Följ oss

Video

Naturgas på väg att testa lagringskapaciteten i USA

Publicerat

den

Naturgas i USA utmanar lagringskapaciteten

USA har en väldigt märklig energimarknad. Samtidigt som oljepriset är så pass högt att det riskerar att krascha återhämtningen i ekonomin så finns det nu så mycket naturgas att det faktiskt kan komma situationer där gasproducenter kommer att bränna upp gasen för att bli av med den.

Det råder sedan flera år en naturgasboom i USA och nu produceras det så mycket gas att lagerkapaciteten börjar närma sig 100 %. Det redan enormt låga priset kan komma att rasa ännu mer.

USA hade en liknande situation år 2009 där lagerkapaciteten nästan utnyttjades till 100 %, men då fick landet en kall vinter, vilket gjorde att hushållen med gasvärmepannor ökade sin konsumtion. Nu har dock USA i stället haft en mild vinter, och som om det inte vore nog så förväntas en mild sommar, vilket minskar behovet av luftkonditionering, vilket i sin tur minskar behovet av el, som i en del kraftverk produceras från naturgas.

Det är nog dags att USA börjar arbeta något mer aktivt med att strukturera om sin energimarknad. Men intresset är inte stort, inte ens när den välkända gamla affärsmagnaten och oljemannen T. Boone Pickens för några år sedan kraftigt argumenterade för en omstrukturering ville varken marknaden eller politiker lyssna.

Men det är ju trevligt för de aktörer som använder naturgas i USA, och för oss andra en råvara vars pris är klart spännande att spekulera i, även utan hävstång.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Video

Sju stadier av ett imperium

Publicerat

den

Ett imperium och pengar, valuta, guld och manipulation

Detta är den andra delen av serien Hidden Secrets of Money kallad Seven stages of empire. I den första delen gick Mike Maloney igenom skillnaden mellan valuta och pengar. I denna video går han igenom sju stadier av ett imperium, som går igenom hur valuta används och manipuleras över tid i takt med att ett imperium går igenom olika stadier. Vad som däremot behåller sitt värde oavsett manipulationen av valutan är guld.

Fortsätt läsa

Video

Valuta vs pengar

Publicerat

den

Pengar vs valuta, currency vs money

Valuta och pengar är inte samma sak, även om vi liksom de flesta andra använder orden som om de vore synonymer. De har många egenskaper gemensamt, men egenskapen som värdebevarare över tid är det bara en som har. Det är exempelvis en stor skillnad över tid om ett mynt är gjort av guld jämfört med om det är gjort av en värdelös metall med en siffra på.

Se den intressanta videon, Hidden Secrets of Money – Currency vs Money, där Mike Maloney leder oss igenom begreppen och vad de innebär.

Fortsätt läsa

Video

Guld – Säker tillgång eller pyramidspel?

Publicerat

den

Smycken av guld har blivit billigare

Är guld en säker och värdebeständig tillgång eller ett stort pyramidspel? Det är något tillspetsat vad Veckomagasinet på Handelsbanken TV handlar om denna vecka.

Lennart Ekdal låter gästerna Markus Ekberg, VD för Endomines, Patric Andersson, Docent ekonomisk psykologi och Magnus Strömer, råvaruchef på Handelsbanken, komma till tals om sina åsikter.

Guldpriset har redan fallit tillbaka rejält från toppnivån. Markus Ekberg är inte speciellt orolig för att priset ska falla mycket lägre. ”Jag kan inte tänka mig att guld ska sjunka till 1 000 dollar”, säger han. Magnus Strömer har en annan åsikt. ”Det har fallit mycket, men fallet har bara börjat”, säger han. ”Samma psykologi som gäller för guld gäller för till exempel aktier. Det handlar om förväntningar.”, säger Patric Andersson.

Guld – kedjebrev eller värdebeständigt?

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära