Connect with us

Nyheter

Kinas nya ädelmetallbörs

Published

on

Guld från Kina på Pan Asia Gold ExchangeNu öppnar kineserna sin egen marknad för guldhandel för att slippa den kontroll av ädelmetaller som finns på den amerikanska marknaden. Nya Pan Asian Gold Exchange kommer initialt att erbjuda dollarbaserad handel i guld, men har för avsikt att kunna erbjuda motsvarande kontrakt prissatta i kinesiska renminbi, vilka börsens ledning tror kommer att uppskattas av de internationella guldhandlarna.

Notera att kineserna – som sedan tidigare är en av USA:s allra största långivare nu väljer att etablera en ny marknadsplats för en av de få valutor som fungerar som ett alternativ till den amerikanska dollarn. Sedan tidigare finns som bekant bland annat Shanghaibörsen och Hong Kong-börsen, men med tanke på antalet kineser är det osannolikt att dessa marknadsplatser kommer att klara av att möta den ökade efterfrågan från landets befolkning som nu har fått smak för ädelmetaller. Det finns de som säger att öppnandet av Pan Asian Gold Exchange innebär en krigsförklaring gentemot den amerikanska dollarn, att Kina nu gör allt för att behålla det kapital som flyter in i landet och att landets ledare nu har bestämt sig för att strypa sina flöden till en av världens supermakter, USA, genom att slå till där landet är som svagast – på den finansiella sektorn.

[quote]The supreme art of war is to subdue the enemy without fighting. – Sun Tzu[/quote]

Pan Asian Gold Exchange, och andra kinesiska marknadsplatser som vi tror kommer att startas under de kommande åren är exempel på hur makten förskjuts mellan öst och väst. Medan flera av de västliga regeringarna allt mer verkar inställda på att förse sina medborgare med pappersvalutor, så kallade FIAT-valutor, har kineserna bestämt sig för att göra helt tvärtom, de uppmanar i radio- och TV-reklam medborgarna att regelbundet köpa både guld och silver på lång sikt. Den kinesiska regeringen har till exempel sagt att landet har som långsiktigt mål att köpa betydande mängder guld och att de har för avsikt att bygga upp en guldreserv som överstiger den påstådda amerikanska reserven.

Vi ser Pan Asian Gold Exchange som viktigt utav flera orsaker, dels kan tre av världens största guldproducenter, Kina, Ryssland och Sydafrika, komma att förse denna marknadsplats med guld, i alla fall om den amerikanska dollar inte stärks och visar att det är en safe haven för världens internationella placerare. Det som vi emellertid ser som kursdrivande är vad som händer då de kinesiska bankkonsumenterna nu kommer att kunna köpa guld i så små valörer så som 10 troy ounce direkt från det egna bankkontot och i renminbi.

Kinesiskt guld av 24 karat

The Agricultural Bank of China har över 320 miljoner privatkunder och nästan 3 miljoner företagskunder, många av vilka i dag ännu inte har köpt vare sig guld eller silver. Vad händer då denna bank kopplar upp sig mot Pan Asian Gold Exchange? Vi är av den åsikten att det kommer att passera betydligt mindre guld över New York och London och ännu mer tackor till Kina, vilket på sikt kan komma att göra fysiskt guld till en bristvara och driva upp priserna ännu högre än dagens nivåer. Tänk dig att en procent av Agricultural Bank of Chinas kunder köper en enda tacka på tio troy ounce guld? Lek med tanken, det låter inte som en särskilt hög summa eller hur? Kineserna är emellertid många, och det blir mycket guld som dras ut från marknaden i detta scenario – närmare bestämt 1.000 (ettusen) ton. Låt oss hoppas att de inte köper för samma värden i silver för då kommer vi att få se en framtida kursuppgång som gör denna metall än mer sällsynt än vad den redan är.

Ännu så länge vet vi inte när vi kommer att få se en fungerande handel där Pan Asian Gold Exchange kopplas upp mot världens guldmarknader, men det talas om att detta kommer att ske under det fjärde kvartalet 2011. Vi kan anta att det kommer att medföra en hel del arbete för dem som ligger bakom detta, men också att Pan Asian Gold Exchange är efterlängtad av många för dess potential till högre pris på guldet.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

 1. Anonym

  20 juli, 2011 at 17:00

  Ja viu går rakt emot en tulipanlöksmarknad för ädelmetallen. Skillnaden är att att ädelmetallen inte försvinner i produktionen eller ruttnar. Den finns alltid kvar och volymen ökar hela tiden vartefter grävandet ökar.

  Charten är parabolisk, vilket inte vare sig inflation eller global penningmängd är ännu på långa vägar.

 2. Hansson

  20 mars, 2013 at 22:18

  Det har varit väldigt tyst om Pan Asian Gold Exchange, men om jag förstått saken rätt så är den uppe och rullar. Någon som vet mer?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Egypten planerar att dra sig ur FNs spannmålsavtal

Published

on

Pyramiderna i Egypten

Egyptiska myndigheter har meddelat att landet planerar att dra sig ur ett FNs spannmålsavtal i slutet av juni, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Egypten, en av världens största veteimportörer, undertecknade den multinationella spannmålshandelskonventionen Grains Trade Convention (GTC) vid starten 1995. Egypten har varit medlem i rådet som styr spannmålshandelskonventionen sedan starten 1945 då det hette International Wheat Agreement. 

Egyptens begäran i februari att dra sig tillbaka följer en period av turbulens på spannmålsmarknaderna på grund av kriget i Ukraina och oro för livsmedelssäkerhet.

