Nyheter
Kinas enorma hunger på timmer

Kina är världens största konsument av trä och även världens största importör därav. London-baserade Environmental Investigation Agency skriver att från år 2000 till 2011 har Kinas efterfrågan på utländskt trä tredubblats, till 180 miljoner kubikmeter.
Kina har haft en enorm byggboom, vilket rimligtvis har varit en starkt drivande orsak till den stora efterfrågeökningen. Men det är ett annat användningsområde som har kommit i fokus, ätpinnar.
Kina förbrukar numera varje år 80 miljarder par ätpinnar. Den kinesiska produktionen av ätpinnar kräver numera 20 miljoner 20 år gamla träd per år.
Redan år 2006 införde landet en extra skatt på 5 % för ätpinnar och träpaneler, men konsumtionen har fortsatt att öka. På senare tid har både lagstiftare, politiker och affärsmän uttalat sig offentligt om att landet måste ändra sina vanor. Bo Guangxin, ordförande för Jilin Forestry Industry Group, går till och med så långt att uppmana befolkningen att ta med sig sina egna ätpinnar, i stället för att använda engångspinnar.
Ätpinnar kan tyckas vara en struntsak, men det är ett talande exempel på att effekterna kan bli stora när Kinas miljardbefolkning börjar ändra sina vanor, eller vilken annan större befolkningsgrupp som helst för den delen.
Nyheter
Sockerpriset når sin högsta nivå på 11 år

Sockerpriset har nått sin högsta nivå på 11 år. Det globala utbudet är mycket begränsat, till stor del beroende på att den stora exportören Indien har minskat sin export. Exporten förväntas halveras till 6 miljoner ton under året som slutar i september och den kan sjunka så lågt som till 4 miljoner ton under nästa säsong.

Det är två faktorer som minskar exporten från Indien. Den första är väderrelaterad, kraftiga regn har skadat odlingarna. Den andra faktorn är att den indiska staten mycket kraftfullt har satsat på biobränsle som etanol, vilket gör att sockerrörsskördarna går till att producera etanol i stället för att exporteras som socker.
Nyheter
Goldman Sachs tror på högre oljepriser i juni

Goldman Sachs förväntar sig högre oljepriser under de kommande tolv månaderna, sade analytiker från investmentbanken i en analysuppdatering. Goldman Sachs skriver att banken tror på en prognostiserad efterfrågeökning i Kina till mer än 16 miljoner fat per dag under perioden.
Banken är positivt inställd till alla råvaror. Förra veckan sa dess råvaruchef, Jeffrey Currie, att utflödet av kapital från energiindustrin kommer att resultera i brister som kommer att visa sig senare i år.
”Historiskt sett, när du har den här typen av kapitalutflöden, tar det månader att få tillbaka kapitalet. Vi kommer fortfarande att få ett underskott av olja i juni och det kommer att driva upp oljepriserna”, sa Currie vid Financial Times Commodities Global Summit.
Currie är inte den enda branschobservatören som förutspår ett högre oljepris. Även denna vecka sa hedgefondförvaltaren Pierre Andurand att oljan kommer att återhämta sig och stiga till 140 dollar per fat i slutet av året. Han anser att den nuvarande nedgången varit spekulativ och beror från banksektorn.
Mycket av haussen kring oljepriserna har att göra med Kina. Den kinesiska energiimporten var väldigt låg under de första två månaderna av 2023. Den kinesiska oljeimporten förväntas ta fart senare i år med potentiellt rekordhöga råoljeinköp, även om Peking har satt sitt lägsta årliga ekonomiska tillväxtmål på decennier.
Den genomsnittliga oljeimporten under de två första månader 2023 var lägre än för samma period förra året. Skillnaden var emellertid endast marginell, 1,3 procent. Oljeimporten under januari och februari 2023 tenderar att vara svagare i Kina på grund av nyårshelgerna.
Ändå förväntar sig i stort sett alla analytiker att den kinesiska efterfrågan på olja kommer att växa under de kommande månaderna med sikte på den tillväxttakt på 5 procent som fastställts av regeringen. Dessutom kommer en del ny raffineringskapacitet att startas i år, vilket borde garantera en starkare efterfrågan och stödja priserna.
Nyheter
Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.
Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen.
Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport
En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.
Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.
Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT.
-
Nyheter1 vecka ago
Bluelake Mineral har den största kända oexploaterade nickelfyndigheten i Europa
-
Nyheter2 veckor ago
Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år
-
Nyheter2 veckor ago
Oljepriset lägre än intervallet där USA ska köpa tillbaka olja – över hela terminskurvan
-
Nyheter5 dagar ago
Trafigura tror att koppar kan slå ett nytt prisrekord under kommande 12 månader
-
Nyheter2 veckor ago
Oman tar ett stort steg i att bli en stor producent av vätgas
-
Nyheter4 veckor ago
Den sämsta apelsinskörden på 90 år i Florida
-
Nyheter2 veckor ago
Företagare kan säkra kassan genom att köpa fysiskt guld
-
Nyheter2 dagar ago
Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar
Hansson
13 mars, 2013 at 22:32
Latvian Forest, en aktie som hör hemma i varje råvaruportfölj. En fantastiskt bra investering.
För det första, skog är en makalös råvara. Fantastiskt stabil. Och medan man äger den växer den i mängd. Och till skillnad från alla andra odlade råvaror så kan man vänta med att skörda, tills priset är bra.
För det andra, Latvian Forest köper sin skog till en bråkdel av vad den kostar i Sverige, det är samma råvara, och företaget sköter allt ypperligt. Och de finns i ett land som är utmärkt.
Och så har vi det omättliga behovet av skog / trä / timmer. Vi skriver ut mindre papper än någonsin och papperstidningar minskar i rasande tempo. Den utvecklingen syns knappt i statistiken. Det finns så mycket som trä kan användas till att det sugs upp av alla möjliga användningsområden. Och gissa vad som händer när den begynnande vågen av etanol, kemi etc tar fart.
Gabriella
28 november, 2015 at 14:00
Jag vill gärna denna artikel/analys till en uppstats jag jobbar med, men vilka källor har ni till detta förutom ”Environmental Investigation Agency”? Dessutom vem skrev detta? Vill gärna var källkritisk av mig.
Redaktionen
29 november, 2015 at 21:07
Det var en video embeddad i artikeln, men den försvann tyvärr i en uppdatering. Minns tyvärr inte om den kom från Wall Street Journal, Financial Times eller Bloomberg.