Connect with us

Nyheter

Jim Rogers delar med sig av sina bästa tips

Published

on

Jim Rogers - Legendarisk råvaruguru och investerareUnder hösten 2011 var råvarumarknadens kung, den legendariske råvarugurun Jim Rogers på besök i Stockholm och delade med sig av sina tankar om råvarornas betydelse för framtiden. Han delade med sig av sina placeringsidéer och berättade varför han tror att råvarumarknaden kommer att fortsätta uppåt under kommande år.

Time Magazine döpte denne finanslegend till the Indiana Jones of finance, sedan han begav sig ut på en nästan två år lång resa till inte mindre än 52 länder världen över – på motorcykel. Under resan som beskrivs i boken Investment Biker, får läsaren följa Jim Rogers upplevelser, men också ta del av hur denne ägnade en betydande del av resan åt att hitta köpvärda aktier.

Jim Rogers var med och grundade den legendariska hedgefonden Quantum Fund under det tidiga 1970-talet, tillsammans med en annan känd finansman, George Soros, som än i dag fungerar som dess rådgivare. Quantum Fund steg under de första tio åren med fantastiska 4.200 procent medan S & P 500 indexet endast mäktade med en uppgång om 47 procent.

Från att ha varit en betydande aktör på aktiemarknaden så valde Jim Rogers att gå i ”pension” på 1980-talet innan han slutligen bestämde sig för att inrikta sig mer på råvarumarknaden. Han liknar dagens råvarumarknader vid den råvarurusch som rådde under 1970-talet, men ser trots likheterna också betydande skillnader. Under 1970-talet led Vietnam fortfarande av sviterna sedan kriget, och vare sig Indien eller Kina hade en köpkraft eller BNP som låg i närheten av dagens. Nu är dessa – och en rad andra – länder betydande aktörer på råvarumarknaden, bland annat eftersom dess befolkningar upplever en betydande höjning av sin levnadsstandard. Olja, bomull och nickel är bara några av de råvaror som efterfrågas och köps i allt större mängd.

Jordbruksrelaterade produkter har framtiden för sig

Det är emellertid jordbruksrelaterade produkter som favoriseras av Jim Rogers. Någon speciell råvara vill han inte peka ut utan väljer istället att konstatera att det har skett mycket få investeringar i denna sektor vilket nu straffar sig. En allt större befolkning måste äta, samtidigt som det saknas både fungerande ledning, kapital och arbetskraft inom jordbruket. Det gör att det kommer att finnas avsättning för det som produceras, vilket gör att han tror att denna del av ekonomin kommer att explodera. Utbudet är helt enkelt för lågt vilket gör att jordbruksprodukter inte kommer att styras av konjunkturen utan av efterfrågan från Asiens – och resten av världens – befolkning.

Tillgångar som olja och guld har långt kvar att gå säger han, även om han själv väljer att inte köpa mer guld i dagsläget, men han behåller det han har och har för avsikt att öka sina innehav om och när guldpriset faller. Han konstaterar också att det är synnerligen ovanligt att priset på en råvara stiger så länge som guldpriset har gjort – i mer än ett decennium.

Jim Rogers avslutar med att råvarumarknaden, precis som alla andra marknader, går i cykler och att bubblor uppstår, men att så länge regeringar och centralbanker fortsätter att trycka pengar i den omfattning de gör så kommer reella tillgångar att utgöra ett ypperligt sätt att skydda sitt kapital på.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Brasilianska kaffeodlare håller på skörden

Published

on

Brasiliens kaffeexport minskade med 35 procent eftersom de brasilianska kaffebönderna håller på de kvarvarande lagren. Exporten av grönt kaffe från Brasilien, världens största leverantör, sjönk med 35,8 procent i februari, sade exportörsgruppen Cecafe i förra veckan, eftersom lagren i landet är låga efter två dåliga skördar. Bönderna i Brasilien är ovilliga att sälja det kaffe som finns kvar till nuvarande priser.

Cecafe sa att leveranserna förra månaden uppgick till endast 2,11 miljoner säckar, den lägsta nivån för februari sedan åtminstone 2018.

Cecafes president Marcio Ferreira sa att trots den senaste tidens återhämtning av priserna på arabica-kaffe i New York är de nuvarande internationella priserna lägre än i Brasilien, vilket leder till att kaffebönderna i landet väljer att sälja lokalt eller inte alls.

Exporten av arabica-råkaffe sjönk med 35,5 procent till 2,02 miljoner säckar från februari 2022. Exporten av robusta kaffe sjönk med 42,1 procent till 83 361 säckar, sa Cecafe.

Continue Reading

Nyheter

Guldpriset når sin högsta nivå på sex veckor efter bankrädsla

Published

on

Guldtacka

Investerare från hela världen söker sig till guldmarknaden mitt i den snabbt eskalerande rädslan för banksmitta. En stark efterfrågan på ädelmetallen gör att guldpriset nått sin högsta nivå på sex veckor och passerade t.o.m. 2 000 dollar per troy ounce. 

Bankaktier över hela världen rasade i veckan när Credit Suisse, med en omfattande verksamhet i såväl Europa, USA och övriga världen, föll innan banken togs över helt.

ANZ seniore råvarustrateg Daniel Hynes skriver i en uppdatering att den australienska banken tror att bankoron kommer att leda till en ökad efterfrågan av guld.

Samtidigt visar data från nyhetsbyrån Bloomberg att de börshandlade fonderna ser stora inflöden. Under fredagen adderade dessa ETFer mer än 300 000 troy ounce guld till sina lager efter att nya köpare strömmat in. Guld-ETFerna har inte sett så stora inflöden en enskild dag sedan i juni 2022.

Utöver oron på bankmarknaden tittar investerarna på hur den amerikanska centralbanken, FED, kommer att agera den 22 mars. Den stora frågan är om FED kommer att ta en paus i sina räntehöjningar eller inte. Normalt sett är stigande räntor något som inte uppskattas av guldhandlare eftersom guld inte ger någon direktavkastning. Med en hög inflation och oro för bankerna är det emellertid många som tror att de normala reglerna för guldprisets utveckling inte kommer att gälla.

Enligt CME FedWatch Tool är det så pass många som 58 procent av de tillfrågade analytikerna som tror att FED kommer att lämna räntorna oförändrade.

Continue Reading

Nyheter

Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år

Published

on

Produktion av olja i siluett

Goldman Sachs, en marknadens största optimister när det gäller oljepriset, retirerar. För två månader sedan trodde banken på 110 USD för brent-olja under tredje kvartalet i år. Först tog man ner prognosen till 100 USD och nu är prognosen för Brent-olja 94 USD på 12 månaders sikt och 97 USD under andra halvan av 2024. Oron över banksektorn och risken för recession överväger nu den ökade efterfrågan från Kina.

Goldman Sachs tror att OPEC nu först kommer att höja produktionen under tredje kvartalet 2024 mot tidigare prognos att det skulle ske under andra halvåret 2023.

Brent-oljan stängde under 73 USD i fredags.

Continue Reading

Populära