LME lanserar terminskontrakt på litium

I veckan meddelades att LME lanserar terminskontrakt på litium. London Metal Exchanges val av litiumpartner överraskar emellertid marknaden. LME meddelade att metallbörsen väljer Fastmarkets som partner. Fastmarkets skall tillhandahålla referenspriset för det nya terminskontraktet. Det betyder att de i sista sekunden slog ut en konkurrent som många betraktade som marknadsledande.

Li står för Litium

Benchmark Minerals Intelligence (BMI) hade under lång tid arbetat med att hjälpa LME att utveckla ett terminskontrakt på litium, men i sista stund valde alltså börsen att gå vidare med Fastmarkets vars referenspriser används för tre andra kontrakt, inklusive kobolt. Både litium och kobolt används i batterier till eldrivna fordon.

Världens äldsta marknad för industrimetaller

London Metal Exchange, världens äldsta marknad för industrimetaller, säger att valet föll på Fastmarkets eftersom företagets data används inom branschen och har ledande prissättningsegenskaper.

LME, som ägs av Hong Kong Exchanges and Clearing, lanserade sju nya terminskontrakt i mars men har försenat lanseringen av ett kontrakt för litium.

Kinas Tianqi Lithium Corp, en av världens största tillverkare av den vita metallen, sa att kontraktet borde vara ett bra sätt att få klarhet på marknaden där affärerna i allmänhet görs med långa kontrakt.

Litiumkontraktet kommer sannolikt att fungera som en proxy för industrin, med utbudsavtal som fastställer ett pris eller en rabatt på det, precis som LME-avtalen för koppar och andra metaller.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top