Connect with us

Nyheter

Mystiskt vete hotar USAs export

Published

on

Vete för export från USA

USA exporterar varje år vete för 8 miljarder dollar, vilket gör varje störning till en stor angelägenhet. För en tid sedan hittades en mystisk vetesort bland det vanliga vetet i USA, vilket fick flera länder att införa importförbud av vete från USA.

Tester har nu visat att vete-sorten är skapad via genmodifiering av Monsanto för omkring tio år sedan. Den skapades för att stå emot bekämpningsmedlet Roundup. Vetesorten togs fram av forskare, men har aldrig sålts på marknaden.

Nu går funderingarna kring hur den sluppit ut i det vilda. Har det skett helt naturlig från forskarnas odling för tio år sedan, eller är det sabotage för att någon vill sätta käppar i hjulet för USA?

Jordbruk är en väldigt politisk sektor runt om i hela världen och internationella handelsavtal är storpolitik. Några veteplantor från en genmodifierad sort kan få stora konsekvenser.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Vedde

    27 juli, 2013 at 02:17

    Det är märkligt att jordbruk ska vara så politiskt, i alla fall bland de länder som har gott om mat. USA exporterar våldsamma mängder vete och andra jordbruksråvaror, men ändå pumpar staten in understöd. Varför?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *