Följ oss

Nyheter

Kommer majspriset att rusa på samma sätt som kaffet?

Publicerat

den

Majs-kolvar faller i pris

Det har helt klart varit ett ordentligt globalt rally på de flesta råvaror i början av 2014, där ädelmetaller som guld och silver har stigit markant från sina bottnar i slutet av 2013.

Energiråvaror som naturgas, råolja och bensin har också noterats högre på senare tid, liksom enskilda råvaror i jordbruket som till exempel kaffe och kakao. Det finns däremot en råvara som inte har fått lika mycket intresse och uppmärksamhet i denna uppgång, majs.

MajskornETF-fonden CORN (Teucrium Corn Fund) är ett av de mest populära sätten att ta en lång position i majsterminer. Det finns en rad andra liknande produkter, de flesta stora banker erbjuder sin egen variant för exponering mot majs, vare sig det är ETFer, certifikat, mini futures eller någon annan sorts produkt. Oavsett vad de heter och hur de är utformade ser vi att allt mer av de ”smarta pengarna” allokeras till dessa verktyg efter uppgångar i de övriga råvarorna.

Låt oss gå tillbaka till CORN, för vilken vi har tillgång till data som vi inte kan få fram avseende svenska börshandlade produkter. Denna ETF har under de två första månaderna av 2014 attraherat inflöden på 31 MUSD och har nu 78 MUSD under förvaltning. Hur stor volym fonden förvaltar verkar framför allt styras av majspriset.

Visserligen har majs (CORN) inte haft samma fina utveckling som många andra jordbruksprodukter på kort sikt, men den har rört sig uppåt från de stödnivåer som registrerades i mitten av januari 2014, vilket torde vara en tillräckligt signal för att denna börshandlade fond och den underliggande råvaran skall bevakas närmare. Det finns skäl att tro på en uppgång mot 600 USD inom kort, där majspriset kommer att tvingas testa motstånden från 2011 och 2012 samt ett utplanande 200-veckors glidande medelvärde. Den senaste månaden har CORN stigit med 5,6 procent i tysthet. En så kallad hausse-divergens kan komma att driva upp majspriset högt över dagens nivåer.

För närvarande verkar det som de erfarna institutionella förvaltarna med råvarufokus, till exempel Summit Capital Management och Mirae Asset Global Investments, väljer att köpa CORN för att på detta sätt få en exponering mot majsterminer.

Denna ETF handlas just nu på sin högsta nivå sedan november 2013 efter en period av oroligt väder och volymerna är betydligt större än normalt, vilket gör att det inte är osannolikt att vi får se ytterligare inflöden in till ETF-fonden CORN.

Den främsta orsaken till prisuppgången i majs är klimatchocken i Brasilien som ökar oron på utbudsidan. Detta kan också visa sig vara fördelaktigt för prisutvecklingen på sojabönor. Notabelt är att försäljningen av majs i USA har ökat kraftigt trots nyheter om att Kina har vägrat ta emot leverans av mer än 600 000 ton majs innehållande den icke godkända genetiskt modifierade MIR 162-substansen, på grund av ett förbud mot genmodifierade grödor.

Teucrium Corn Fund (CORN)

Teucrium Corn Fund ETV, en ETF-fond på majs

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kan oljepriset nå 100 dollar per fat?

Publicerat

den

Produktion av olja

Det internationella råoljepriset har stigit med mer än 10 procent efter att oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland förlängt sina frivilliga produktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av året.

Priset på Brent-terminer steg till på 94,63 dollar under veckan som slutade den 15 september, det högsta sedan november 2022. Oljepriset är också på väg mot sin största kvartalsvisa ökning sedan Rysslands invasion av Ukraina under första kvartalet 2022, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Olja förväntas handlas högre och kan nå över 95 dollar, men marknadsanalytiker tror att priser som över 100 dollar är tveksamma. ”Marknaderna fruktar att denna trend kan stimulera till en ytterligare avkylning i den amerikanska ekonomin, vilket potentiellt kan minska efterfrågan på råolja”, säger mäklarföretaget Motilal Oswal.

USAs bränsleefterfrågan förväntas också svalna under de kommande månaderna, med slutet av den resetunga sommarsäsongen.

Tidigare den här månaden förlängde oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland sina frivilliga oljeproduktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av december 2023. Dessa är ovanpå aprilsänkningarna som överenskommits av OPEC och dess allierade (OPEC+) som löper till slutet av 2024.

Även efter att ha tvivlat på oljepriser över 100 dollar, utesluter mäklarhus och marknadsanalytiker fortfarande inte möjligheten. ”Varje överraskande nedskärning av OPEC+ igen kan ge ytterligare positiv fart och pressa priserna högre över 100 dollar” sade den indiska råvarumäklaren Motilal Oswal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljejättar drar sig ur prospekteringsprojekt i Mexiko

Publicerat

den

Oljejättarna Chevron och Repsol har slutat prospektera vid två offshoreblock i Mexikos territorialvatten eftersom tidigt arbete antydde att det inte finns tillräckligt med resurser för motivera en fortsatt prospektering av dessa offshoreblock.

De två företagen hade vunnit rättigheterna att utforska blocken vid ett anbud under Mexikos tidigare administration, rapporterade Reuters.

Chevron sade till den mexikanska energiregulatorn att dess arbete vid djupvattenblocket i delstaten Tabasco inte hade gett några lovande resultat. Repsol har aldrig genomfört något meningsfullt prospekteringsarbete vid det grundvattenblock som företaget hade vunnit, enligt den mexikanska kolvätekommissionen – branschtillsynsmyndigheten.

De två företagen är bara de senaste i en lista över utländska oljebolag som vunnit prospekteringsrättigheter och nu återlämnar dem, noterade Reuters i sin rapport. Listan inkluderar BP, Shell och TotalEnergies. Vissa företag har returnerat mer än ett block till den mexikanska staten.

Pena-Nieto-regeringen hade stora ambitioner om Mexikos oljeindustri och lutade sig hårt mot utländska supermajors för att gå i spetsen för en ökning av produktionen. Antalet faktiska upptäckter har emellertid varit mindre än vad den mexikanska regeringen och de utländska prospektörerna hoppats på.

En av dessa upptäckter går emellertid framåt. Trionfältet upptäcktes 2012 och fick nyligen ett sista klartecken från sina majoritetsaktieägare, Australiens Woodside Energy. Woodside äger 60 procent av Trionfältet, medan de återstående 40 procent ägs av Mexikos statliga oljebolag, Pemex. Pemex gick med Woodside in i projektet fem år efter upptäckten eftersom Woodside saknade resurser att utveckla Trion på egen hand.

Woodside förväntar sig en hög avkastning med en kort återbetalningstid på fyra år vid ett budgeterat oljepris om 70 dollar. De reserver som projektet kommer att utnyttja uppskattats till 479 miljoner fat oljeekvivalenter i olja och gas

Woodsides andel uppgår till 287 miljoner fat oljeekvivalenter. Enligt Pemex uppskattningar är Trions bruttoutvinningsbara reserver 485 miljoner fat oljeekvivalenter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Två timmar om hur ammoniak passar in på energimarknaden

Publicerat

den

Världen arbetar hårt med att ställa om till att släppa ut mindre koldioxid och i det arbetet ingår många delar. Två centrala delar är vätgas och energiöverföring. Något som knyter detta samman är ammoniak, vilket kan sägas vara en variant av vätgas som dels kan användas i sin egen rätt och dels är det en form som gör att vätgas kan transporteras runt om i världen.

IVA har hållit ett seminarium om ammoniak där tre olika personer håller föredrag och svarar på frågor. Det är intressant med många detaljer som blir belysta. Men förvänta dig inga slagkraftiga budskap om enkla och revolutionerande lösningar, här handlar det mer om hur vi praktiskt kan ta oss framåt.

Ammoniak – möjliggörare för global handel med vätgas
Produktion av vätgas från ammoniak, teknik och kommersiellt tillgängliga processer.
Henrik Larsen, KBR

Omställning och reduktion av CO2 i Stenungssund
Hur kan ammoniak bidra? Hur står den sig mot andra tekniker?
Lars Pettersson, Borealis

Vätgas avgörande del av Volvos omställning
Vilken roll kan ammoniak som vägasbärare spela?
Monica Johansson, Volvo Group

Två timmar om hur ammoniak passar in på energimarknaden
Fortsätt läsa

Populära