International Grains Council (IGC), som administrerar fördraget, sade att flera delegationer inom IGC är ”förvånade och ledsna över beslutet.” Flera medlemmar kommer sannolikt att be Egypten att ompröva sitt beslut, sade Arnaud Petits verkställande direktör för regeringskonferensen.

Egyptens utrikesdepartement bekräftade att beslutet togs efter att en bedömning av försörjnings- och handelsdepartementen fann de inte att deras medlemskap gav något mervärde.

Flera internationella spannmålshandlare säger att de inte förväntade sig någon inverkan på spannmålsmarknaden, men att symboliskt sett kan Egyptens avgång ses som oroande.

Kriget i Ukraina störde Egyptens veteinköp förra året. Krigets ekonomiska effekter förvärrade också en brist på utländsk valuta i Egypten, vilket ledde till en avmattning av importen, en eftersläpning av varor i hamnar och ett finansiellt stödpaket på 3 miljarder dollar från IMF.

Continue Reading

Nyheter

Bluelake Mineral har den största kända oexploaterade nickelfyndigheten i Europa

Published

on

Jomafjellet

Bluelake Mineral är ett bolag fokuserat på prospektering och gruvutveckling i Norden inom basmetaller, främst koppar, zink och nickel. Bolagets huvudprojekt utgörs av koppar-zink-projekten Stekenjokk-Levi och Joma, samt nickelprojektet Rönnbäcken. Bolagets målsättning på medellång sikt är att sätta minst en gruva i drift eller sälja motsvarande tillgång till en industriell köpare före gruvstart till ett värde som innebär en substantiell värdeökning för aktieägarna. Utöver detta strävar bolaget att bygga en bred portfölj med förstklassiga projekt inom basmetaller varav flera har potential att leda till igångsättning av gruvverksamhet.

Bluelake Mineral har den största kända oexploaterade nickelfyndigheten i Europa och är positionerat för att dra nytta av den gröna omställningen och regulatoriska medvindar.

Nedan är en video där VD Peter Hjorth presenterar verksamheten i samband med att bolaget just nu gör en företrädesemission på 26,5 miljoner kronor.

Continue Reading

Nyheter

Fortum och Outokumpu inleder samarbete kring SMR för att titta på möjligheterna att minska stålindustrins koldioxidutsläpp

Published

on

Fortum, som är ett ledande nordiskt företag inom fossilfri energi, och Outokumpu, som är en global aktör inom hållbart tillverkat rostfritt stål, har signerat ett samarbetsavtal om ny småskalig kärnkraft, SMR, i syfte att minska utsläppen av CO2 från Outokumpus ståltillverkning.

För en framgångsrik omställning är det nödvändigt att storskaligt fasa ur de fossila bränslena ur industri- och transportsektorn. Det är en central del av Fortums strategi. Det gör vi genom bland annat i samarbete med våra partners kring fossilfria lösningar. Syftet med samarbetsavtalet är att bedöma möjligheterna att bygga ny småskalig kärnkraft i Finland. En möjlig placering för SMR är nära Outokumpus största stålverk i Torneåregionen. I det första skedet är målsättningen att identifiera möjliga affärsmodeller och tekniska lösningar för den fortsatta utvecklingen. Eventuella investeringsbeslut fattas i ett senare skede.       

– Ska Europa klara utsläppsmålen måste industrins utsläpp reduceras kraftigt ned mot netto-noll, något som förutsätter stora mängder fossilfri el. Norden har goda förutsättningar med sin tillgång till fossilfri el och konkurrenskraftiga priser. Fortum är idag ett av få europeiska energiföretag som redan nu tillförlitligt kan leverera stora mängder fossilfri el till sina kunder. Behovet de kommande decennierna växa mycket och jag är glad för att vi tillsammans med Outokumpu, som är en föregångare inom stålindustrin, kan kartlägga möjligheterna för små modulär kärnkraft i Norden, säger Fortums VD och koncernchef Markus Rauramo.

– Vi ligger i framkant när det gäller att minska koldioxidutsläppen från stålindustrin. Att titta på framväxande teknologier, såsom SMR, i vår energiförsörjning, är ett naturligt steg i vår ambition att minska CO2-utsläppen. Förutom vind-, sol- och vattenkraft behöver energiintensiva industrier och hela samhället en stabil och koldioxidfri elproduktion. Idag är kärnkraft det enda alternativet för detta. Därför är vi glada över att utforska möjligheterna som små modulära reaktorer erbjuder tillsammans med Fortum, som en del av vår hållbarhetsresa, säger Heikki Malinen, VD och koncernchef, Outokumpu.

Samarbetsavtalet är en del av Fortums förstudie gällande möjligheterna för ny kärnkraft i Norden. Förstudien inleddes i november 2022. Inom ramen för den tvååriga studien gör Fortum en omfattande undersökning av de ekonomiska, teknologiska, samhälleliga, politiska och lagstiftningsmässiga kriterierna för byggande av både småskaliga och större kärnanläggningar i Finland och Sverige. Fortum tittar även på olika former av nya partnerskap och affärsmodeller för att realisera ny kärnkraft. Som en del av förstudien har Fortum, utöver överenskommelsen med Outokumpu, även träffat samarbetsavtal med brittiska Rolls-Royce SMR, franska EDF, svenska Kärnfull Next och finländska kraft- och fjärrvärmebolaget Helen.

Continue Reading

Populära