Connect with us

Nyheter

HANetf lanserar ETF med ESG-kompatibelt guld

Published

on

Guldtackor

För snart 18 år sedan lanserades den första börshandlade fonden med fokus på guld av Gold Bullion Limited, det som i dag är ETF Securities. HANetfs co-CEO, Nik Bienkowski, var en del av detta team. Lanseringen skedde på Australian Stock Exchange under kortnamnet GOLD.

Guldtackor

Lanseringen av GOLD har hjälpt till att skapa en industri med minst 54 fysiskt uppbackade guld-ETP:er, inklusive en av världens största ETF:er, GLD med cirka 81 miljoner troy ounce guld, värt 130 miljarder dollar. Mätt i tillgångar och dagliga handelsvolymer ser vi numera dagligen affärer på över 2 miljarder dollar. Nu tar HANetf nästa steg i utvecklingen och har tillsammans med det brittiska myntverket lanserat nästa generations guldfond där guldet utvunnits ansvarsfullt och i enlighet med ESG.

Brittiska myntverket valde HANetf när de lanserade sin guldfond

En av de största sakerna som har hänt på guldmarknaden de senaste åren är att det brittiska myntverket, Royal Mint, valde att lansera en guld-ETF tillsammans med HANetf, The Royal Mint Physical Gold ETC (RMAU). Varför har då det brittiska myntverket har valt att lansera en guld-ETF tillsammans med HANetf?

Svaret är att det var ett lämpligt steg för det brittiska myntverket att lansera en börshandlad guldprodukt då det är ett modernt, kostnadseffektivt och enkelt sätt att äga och förvara guld på. Faktum är att det är den enda börshandlade guldprodukten som vi känner till där det fysiska guldet inte förvaras hos en bank. Custodian för denna guldfond är faktiskt Royal Mint själva, och guldet som fonden äger förvaras separerat från det guld som det brittiska myntverket själva äger. Allt guld finns i det mycket säkra valv som Royal Mint har i Wales.

Att Royal Mint valde att arbeta tillsammans med HANetf var relativt naturligt. Bolaget har utvecklat en metod som gör att det går att lansera en ny fond på mindre än tio veckor. Addera sedan att HANetf är en naturlig partner genom sin erfarenhet med guldprodukter och specialistkompetens med börshandlade produkter.

Vad gör RMAU unik?

RMAU har 3 unika egenskaper jämfört med andra guldprodukter på marknaden:

Ursprung

RMAU är den första börshandlade guldprodukten som är 100 procent uppbackad av ansvarsfullt framtaget guld. Detta är något som garanteras genom inspektioner av tredje part. Det innebär att RMAU är ESG-kompatibel och hjälper kapitalförvaltare att uppfylla sina mål om att öka andelen socialt ansvarsfulla investeringar.

RMAU är unikt när det gäller att uttryckligen äga fysiska guldtackor som ansvarsfullt kommer från LBMA Responsible Gold Sourcing Programme. Sedan lanseringen har denna ETF till 100 procent bestptt av guldtackor som uppfyller denna strikta standard. Det är således en fysiskt replikerad fond som dessutom låter sina andelsägare begära växling till fysiskt guld.

Investerarna i RMAU kan vara säkra på att guldet bryts på ett sätt som inte orsakar, stöder eller gynnar olaglig väpnad konflikt eller bidrar till allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna eller brott mot humanitär lag. I äldre ETF:er och ETC:er är det däremot mer sannolikt att en del av det innehavda fysiska guldet inte har ett socialt ansvarsfullt ursprung. Allt guld som finns hos RMAU är noga dokumenterat och uppfyller de högt uppsatta målen för att vara ESG-anpassade.

Ju äldre ETF, desto mer sannolikt kommer den att ha tackor som inte uppfyller LBMA Responsible Gold Sourcing Programmes strikta krav för dess skapande- och inlösenprocesser. Med tiden kommer detta att bli standarden för guld-ETF:er, men för de äldre fonder som har miljarder USD i guld kommer det att bli svårt och ta betydande tid och resurser att genomföra en förändring. Detta gör att The Royal Mint Physical Gold ETC (RMAU) är en börshandlad fond som fungerar bra att investera i den som har intresse av att ha ESG-vänliga investeringar.

Förvaringsinstitut

RMAUs förvaringsinstitut, The Royal Mint Limited, är en statlig institution och inte en kommersiell bank. Det brittiska myntverket är ett bolag helägt av Storbritanniens stat. Det är således den enda guld ETF:en som inte har sitt guld förvarat hos en kommersiell bank. Merparten av europeiska guld-ETF:er är förvarade hos HSBC och JP Morgan.

Förvaringsplats

Guldet förvaras i det brittiska myntverkets valv i Llantrisant utanför Cardiff i Wales som är ett av världens säkraste valv och på en geografisk plats med låg risk för stöld eller terroristattentat. Många andra guld ETF:er har sitt guld förvarat i London, New York eller andra finansiella centra.

The Royal Mint där guld förvaras

Var och hur kan RMAU handlas?

RMAU handlas i dag på tre olika börser, London Stock Exchange, Deutsche Boerse (Xetra) och Borsa Italiana och kan handlas i GBP, USD och EUR. Det betyder att det går att handla andelar The Royal Mint Physical Gold ETC (RMAU) genom de flesta svenska banker och internetmäklare, till exempel Nordnet och Avanza.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *