Nyheter
Indien slopar exportskatten på bomull och socker
Måndagen den 30 april tog så Indien slutligen bort den skatt som landets regering tidigare belagt exporten av bomull med. Exportskatten, som redan då den infördes drog med sig betydande kritik från såväl de inhemska jordbrukarna, politiska ledare och lobbyister som företräder kinesiska köpare, har redan mildrats i ett försök att tillgodose allas intresse.
Kina, som är den största köparen av bomullskördarna från Indien, världens näst största producent, har emellertid redan köpt betydande mängder bomull från amerikanska jordbrukare, vilket betyder att vi gör bedömningen att större delen av den mängd bomull som nu kommer att nå marknaden kommer att köpas upp av Bangladesh, en av världens största textilproducenter.
The Chinese Cotton Association har kallat skatten för oansvarig då den ledde till att ett stort antal ingångna avtal inte kunde slutföras vilket har haft en negativ inverkan på den internationella bomullshandeln som störts allvarligt av detta. Efter detta och flera liknande uttalanden valde Indiens premiärminister Manmohan Singh att göra en snabb översyn av denna skatt. Indiska tjänstemän förklarade införandet av exportskatten förra månaden med oro för en utbudskris i landet. Indiens exportminister införde skatten efter det att den omfattande exporten skapade oro för att denna skulle komma att överstiga de inhemska behoven. Under 2011 när bomullspriset nådde all-time-hight-noteringar som en följd av en global utbudskris höjde textilproducenterna först priset, men gick sedan över till att använda mindre bomull till förmån för artificiella material.
Även exporten av socker kan släppas fri
Efter att en rad av beslut raskt ändrats ifrågasätts den indiska regeringens nyckfulla handelspolitik. Det finns emellertid skäl att anta att ännu ett beslut kommer att tas inom kort, denna gång rörande exporten av socker. Det ryktas om att den indiska regeringen diskuterar möjligheterna till att tillåta mer socker att säljas utanför landets gränser, utan några former av handelsrestriktioner.
Regeringen har redan tillåtit att 2 miljoner ton socker skall kunna exporteras vid två separata tillfällen fram till och med september 2012. Indiens sockerproduktion förväntas växa snabbare än den inhemska efterfrågan 2012/13. Livsmedelsministeriet har dock ännu inte utfärda ett tillstånd för export av ytterligare en miljon ton, vilket redan har fattats beslut om, en fördröjning som har upprört exportörerna, eftersom det globala sockerpriset har sjunkit sedan beslutet fattades förra månaden.
Kan skapa prispress
Ytterligare export av bomull och socker skulle kunna komma att öka överutbudet på råvarumarknaderna och sätta press på de redan svaga priserna för socker och bomull på råvarubörserna då Indien både är världens näst största socker- och bomullsproducent.
Nyheter
Tyska staten inleder mångmiljardsatsning på att säkra landets tillgång på olika råvaror
Nu är det klart, tyska staten inleder en satsning på att säkra landets tillgång på råvaror, där man vill säkra både delar och hela förädlingskedjan. Det fanns en diskussion i vilken form den nya fonden skulle få investera, men nu är man överens om att det både kan ske via lån och ägarkapital. Den nya fonden startas med 1 miljard euro och 30 ansökningar finns redan inlämnade. Investeringarna kan göras både i Tyskland och utomlands.
Målet är att minska beroendet av andra länder, liksom att stärka leveranskedjor och den tyska ekonomin. Frågan har inte minst kommit högt upp på agendan efter att de geopolitiska spänningarna blivit större. Tyskland får en väldigt stor andel av sina kritiska råvaror från Kina och man såg vilket maktmedel naturgas blev för Ryssland när de invaderade Ukraina.
Nyheter
Oljepriset reagerar inte längre vidare mycket av oroligheter i Mellanöstern
Vi har under en längre tid sett krig och oroligheter i Mellanöstern. Men till skillnad mot tidigare så reagerar inte längre oljepriset vidare mycket på händelserna. Går vi tillbaka längre i tiden så kunde ett enda pistolskott få oljepriset att reagera märkbart.
Den senaste händelsen är Israels attack på Hizbollah och med utgångspunkt i den händelsen så kommenterar Christian Kopfer oljemarknaden.
Nyheter
Ett samtal om hur man förverkligar sina investeringsidéer inom råvaror
Ara Mustafa, Nordnets investeringscoach och tidigare programledare för EFN Råvaror, för ett samtal med Gabriel Mellqvist om hur man går till väga för att förverkliga sina investeringsidéer när det kommer till råvaror.
-
Nyheter1 vecka sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Nyheter3 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys4 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter3 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
-
Nyheter4 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter2 veckor sedan
Italien satsar på ny kärnkraft