Connect with us

Nyheter

New York Board of Trade, New Yorks äldsta råvarubörs

Published

on

Råvaruhandlare på råvarubörsen NYBOT i New York

Råvaruhandlare på råvarubörsen NYBOT i New YorkNYBOT, eller New York Board of Trade, är en råvarubörs vid vilken det bedrivs fysisk golvhandel. Den grundades redan 1870 som New York Cotton Exchange (NYCE). 1998 blev New York Board of Trade moderföretag till Coffee, Sugar and Cocoa Exchange (CSCE) som i sin tur grundades 1882. Den 14 september 2006 beslutade ledningen för börsen att acceptera ett bud från ICE, the Intercontinental Exchange, och bli ett helägt dotterföretag till denna börsoperatör. Som en följd av detta bytte New York Board of Trade formellt namn till ICE Futures US.

Historik

New York Cotton Exchange (NYCE) startades 1870 av 100 bomullsmäklare och köpmän på adressen 1 Hanover Square, senare känt som India House, i New York. Bomullsbörsen är den allra äldsta råvarubörsen i New York och fyllde det behov som de amerikanska bomullshandlarna hade, nämligen att erbjuda en fungerande marknadsplats för inhemsk och utländsk bomullshandel under reglerade former.

Under samma tid och ett par år efter starten av New York Cotton Exchange grundades en rad lokala bomullsbörser runt om i USA, samt i Europa, bland annat New Orleans Cotton Exchange, Mobiler Cotton Exchange, Memphis Cotton Exchange och Savannah Cotton Exchange. I Europa var Liverpool Cotton Exchange vid denna tidpunkt den ledande marknadsplatsen för handel med bomull. Av dessa börser återstår i dag endast New York Cotton Exchange som driver sin verksamhet under namnet ICE Futures US samt Memphis Cotton Exchange. Den senare övergick emellertid redan 1978 till helt elektronisk handel.

1882 grundades the Coffee, Sugar and Cocoa Exchange under namnet the Coffee Exchange in the City of New York. 1914 påbörjades handeln med terminskontrakt på socker.

1925 grundades New York Cocoa Exchange.

Genom åren startade New York Cotton Exchange ett antal dotterbolag med syfte att bedriva handel i icke-bomullsrelaterade produkter, till exempel Wool Associates, the Citrus Associates, the Tomato Products Associates och Financial Instruments Exchange (FINEX).

1979 gick the Coffee Exchange in the City of New York samman med New York Cocoa Exchange varvid verksamheten bytte namn till Coffee, Sugar and Cocoa Exchange (CSCE).

1998 blev New York Board of Trade (NYBOT) moderbolag till såväl New York Cotton Exchange och Coffee, Sugar and Cocoa Exchange. CSCE fungerar i dag som en självständig enhet av ICE Futures US/NYBOT, och erbjuder handel i såväl options- och terminskontrakt på kaffe, socker, kakao samt S & P Commodity Index.

Det förekommer även handel i pappersmassa och frusen koncentrerad apelsinjuice. Den som har sett filmen Trading Places, som på svenska hade namnet Ombytta Roller, kunde redan 1983 se Eddie Murphy och Dan Akroyd sopa rent bland de övriga aktörerna som handlade just frusen koncentrerad apelsinjuice på vad som sades vara handelsgolvet på New York Board of Trade.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Hansson

    27 oktober, 2013 at 00:48

    Det hade varit väldigt roligt att få uppleva golvhandeln.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Sockerpriset når sin högsta nivå på 11 år

Published

on

Sockerrör

Sockerpriset har nått sin högsta nivå på 11 år. Det globala utbudet är mycket begränsat, till stor del beroende på att den stora exportören Indien har minskat sin export. Exporten förväntas halveras till 6 miljoner ton under året som slutar i september och den kan sjunka så lågt som till 4 miljoner ton under nästa säsong.

Graf över sockerpriset
Terminspriset på socker i London i USD.

Det är två faktorer som minskar exporten från Indien. Den första är väderrelaterad, kraftiga regn har skadat odlingarna. Den andra faktorn är att den indiska staten mycket kraftfullt har satsat på biobränsle som etanol, vilket gör att sockerrörsskördarna går till att producera etanol i stället för att exporteras som socker.

Continue Reading

Nyheter

Goldman Sachs tror på högre oljepriser i juni

Published

on

Olja pumpas upp

Goldman Sachs förväntar sig högre oljepriser under de kommande tolv månaderna, sade analytiker från investmentbanken i en analysuppdatering. Goldman Sachs skriver att banken tror på en prognostiserad efterfrågeökning i Kina till mer än 16 miljoner fat per dag under perioden.

Banken är positivt inställd till alla råvaror. Förra veckan sa dess råvaruchef, Jeffrey Currie, att utflödet av kapital från energiindustrin kommer att resultera i brister som kommer att visa sig senare i år.

”Historiskt sett, när du har den här typen av kapitalutflöden, tar det månader att få tillbaka kapitalet. Vi kommer fortfarande att få ett underskott av olja i juni och det kommer att driva upp oljepriserna”, sa Currie vid Financial Times Commodities Global Summit.

Currie är inte den enda branschobservatören som förutspår ett högre oljepris. Även denna vecka sa hedgefondförvaltaren Pierre Andurand att oljan kommer att återhämta sig och stiga till 140 dollar per fat i slutet av året. Han anser att den nuvarande nedgången varit spekulativ och beror från banksektorn.

Mycket av haussen kring oljepriserna har att göra med Kina. Den kinesiska energiimporten var väldigt låg under de första två månaderna av 2023. Den kinesiska oljeimporten förväntas ta fart senare i år med potentiellt rekordhöga råoljeinköp, även om Peking har satt sitt lägsta årliga ekonomiska tillväxtmål på decennier.

Den genomsnittliga oljeimporten under de två första månader 2023 var lägre än för samma period förra året. Skillnaden var emellertid endast marginell, 1,3 procent. Oljeimporten under januari och februari 2023 tenderar att vara svagare i Kina på grund av nyårshelgerna.
Ändå förväntar sig i stort sett alla analytiker att den kinesiska efterfrågan på olja kommer att växa under de kommande månaderna med sikte på den tillväxttakt på 5 procent som fastställts av regeringen. Dessutom kommer en del ny raffineringskapacitet att startas i år, vilket borde garantera en starkare efterfrågan och stödja priserna.

Continue Reading

Nyheter

Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

Published

on

Kakaofrukt

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.

Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen. 

Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport

En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.

Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.

Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT. 

Continue Reading

Populära