödet som man förväntar sig ska bli omkring 5 miljarder dollar kommande fem år i kombination med lån.
-
Nyheter4 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Nyheter3 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter2 veckor sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld
-
Nyheter3 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning
-
Analys3 veckor sedan
Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad
-
Nyheter2 veckor sedan
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras