Nyheter
Har trenden vänt för majs?
I veckan släppte USDA den första planteringsrapporten för skördeåret 2013 och det var en överraskande läsning för dem som handlar i majs. Rapporten visade att de amerikanska jordbrukarna tänker plantera 97,3 miljoner hektar majs i år. Det är den högsta siffran sedan Dust Bowl 1936 under den stora depressionen.
Spannmål har haft en spektakulär utveckling under de senaste fem åren och majspriset har mer än fördubblats och nådde under torkan sommaren 2012 en rekordhög nivå om 8 USD per bushel.
Priset skulle aldrig falla
De senaste årens prisuppgång på spannmålsmarknaden har gett en känsla av att priserna aldrig skulle komma att falla igen. Det syns tydligt på priset på jordbruksmark i USA, där priset mer än fördubblats i större delen av Mellanvästern och tillverkarna av lantbruksmaskiner kunnat visa på en spektakulär försäljningstillväxt.
Priset på alla de stora sädesslagen hamrades ned under torsdagen. Både sojabönor och vete föll nästan så pass mycket som den dagliga limiten tillåter för en börsdag, och efter det att planteringsrapporten blivit offentlig föll priset på majs 40 cent per bushel till 6,9525 USD, en nedgång på 4,3 procent och så pass mycket som CBOT tillåter att priset faller på en dag.
Höga lagernivåer
Rapporten visade även på betydligt mer ”på gården-lager” av majs än vad marknaden hade förutspått. Planteringsrapporten visade på att de amerikanska jordbrukarna har mer än 5,4 miljarder skäppor majs i sina lador och silos. Redan i februari, under USDAs årliga konferens, hade handlare och analytiker förutspått en rekordskörd för den amerikanska majsen 2013, bland annat eftersom det framkommit att de amerikanska bönderna hade planerat att låta mindre mark ligga i träda än tidigare. Nu visade det sig att det har tillkommit cirka 2,6 miljoner hektar som kommer att dediceras för odling av majs och sojabönor.
Tidigare i mars låg estimaten för ”på gården-lager” av majs på 5,0 miljarder skäppor majs, och då den sydamerikanska skörden av majs nu börjar nå marknaden betyder det att det finns ett betydligt större överskott än väntat, vilket räcker mer än väl till dess att 2013 års skörd är mogen.
Nyheter
Tyska staten inleder mångmiljardsatsning på att säkra landets tillgång på olika råvaror
Nu är det klart, tyska staten inleder en satsning på att säkra landets tillgång på råvaror, där man vill säkra både delar och hela förädlingskedjan. Det fanns en diskussion i vilken form den nya fonden skulle få investera, men nu är man överens om att det både kan ske via lån och ägarkapital. Den nya fonden startas med 1 miljard euro och 30 ansökningar finns redan inlämnade. Investeringarna kan göras både i Tyskland och utomlands.
Målet är att minska beroendet av andra länder, liksom att stärka leveranskedjor och den tyska ekonomin. Frågan har inte minst kommit högt upp på agendan efter att de geopolitiska spänningarna blivit större. Tyskland får en väldigt stor andel av sina kritiska råvaror från Kina och man såg vilket maktmedel naturgas blev för Ryssland när de invaderade Ukraina.
Nyheter
Oljepriset reagerar inte längre vidare mycket av oroligheter i Mellanöstern
Vi har under en längre tid sett krig och oroligheter i Mellanöstern. Men till skillnad mot tidigare så reagerar inte längre oljepriset vidare mycket på händelserna. Går vi tillbaka längre i tiden så kunde ett enda pistolskott få oljepriset att reagera märkbart.
Den senaste händelsen är Israels attack på Hizbollah och med utgångspunkt i den händelsen så kommenterar Christian Kopfer oljemarknaden.
Nyheter
Ett samtal om hur man förverkligar sina investeringsidéer inom råvaror
Ara Mustafa, Nordnets investeringscoach och tidigare programledare för EFN Råvaror, för ett samtal med Gabriel Mellqvist om hur man går till väga för att förverkliga sina investeringsidéer när det kommer till råvaror.
-
Nyheter1 vecka sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Nyheter3 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys4 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter3 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
-
Nyheter4 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter2 veckor sedan
Italien satsar på ny kärnkraft