Följ oss

Nyheter

Kinas nya ädelmetallbörs

Publicerat

den

Guld från Kina på Pan Asia Gold ExchangeNu öppnar kineserna sin egen marknad för guldhandel för att slippa den kontroll av ädelmetaller som finns på den amerikanska marknaden. Nya Pan Asian Gold Exchange kommer initialt att erbjuda dollarbaserad handel i guld, men har för avsikt att kunna erbjuda motsvarande kontrakt prissatta i kinesiska renminbi, vilka börsens ledning tror kommer att uppskattas av de internationella guldhandlarna.

Notera att kineserna – som sedan tidigare är en av USA:s allra största långivare nu väljer att etablera en ny marknadsplats för en av de få valutor som fungerar som ett alternativ till den amerikanska dollarn. Sedan tidigare finns som bekant bland annat Shanghaibörsen och Hong Kong-börsen, men med tanke på antalet kineser är det osannolikt att dessa marknadsplatser kommer att klara av att möta den ökade efterfrågan från landets befolkning som nu har fått smak för ädelmetaller. Det finns de som säger att öppnandet av Pan Asian Gold Exchange innebär en krigsförklaring gentemot den amerikanska dollarn, att Kina nu gör allt för att behålla det kapital som flyter in i landet och att landets ledare nu har bestämt sig för att strypa sina flöden till en av världens supermakter, USA, genom att slå till där landet är som svagast – på den finansiella sektorn.

[quote]The supreme art of war is to subdue the enemy without fighting. – Sun Tzu[/quote]

Pan Asian Gold Exchange, och andra kinesiska marknadsplatser som vi tror kommer att startas under de kommande åren är exempel på hur makten förskjuts mellan öst och väst. Medan flera av de västliga regeringarna allt mer verkar inställda på att förse sina medborgare med pappersvalutor, så kallade FIAT-valutor, har kineserna bestämt sig för att göra helt tvärtom, de uppmanar i radio- och TV-reklam medborgarna att regelbundet köpa både guld och silver på lång sikt. Den kinesiska regeringen har till exempel sagt att landet har som långsiktigt mål att köpa betydande mängder guld och att de har för avsikt att bygga upp en guldreserv som överstiger den påstådda amerikanska reserven.

Vi ser Pan Asian Gold Exchange som viktigt utav flera orsaker, dels kan tre av världens största guldproducenter, Kina, Ryssland och Sydafrika, komma att förse denna marknadsplats med guld, i alla fall om den amerikanska dollar inte stärks och visar att det är en safe haven för världens internationella placerare. Det som vi emellertid ser som kursdrivande är vad som händer då de kinesiska bankkonsumenterna nu kommer att kunna köpa guld i så små valörer så som 10 troy ounce direkt från det egna bankkontot och i renminbi.

Kinesiskt guld av 24 karat

The Agricultural Bank of China har över 320 miljoner privatkunder och nästan 3 miljoner företagskunder, många av vilka i dag ännu inte har köpt vare sig guld eller silver. Vad händer då denna bank kopplar upp sig mot Pan Asian Gold Exchange? Vi är av den åsikten att det kommer att passera betydligt mindre guld över New York och London och ännu mer tackor till Kina, vilket på sikt kan komma att göra fysiskt guld till en bristvara och driva upp priserna ännu högre än dagens nivåer. Tänk dig att en procent av Agricultural Bank of Chinas kunder köper en enda tacka på tio troy ounce guld? Lek med tanken, det låter inte som en särskilt hög summa eller hur? Kineserna är emellertid många, och det blir mycket guld som dras ut från marknaden i detta scenario – närmare bestämt 1.000 (ettusen) ton. Låt oss hoppas att de inte köper för samma värden i silver för då kommer vi att få se en framtida kursuppgång som gör denna metall än mer sällsynt än vad den redan är.

Ännu så länge vet vi inte när vi kommer att få se en fungerande handel där Pan Asian Gold Exchange kopplas upp mot världens guldmarknader, men det talas om att detta kommer att ske under det fjärde kvartalet 2011. Vi kan anta att det kommer att medföra en hel del arbete för dem som ligger bakom detta, men också att Pan Asian Gold Exchange är efterlängtad av många för dess potential till högre pris på guldet.

Fortsätt läsa
Annons
2 Kommentarer

2 Comments

 1. Anonym

  20 juli, 2011 vid 17:00

  Ja viu går rakt emot en tulipanlöksmarknad för ädelmetallen. Skillnaden är att att ädelmetallen inte försvinner i produktionen eller ruttnar. Den finns alltid kvar och volymen ökar hela tiden vartefter grävandet ökar.

  Charten är parabolisk, vilket inte vare sig inflation eller global penningmängd är ännu på långa vägar.

 2. Hansson

  20 mars, 2013 vid 22:18

  Det har varit väldigt tyst om Pan Asian Gold Exchange, men om jag förstått saken rätt så är den uppe och rullar. Någon som vet mer?

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kan oljepriset nå 100 dollar per fat?

Publicerat

den

Produktion av olja

Det internationella råoljepriset har stigit med mer än 10 procent efter att oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland förlängt sina frivilliga produktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av året.

