Följ oss

Nyheter

Rallyt i majs blekt i förhållande till kursutvecklingen de senaste 20 åren

Publicerat

den

Majs växer i solenInvesterare som tidigare inte varit aktiva när det gäller majs, eller på råvarumarknaden överhuvudtaget, kan ha överraskats av den stora kursuppgången vi sett i majsterminerna med en uppgång på mer än 20 procent de senaste veckorna och 28 procent på en månad.

Även om det sannolikt är så att vi kommer att få se hur priset på majs planar ut eller rent av faller tillbaka så kan det vara värt att titta på hur majspriset och andra jordbruksvaror har utvecklats historiskt. Historien visar att det inte är ovanligt med extrema prisförändringar, speciellt inte när ovanliga vädersituationer uppstår. Att handla majs förutsätter inte att du behärskar förmågan att kunna förutspå vädret, men det underlättar att ha ett begrepp om hur vädret påverkar spannmålspriserna vilket emellertid inte alltid är en enkel uppgift.

Diagrammet nedan visar de månatliga stängningskurserna för majsterminerna de senaste tjugo åren. Observera att medan den senaste månadens prisuppgång ser imponerande ut så bleknar den i jämförelse med de toppar vi såg i majspriset under 1994-1996, 2005-2008 samt 2010-2011.

Med andra ord kan detta vara början på en enorm rörelse uppåt i majspriset, speciellt med tanke på kursutvecklingen den senaste månaden som kan komma att indikera att toppen ligger betydligt högre upp.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Majspriset kan mycket väl komma att toppa inom kort, men det är ingen garanti för att det kommer en spik vid tidigare nivåer på 8 USD per bushel.

Historisk prisutveckling på majs, med pristoppar

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära