Följ oss

Nyheter

Ökade behov av sojabönor i Sydostasien

Publicerat

den

Produktion av fjäderfä för mat kräver foderSydostasiens foderproduktion spås fortsätta att öka med minst fem till sex procent de kommande åren. Trots detta medför den expanderande jordbrukssektorn i Kina att landet kan komma att behöva importera betydande mängder jordbruksprodukter, till exempel foder.

Den ökande produktionen av djurfoder kommer sannolikt att driva upp importen av sojabönor, sojamjöl och majs i Sydostasien, råvaror som redan stöds av höga priser. Sydostasiens foderproduktion förväntas öka 4,5 procent till rekordhöga 5,2 miljoner ton under det regleringsår som slutade 30 september.

Kina är världens största köttkonsument och landets förmåga att producera sötvattenbruksprodukter som till exempel räkor och fisk närmar en topp på grund av miljörelaterade frågor och stigande efterfrågan. Stigande export av levande fisk från Malaysia, Filippinerna och Vietnam har också gett en stimulans till industriella vattenbruk i Sydostasien. Sojamjölspriserna har stigit under de senaste månaderna, men sojamjöl är fortfarande billigare än fiskmjöl och har snabbt ersatt fiskmjölet som en foderingrediens.

Starkare lokal efterfrågan på kött har också ökat behovet av produktionen av djurfoder. Under de senaste åren har den årliga per capita-förbrukningen av fjäderfä i Indonesien nästan fördubblats till 7 kg och det finns en hel del utrymme för tillväxt, eftersom samma siffra ligger på 38 kg i grannlandet Malaysia. Indonesiens efterfrågan på djurfoder förväntas öka med 9 procent under 2012 till 1,12 miljoner ton.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Thailand har återupptagit sin fjäderfäexport till Europa efter att ha stoppat denna ett par år grund av fågelinfluensautbrott. Landets djurfoderproduktion har ökat med 6 procent under 2012.

Den filippinsk foderproduktion har dämpats under året på grund av en shake-up i den lokala svinindustrin som lett till att många små producenter gått i konkurs, och tvingat landet till en ökad köttimport från Kanada och Europa.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära