Nyheter
New York Board of Trade, New Yorks äldsta råvarubörs

NYBOT, eller New York Board of Trade, är en råvarubörs vid vilken det bedrivs fysisk golvhandel. Den grundades redan 1870 som New York Cotton Exchange (NYCE). 1998 blev New York Board of Trade moderföretag till Coffee, Sugar and Cocoa Exchange (CSCE) som i sin tur grundades 1882. Den 14 september 2006 beslutade ledningen för börsen att acceptera ett bud från ICE, the Intercontinental Exchange, och bli ett helägt dotterföretag till denna börsoperatör. Som en följd av detta bytte New York Board of Trade formellt namn till ICE Futures US.
Historik
New York Cotton Exchange (NYCE) startades 1870 av 100 bomullsmäklare och köpmän på adressen 1 Hanover Square, senare känt som India House, i New York. Bomullsbörsen är den allra äldsta råvarubörsen i New York och fyllde det behov som de amerikanska bomullshandlarna hade, nämligen att erbjuda en fungerande marknadsplats för inhemsk och utländsk bomullshandel under reglerade former.
Under samma tid och ett par år efter starten av New York Cotton Exchange grundades en rad lokala bomullsbörser runt om i USA, samt i Europa, bland annat New Orleans Cotton Exchange, Mobiler Cotton Exchange, Memphis Cotton Exchange och Savannah Cotton Exchange. I Europa var Liverpool Cotton Exchange vid denna tidpunkt den ledande marknadsplatsen för handel med bomull. Av dessa börser återstår i dag endast New York Cotton Exchange som driver sin verksamhet under namnet ICE Futures US samt Memphis Cotton Exchange. Den senare övergick emellertid redan 1978 till helt elektronisk handel.
1882 grundades the Coffee, Sugar and Cocoa Exchange under namnet the Coffee Exchange in the City of New York. 1914 påbörjades handeln med terminskontrakt på socker.
1925 grundades New York Cocoa Exchange.
Genom åren startade New York Cotton Exchange ett antal dotterbolag med syfte att bedriva handel i icke-bomullsrelaterade produkter, till exempel Wool Associates, the Citrus Associates, the Tomato Products Associates och Financial Instruments Exchange (FINEX).
1979 gick the Coffee Exchange in the City of New York samman med New York Cocoa Exchange varvid verksamheten bytte namn till Coffee, Sugar and Cocoa Exchange (CSCE).
1998 blev New York Board of Trade (NYBOT) moderbolag till såväl New York Cotton Exchange och Coffee, Sugar and Cocoa Exchange. CSCE fungerar i dag som en självständig enhet av ICE Futures US/NYBOT, och erbjuder handel i såväl options- och terminskontrakt på kaffe, socker, kakao samt S & P Commodity Index.
Det förekommer även handel i pappersmassa och frusen koncentrerad apelsinjuice. Den som har sett filmen Trading Places, som på svenska hade namnet Ombytta Roller, kunde redan 1983 se Eddie Murphy och Dan Akroyd sopa rent bland de övriga aktörerna som handlade just frusen koncentrerad apelsinjuice på vad som sades vara handelsgolvet på New York Board of Trade.
Nyheter
USAs oljeproduktion tangerar all time high

US Energy Information Administration släppte igår den senaste statistiken för oljebranschen i USA, den för juli månad. Den visar att produktionen har fortsatt att stiga och var uppe i 12,991 miljoner fat per dag, vilket bara är ett avrundningsfel lägre än den högsta produktionen någonsin på 13 miljoner fat per dag som skedde i november 2019. Produktionen föll kraftigt i början av covid-19-pandemin men har sedan åter stigit. För att sätta 13 miljoner fat per dag i ett sammanhang så kan tilläggas att i slutet av 2016 så var produktionen omkring 8,5 miljoner fat per dag.
Bloomerg skriver att den största produktionsökningen kom från Texas där den nya högstanoteringen på 5,63 miljoner fat per dag gjordes. Produktionsökningen i USA kom trots att antalet riggar har minskat med 20 procent sedan slutet av november 2022. Man bör inte förvänta sig att produktionen ska fortsätta stiga i någon märkbar omfattning från dessa rekordnivåer då oljeproducenterna i USA numera fokuserar på att göra så stora vinster som möjligt, inte på att producera så mycket olja som möjligt.
Det kan tilläggas att som Råvarumarknaden.se rapporterade tidigare i månaden så har USAs produktion av flytande bränslen passerat tidigare rekord med bred marginal. Då räknas även flytande produkter från naturgas och biobränslen in.
Nyheter
Vete, ett problem för många länder

Malaysia rustar för ytterligare prisökningar och brist på vetemjöl när exportörernas konflikter och inhemska problem förlängs medan extremväder hotar. Ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader försäkrar att den nuvarande tillgången på vetemjöl inom landet förblir ”hanterad och stabil”.
Rysslands krig i Ukraina skadar en global ekonomi som redan drabbats av covid-19-pandemin.
Eftersom båda länderna är bland världens viktiga spannmålsproducenter och exportörer, kämpar importörer efter alternativa källor till vete, eftersom mjöl är en basingrediens i baslivsmedelsprodukter i många länder.
I juli 2022, fem månader efter att kriget bröt ut, förhandlades spannmålsavtalet fram för att tillåta Ukraina att fortsätta exportera spannmål. Ryssland avslutade denna möjlighet i juli i år. Och så finns det de ogynnsamma väderförhållandena orsakade av fenomenet El Niño som också påverkar världens produktion av vete, vilket har fått Indien att förbjuda export av vete sedan förra året. Rädsla för torka och varmt väder i Argentina och Australien ytterligare komma att minska världens vetetillförsel senare under säsongen.
Malaysia finns bland de länder som drabbats av händelseförloppet, med företag som känner sig nödställda på grund av brist på vetetillförsel sedan förra året, vilket också resulterade i stigande priser på vetemjöl, särskilt för kommersiellt bruk.
Malaysia importerar både vete och mjöl. Baserat på uppgifter från ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader importerades 19 438 000 kg vetemjöl från Indien mellan 2021 och 2023, medan 80 procent av importen av vete kommer från Australien.
Flera åtgärder har vidtagits för att bevara tillgången och inköpspriset för vetemjöl, där ministeriet säger att det senare har förblivit relativt stabilt. Ministeriet har rekommenderat lokala mjölnare att förbereda sig för eventuell framtida importbrist genom att hålla vetelagren på högre nivåer, i upp till sex månader, för att säkerställa en tillräcklig tillgång.
Nyheter
Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.
Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.
-
Nyheter2 veckor sedan
Africa Oil har fokus på offshore-tillgångar i Nigeria
-
Nyheter4 veckor sedan
EnQuest ska avnotera sina aktier från Nasdaq Stockholm
-
Nyheter4 veckor sedan
Kyawthuite – världens mest sällsynta mineral
-
Nyheter4 veckor sedan
Sveriges största elektrolysanläggning invigs idag
-
Nyheter2 veckor sedan
Tre bra aktier inom olja och gas
-
Nyheter4 veckor sedan
Det finns tillräckligt med koppar
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer om olja, diesel, koppar och andra råvaror
-
Nyheter3 veckor sedan
Colombias kokainproduktion når sin högsta nivå någonsin
Hansson
27 oktober, 2013 vid 00:48
Det hade varit väldigt roligt att få uppleva golvhandeln.