Följ oss

Nyheter

Råvaruprodukter vänder den negativa utvecklingen

Publicerat

den

Investeringar i guld via ETF och certifikat

Tillgångarna i börshandlade råvaruprodukter, så kallade ETP:er (ETF-fonder och ETN-produkter, eller certifikat som de kallas i Sverige), ökade med 8,4 miljarder dollar till 135,9 miljarder dollar under det tredje kvartalet 2013. Det är den första kvartalsvisa ökningen sedan det tredje kvartalet 2012. Det visar en sammanställning av handeln i börshandlade fonder hos ETF Securities under det tredje kvartalet 2013.

Ökningen berodde på en kombination av prisökningar i olika råvaror och ett ökat inflöde av icke-guldrelaterade råvaruprodukter, det största sedan det första kvartalet 2012.

Viktiga trender för råvaruprodukter under tredje kvartalet 2013:

  • Icke-guldrelaterade råvaruprodukter hade ett nettoinflöde på 1,9 miljarder dollar, vilket var mer än utflödet under det andra kvartalet. Inflödet var det största sedan KV1 2012.
  • Börshandlade råvaruprodukter, inklusive guld, hade ett nettoutflöde på 2,3 miljarder dollar under det tredje kvartalet, en avsevärd förbättring jämfört med föregående kvartal då nettoutflödet var 19,6 miljarder dollar.
  • Nettoutflödet av börshandlade guldprodukter fortsatte under det tredje kvartalet. Dock dämpades utflödet markant jämfört med det andra kvartalet 2013. Det senaste kvartalets utflöde på 4,2 miljarder dollar kan jämföras med det rekordstora nettoutflödet på 18,5 miljarder dollar under årets andra kvartal. På månadsbasis har utflödet i guldprodukter dämpats sedan rekordutflödet på 8,7 miljarder dollar under april 2013.
  • Under det tredje kvartalet hade diversifierade breda råvaruprodukter nettoinflöden på 779 miljoner dollar. Det är den största ökningen sedan tredje kvartalet 2012. Faktorerna till varför kapitalförvaltare nu har sökt sig tillbaka är flera; en fortsatt stadig förbättring i den amerikanska tillverkningsindustrin, stärkt tro på att Kina kommer att upprätthålla en sund ekonomisk tillväxt, trevande tecken på förbättrad tillväxt i Europa och Japan samt en stor global likviditet. Dessutom upplevs priserna vara attraktiva.
  • Silver var den kategori som noterade det näst största nettoinflödet under kvartalet, sammanlagt 706 miljoner dollar. Efter att priset backat med mer än 50 procent sedan pristoppen verkar det som att investerare ser silver som ett av de bästa sätten att få exponering när den globala industrikonjunkturen väntas bli bättre. Eftersom cirka 50 procent av efterfrågan i silver kommer från industrin har silverpriset haft en historiskt tydlig positiv koppling till ledande indikatorer från tillverkningsindustrin. Metallen är både en industriell metall och en “hårdvaluta” likt guld. Det lockar investerare som inser att vi upplever en cyklisk uppgång och som samtidigt ser orosmoln i form av högre statsskulder och fortsatta risker för valutaförsämringar i kölvattnet av en väl tilltagen penningpolitik.
  • Det tredje största nettoinflödet under kvartalet var inom energiråvaror, främst i form av naturgas som noterade 284 miljoner dollar i inflöden samt olja med 66 miljoner dollar. En stor del av inflödet av olja har sannolikt att göra med att investerare vill skydda sig mot ytterligare leveransstörningar i Mellanöstern samt att investerare med kortare investeringshorisonter trissar upp priset för WTI-oljan (West Texas Intermediate), allt eftersom lagren minskar. Investerare i naturgas tenderar att handla i intervall. När spotpriset för Henry Hub sjunkit från över $ 4,5 MBtu (miljoner British Thermal Unit) till under $ 3.5 MBtu från maj till början av augusti såg många investerare ett bra tillfälle att köpa in sig ytterligare.
  • Jordbruksprodukter noterade 121 miljoner dollar i nya nettoinflöden spritt över hela sektorn. Jordbruksprodukter vände därmed den negativa trenden från föregående kvartal. Störst inflöde noterade kaffe med 70 miljoner dollar i nettoinflöden. Därefter följde kategorin diversifierade med 22 miljoner dollar i nettoinflöden, följt av kakao och vete med 14 miljoner, respektive 13 miljoner dollar. Stora prisnedgångar för de flesta jordbruksråvaror tillsammans med markant negativa positioner ute på marknaden tycks ha lockat investerare som väntar sig en framtida prisnormalisering.
  • Även platina såg starka nettoinflöden, med 172 miljoner dollar. Platinapriset ligger under priset för estimerade produktionskostnader vilket har attraherat investerare som vill positionera sig utifrån att den globala ekonomin kan komma att stärkas. Utbudet har hållits nere av arbetskraftsproblem i gruvor i Sydafrika, där 70 procent av produktionen sker. Samtidigt finns förväntningar på att den kinesisk efterfrågan av platinasmycken ska öka. Detta tillsammans med tidiga tecken på liv i de centraleuropeiska ekonomierna som stärker sannolikheten för att det blir ordentlig brist på metallen i år och nästa år.
  • Industrimetaller som grupp noterade 195 miljoner dollar i nettoutflöden under kv3 2013. Trenden är förvånande vid första anblicken med tanke på de förbättrade utsikterna för Kina och den globala industriella tillväxten. Den mest sannolika förklaringen till utflödena, trots att utsikterna på efterfrågesidan har förbättrats, är att utbudet av några av de viktiga industrimetallerna såsom koppar förväntas öka. Därför verkar det som investerare valde att positionera sig för återhämtningen för industrisektorn genom tillgångar i platina, silver, olja och breda råvaror, snarare än genom industrimetaller.

Nicholas Brooks, analyschef på ETF Securities, säger i en kommentar:

“Investerarnas ökade allokering till råvaror speglar en generell förbättrad tilltro till tillgångsklassen som gynnas av uppgångar i den globala industrikonjunkturen och en ökad tilltro till Kinas tillväxt. Dessutom har en rad råvaror uppnått attraktiva prisnivåer. Förutsatt att återhämtningen för tillverkningsindustrin fortsätter och att amerikansk och europeisk politik inte förstör utsikterna för den internationella konjunkturen, så tror vi att det tredje kvartalet 2013 kan utgöra en viktig positiv vändpunkt för råvaror.”

Investeringsflöden i ETFer och certifikat på råvaror

Nyheter

Europas största tillverkare av elbilsbatterier överväger att ställa om till batterier för villor

Publicerat

den

LG Energy Solutions fabrik i Wroclaw i Polen

Koreanska LG Energy Solution är den största tillverkaren av elbilsbatterier i Europa. Nu överväger företaget att ställa om produktionen vid sin fabrik i Polen till att i stället producera batterier för stationär lagring av elektricitet, exempelvis för hushåll.

Fabriken i Polen med 6 600 anställda har en kapacitet på 100 000 elbilsbatterier per år, men efterfrågan på marknaden är svag. Samtidigt har Polens snabba utbyggnad av solenergi gjort att landets elnät har blivit obalanserat och ett behov av batterier har uppstått.

Polen presenterade förra veckan ett bidrag för privatpersoner att installera batterier. Budgeten för bidraget är 400 miljoner zloty, motsvarande en dryg miljard kronor. Man tillade dock att det bara är ett liten försmak av landets ambitioner.

Bloomberg skriver att grannlandet Tyskland har 500 000 installationer av batterier för stationär lagring i villor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på litium fortsätter att falla, överutbud i flera år framåt

Publicerat

den

Litium i vatten

Priset på batterimetallen litium rusade i höjden för ett par år sedan och världen var bekymrad över hur vi skulle kunna få fram tillräckligt av metallen. Nu när vi tittar i backspegeln så kan vi se att produktionen konstant har ökat samtidigt som elbilsmarknaden inte har växt lika snabbt som tidigare förväntat, även om den växer i högt tempo.

Det spås inte heller bli någon brist på litium under kommande år, det öppnas löpande nya gruvor och överutbudet spås öka, inte minska, de kommande åren.

Nedan är en graf över priset på litiumkarbonat i valutan yuan.

Priset på batterimetallen litium i CNY.
Priset på litium i CNY.
Fortsätt läsa

Nyheter

Koppar från kinesiska lager flödar ut på marknaden

Publicerat

den

Spekulationerna var många varför Kina köpte så mycket koppar i början av året trots att landets ekonomi går på halvfart. En stor spekulation var att landet skulle devalvera sin valuta och då var det bättre för aktörer att ha koppar än pengar på bankkontot.

Någon större devalvering kom aldrig. Nu flödar i stället all denna koppar ut på marknaden igen. Nedan är en graf över Kinas export av koppar.

Graf över Kinas export av koppar
Export av raffinerad koppar från Kina. Källa, kinesiska tullverket och Bloomberg.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära