Nyheter
Ökad avkastning på jordbruksrelaterade råvaror
I måndags var vi i väg på en releaselunch för en bok om råvaror, Bättre betalt för skörden, en bok skriven av Torbjörn Iwarson. Boken inriktar sig förvisso på utbudssidan, det vill säga den är i första hand skriven för bönder och jordbrukare, men vi anser att den är ett måste för alla dem som handlar med råvaror, i alla fall jordbruksrelaterade sådana, ofta benämnt Grains. Även om boken har undertiteln Riskhantering för lantbrukare och beskriver hur prissäkring kan göra bonden till en vinnare så finns det betydligt fler aktörer som kan ha fördel av att ha läst denna bok, både inköpare, råvaruhandlare och spekulanter.
I och med att två av tre amerikanska bönder i dag använder sig av någon form av prissäkringsstrategi så medför detta att det är viktigt för den som handlar råvaror att veta hur producenterna tänker och agerar då detta styr utbuden, men också när i tiden detta kan komma att nå marknaden.
En minskad riskexponering och högre intäkter, låter det för bra för att vara sant? Visst gör det så, men det som är viktigt att komma ihåg är att det rör sig om ett antal medvetna och långsiktiga strategier som tas upp i boken. De finansiella strategierna som tas upp är inget som ger snabba pengar, men det ger jordbrukare säkrare intäktsflöden år efter år på ett relativt enkelt sätt.
Vilka olika strategier finns det då för en jordbrukare, det vill säga en producent av jordbruksrelaterade råvaror?
- Sälja på spotmarknaden, det vill säga att aldrig prissäkra
- Genomsnittsmetoden, att sälja lika mycket varje månad
- Prissäkra allt i december
- Prissäkra allt i februari
- Prissäkra när priset är högre än förra året
- Prissäkra alltid, men bara till ett pris som är högre än de senaste åren
Samtliga strategier tas upp i boken, och med hjälp av stort antal historiska data visar Iwarson vilken risk som de olika strategierna för med sig, men framförallt hur det går att dra nytta av dessa och öka avkastningen på ett jordbruk med betydande summor. Det intressanta är att han gör en jämförelse mellan risken och avkastningen, vilket gör att det hjälper de läsare som använder sig av dessa att sova bättre.
För att inte lämna läsaren i sticket visar han inte bara på de olika strategierna men också på vilka motparter och marknader som finns men också när det är dags att kliva ur de olika positionerna. I takt med att allt fler bönder väljer att prissäkra sig och sin produktion kommer detta att få en allt större betydelse för hur priset på jordbruksprodukter sätts. För att dra fördel av detta krävs det att de som sitter på andra sidan av denna handel är pålästa och vet vad som händer. Att hitta bra sådant material är inte lätt, faktum är att denna bok är den första vi sett på svenska som vänder sig till jordbrukssektorn och det finns anledning att tro att den kommer fortsätta att sälja år efter år.
Köp boken
Boken går att beställa hos Sterners Förlag vilket är betydligt billigare än att köpa den i bokhandeln. Alternativet är att kontakta oss så förmedlar vi kontakten.
Om Torbjörn Iwarson
Torbjörn Iwarson är en av landets mest erfarna råvaruexperter med ett förflutet som chef för Handelsbankens råvaruavdelning, idag chef för SEB:s motsvarighet. Iwarson är även känd för sina pedagogiska råvarukrönikor i lantbrukspress som populärpress. Han är en flitigt anlitad föredragshållare av jordbrukets organisationer. Han har även skrivit en bok om guld.
Nyheter
Ett samtal om uran med råvaruanalytikern Bob Brackett
Bob Brackett är en enormt kunnig råvaruanalytiker och arbetar idag på Bernstein Research där han bland annat är ansvarig för energi och energiövergång i USA. Han sitter här ned för ett samtal i Bloomberg-podden Odd Lots för att svara på frågor om råvaran uran. Det är en väldig bra start om man vill förstå grunderna om marknaden och vad som driver efterfrågan och utbud.
Bakgrunden är självklart att kärnkraft har fått en pånyttfödelse i världen och uran är råvaran som används i den formen av energiproduktion. Uran har ganska unika egenskaper, bland annat har råvaran till skillnad från många andrar råvaror bara ett användningsområde och till skillnad från andra former av energiproduktion så utgör inte själva råvaran någon större del av kostnaden för energiproduktionen.
Samtalet om uran är på strax under 30 minuter, sedan får vi även en uppdatering om litium, guld, silver, olja och andra råvaror.
Nyheter
Lobitokorridoren kan möjliggöra att råvaror fraktas väster ut i Afrika
En stor del av alla råvaror som produceras i Afrika fraktas öster ut till Kina. USA och EU ser gärna att mer fraktas väster ut. Det finns ett plan att satsa på Lobitokorridoren, en järnväg och väg genom centralafrika. USA har tagit ledningen, men med ett eventuellt maktskifte i USA så återstår det att se vad det blir av planerna.
Clara My Lernborg, expert på råvaror och gruvor, svarar på frågor om projektet.
Nyheter
Talga har fått miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara
Talga har fått miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara utanför Vittangi. Detta efter att Högsta domstolen avslagit begäran om överprövning. Enligt bolaget är detta det enskilt största beslutet för att förverkliga planerna. Gruvan är en del av en vertikalt integrerad produktion av anod-material.
Talga har tidigare erhållit ett bidrag från EUs innovationsfond för att utveckla grafit-anod-material-projektet Talnode-C som kommer att ha låga utsläpp.
”Vi är mycket glada över att miljötillståndsprocessen har avslutats framgångsrikt. Vittangi Anode Project är avgörande för Europas energiomställning och strategiska materialförsörjning. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta med våra värdsamhällen och intressenter under hela genomförandefasen för att leverera hållbara, högpresterande anodmaterial till den europeiska batteriindustrin.” säger Martin Phillips, VD för Talga Group.
En viktig pusselbit som återstår är att bolaget får detaljplanen godkänd av regeringen efter att Kiruna kommun sagt nej. Talga har därför tidigare i år lämnat in en begäran till regeringen om planföreläggande.
-
Nyheter3 veckor sedan
Råvaror är rekordbilliga i relation till aktier
-
Nyheter4 veckor sedan
Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: cautious watching
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Brace for impact!
-
Nyheter4 veckor sedan
Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga
-
Nyheter3 veckor sedan
LKAB kan producera mer än de kan transportera
-
Nyheter4 veckor sedan
Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt
-
Nyheter2 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin