Naturgas på väg att testa lagringskapaciteten i USA

USA har en väldigt märklig energimarknad. Samtidigt som oljepriset är så pass högt att det riskerar att krascha återhämtningen i ekonomin så finns det nu så mycket naturgas att det faktiskt kan komma situationer där gasproducenter kommer att bränna upp gasen för att bli av med den.

Det råder sedan flera år en naturgasboom i USA och nu produceras det så mycket gas att lagerkapaciteten börjar närma sig 100 %. Det redan enormt låga priset kan komma att rasa ännu mer.

USA hade en liknande situation år 2009 där lagerkapaciteten nästan utnyttjades till 100 %, men då fick landet en kall vinter, vilket gjorde att hushållen med gasvärmepannor ökade sin konsumtion. Nu har dock USA i stället haft en mild vinter, och som om det inte vore nog så förväntas en mild sommar, vilket minskar behovet av luftkonditionering, vilket i sin tur minskar behovet av el, som i en del kraftverk produceras från naturgas.

Det är nog dags att USA börjar arbeta något mer aktivt med att strukturera om sin energimarknad. Men intresset är inte stort, inte ens när den välkända gamla affärsmagnaten och oljemannen T. Boone Pickens för några år sedan kraftigt argumenterade för en omstrukturering ville varken marknaden eller politiker lyssna.

Men det är ju trevligt för de aktörer som använder naturgas i USA, och för oss andra en råvara vars pris är klart spännande att spekulera i, även utan hävstång.

  1 Reply to “Naturgas på väg att testa lagringskapaciteten i USA”

  1. Tore skriver:

   Det var nära, men den varma sommaren satte fart på elförbrukningen och där med användningen av naturgas i elverken. Just nu är naturgaspriset uppe på 3,20 USD. Klart mycket bättre än dippen under 2 USD, men forfarande inte lönsamt för producenterna. Men å andra sidan klart mycket bättre än ett pris som rört sig ner mot noll.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  scroll to top