Priset på Brent-terminer steg till på 94,63 dollar under veckan som slutade den 15 september, det högsta sedan november 2022. Oljepriset är också på väg mot sin största kvartalsvisa ökning sedan Rysslands invasion av Ukraina under första kvartalet 2022, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Olja förväntas handlas högre och kan nå över 95 dollar, men marknadsanalytiker tror att priser som över 100 dollar är tveksamma. ”Marknaderna fruktar att denna trend kan stimulera till en ytterligare avkylning i den amerikanska ekonomin, vilket potentiellt kan minska efterfrågan på råolja”, säger mäklarföretaget Motilal Oswal.

USAs bränsleefterfrågan förväntas också svalna under de kommande månaderna, med slutet av den resetunga sommarsäsongen.

Tidigare den här månaden förlängde oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland sina frivilliga oljeproduktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av december 2023. Dessa är ovanpå aprilsänkningarna som överenskommits av OPEC och dess allierade (OPEC+) som löper till slutet av 2024.

Även efter att ha tvivlat på oljepriser över 100 dollar, utesluter mäklarhus och marknadsanalytiker fortfarande inte möjligheten. ”Varje överraskande nedskärning av OPEC+ igen kan ge ytterligare positiv fart och pressa priserna högre över 100 dollar” sade den indiska råvarumäklaren Motilal Oswal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljejättar drar sig ur prospekteringsprojekt i Mexiko

Publicerat

den

Oljejättarna Chevron och Repsol har slutat prospektera vid två offshoreblock i Mexikos territorialvatten eftersom tidigt arbete antydde att det inte finns tillräckligt med resurser för motivera en fortsatt prospektering av dessa offshoreblock.

De två företagen hade vunnit rättigheterna att utforska blocken vid ett anbud under Mexikos tidigare administration, rapporterade Reuters.

Chevron sade till den mexikanska energiregulatorn att dess arbete vid djupvattenblocket i delstaten Tabasco inte hade gett några lovande resultat. Repsol har aldrig genomfört något meningsfullt prospekteringsarbete vid det grundvattenblock som företaget hade vunnit, enligt den mexikanska kolvätekommissionen – branschtillsynsmyndigheten.

De två företagen är bara de senaste i en lista över utländska oljebolag som vunnit prospekteringsrättigheter och nu återlämnar dem, noterade Reuters i sin rapport. Listan inkluderar BP, Shell och TotalEnergies. Vissa företag har returnerat mer än ett block till den mexikanska staten.

Pena-Nieto-regeringen hade stora ambitioner om Mexikos oljeindustri och lutade sig hårt mot utländska supermajors för att gå i spetsen för en ökning av produktionen. Antalet faktiska upptäckter har emellertid varit mindre än vad den mexikanska regeringen och de utländska prospektörerna hoppats på.

En av dessa upptäckter går emellertid framåt. Trionfältet upptäcktes 2012 och fick nyligen ett sista klartecken från sina majoritetsaktieägare, Australiens Woodside Energy. Woodside äger 60 procent av Trionfältet, medan de återstående 40 procent ägs av Mexikos statliga oljebolag, Pemex. Pemex gick med Woodside in i projektet fem år efter upptäckten eftersom Woodside saknade resurser att utveckla Trion på egen hand.

Woodside förväntar sig en hög avkastning med en kort återbetalningstid på fyra år vid ett budgeterat oljepris om 70 dollar. De reserver som projektet kommer att utnyttja uppskattats till 479 miljoner fat oljeekvivalenter i olja och gas

Woodsides andel uppgår till 287 miljoner fat oljeekvivalenter. Enligt Pemex uppskattningar är Trions bruttoutvinningsbara reserver 485 miljoner fat oljeekvivalenter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Två timmar om hur ammoniak passar in på energimarknaden

Publicerat

den

Världen arbetar hårt med att ställa om till att släppa ut mindre koldioxid och i det arbetet ingår många delar. Två centrala delar är vätgas och energiöverföring. Något som knyter detta samman är ammoniak, vilket kan sägas vara en variant av vätgas som dels kan användas i sin egen rätt och dels är det en form som gör att vätgas kan transporteras runt om i världen.

IVA har hållit ett seminarium om ammoniak där tre olika personer håller föredrag och svarar på frågor. Det är intressant med många detaljer som blir belysta. Men förvänta dig inga slagkraftiga budskap om enkla och revolutionerande lösningar, här handlar det mer om hur vi praktiskt kan ta oss framåt.

Ammoniak – möjliggörare för global handel med vätgas
Produktion av vätgas från ammoniak, teknik och kommersiellt tillgängliga processer.
Henrik Larsen, KBR

Omställning och reduktion av CO2 i Stenungssund
Hur kan ammoniak bidra? Hur står den sig mot andra tekniker?
Lars Pettersson, Borealis

Vätgas avgörande del av Volvos omställning
Vilken roll kan ammoniak som vägasbärare spela?
Monica Johansson, Volvo Group

Två timmar om hur ammoniak passar in på energimarknaden
Fortsätt läsa

Populära