Hur blir kursutvecklingen i palladium under 2020?

Palladiumpriset steg nyligen till 2 000 USD per troy ounce och många ställer sig frågan hur denna ädelmetall skall utvecklas under 2020. Åsikterna går isär, men de flesta är överens om att vi inte skall förvänta oss en upprepning av kursutvecklingen i palladium under 2019.

Palladium

Palladium var utan tvekan varit en av de råvaror som utvecklats bäst under 2019. Palladiumpriset steg med en 59,48 procent under förra året. Till skillnad från platina, som är en del av katalysatorer för dieselmotorer, har palladium gynnats av en positiv efterfrågesyn som analytiker förväntar sig att kvarstå eftersom regeringar runt om i världen strävar efter att uppnå ökade miljöskyddsmål.

”Månadsdiagrammet illustrerar vad som har varit en parabolisk trend i ädelmetallen sedan den hittade en botten på 451,50 USD i januari 2016. På 1 875,40 USD var priset över fyra gånger högre än dess botten 2016” enligt Seeking Alpha. ”Under de senaste fyra åren har varje priskorrigering varit en köpmöjlighet inom ädelmetaller och industriella metaller. Den senaste nedgången från 1 963 USD till 1 808,80 under veckan den 16 december såg ut som en ytterligare möjlighet att köpa palladium eftersom priset snabbt återhämtade sig den 30 december. ”

Palladium under 2020

Palladiummarknaden är inte utan risker. Trots den senaste styrkan har vissa analytiker varnat för en snabb vändning, vilket understryker palladiums tendens till att öka volatiliten när sentimentet förändras eller en återgång i andra ädelmetaller som platina och guld drar ner den bredare ädelmetallgruppen.

Lågräntemiljön runt om i världen har fortsatt att stödja efterfrågan på fysiska tillgångar, som tenderar att visa ett omvänt förhållande till räntorna eftersom investerare är mindre benägna att äga icke-avkastningsgenererande råvaror när obligationer erbjuder högre avkastning i en stigande räntemiljö.

”Nedsidan på palladiummarknaden har ökat dramatiskt med tanke på den fyrfaldiga prisökningen sedan januari 2016” enligt Seeking Alpha. ”Den baisseartade prisåtgärden och korrigering den 20 december kan vara ett tecken på vad som komma skall, eftersom volatiliteten troligen kommer att fortsätta att stiga med priset på ädelmetallen under 2020. Plötsliga prisförändringar kan bli normen, och om underskottet expanderar kan ett prisvakuum på uppsidan följa. ”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top