Följ oss

Nyheter

Jim Rogers delar med sig av sina bästa tips

Publicerat

den

Jim Rogers - Legendarisk råvaruguru och investerareUnder hösten 2011 var råvarumarknadens kung, den legendariske råvarugurun Jim Rogers på besök i Stockholm och delade med sig av sina tankar om råvarornas betydelse för framtiden. Han delade med sig av sina placeringsidéer och berättade varför han tror att råvarumarknaden kommer att fortsätta uppåt under kommande år.

Time Magazine döpte denne finanslegend till the Indiana Jones of finance, sedan han begav sig ut på en nästan två år lång resa till inte mindre än 52 länder världen över – på motorcykel. Under resan som beskrivs i boken Investment Biker, får läsaren följa Jim Rogers upplevelser, men också ta del av hur denne ägnade en betydande del av resan åt att hitta köpvärda aktier.

Jim Rogers var med och grundade den legendariska hedgefonden Quantum Fund under det tidiga 1970-talet, tillsammans med en annan känd finansman, George Soros, som än i dag fungerar som dess rådgivare. Quantum Fund steg under de första tio åren med fantastiska 4.200 procent medan S & P 500 indexet endast mäktade med en uppgång om 47 procent.

Från att ha varit en betydande aktör på aktiemarknaden så valde Jim Rogers att gå i ”pension” på 1980-talet innan han slutligen bestämde sig för att inrikta sig mer på råvarumarknaden. Han liknar dagens råvarumarknader vid den råvarurusch som rådde under 1970-talet, men ser trots likheterna också betydande skillnader. Under 1970-talet led Vietnam fortfarande av sviterna sedan kriget, och vare sig Indien eller Kina hade en köpkraft eller BNP som låg i närheten av dagens. Nu är dessa – och en rad andra – länder betydande aktörer på råvarumarknaden, bland annat eftersom dess befolkningar upplever en betydande höjning av sin levnadsstandard. Olja, bomull och nickel är bara några av de råvaror som efterfrågas och köps i allt större mängd.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Jordbruksrelaterade produkter har framtiden för sig

Det är emellertid jordbruksrelaterade produkter som favoriseras av Jim Rogers. Någon speciell råvara vill han inte peka ut utan väljer istället att konstatera att det har skett mycket få investeringar i denna sektor vilket nu straffar sig. En allt större befolkning måste äta, samtidigt som det saknas både fungerande ledning, kapital och arbetskraft inom jordbruket. Det gör att det kommer att finnas avsättning för det som produceras, vilket gör att han tror att denna del av ekonomin kommer att explodera. Utbudet är helt enkelt för lågt vilket gör att jordbruksprodukter inte kommer att styras av konjunkturen utan av efterfrågan från Asiens – och resten av världens – befolkning.

Tillgångar som olja och guld har långt kvar att gå säger han, även om han själv väljer att inte köpa mer guld i dagsläget, men han behåller det han har och har för avsikt att öka sina innehav om och när guldpriset faller. Han konstaterar också att det är synnerligen ovanligt att priset på en råvara stiger så länge som guldpriset har gjort – i mer än ett decennium.

Jim Rogers avslutar med att råvarumarknaden, precis som alla andra marknader, går i cykler och att bubblor uppstår, men att så länge regeringar och centralbanker fortsätter att trycka pengar i den omfattning de gör så kommer reella tillgångar att utgöra ett ypperligt sätt att skydda sitt kapital på.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära