Nyheter

Har trenden vänt för majs?

Publicerat

den

I veckan släppte USDA den första planteringsrapporten för skördeåret 2013 och det var en överraskande läsning för dem som handlar i majs. Rapporten visade att de amerikanska jordbrukarna tänker plantera 97,3 miljoner hektar majs i år. Det är den högsta siffran sedan Dust Bowl 1936 under den stora depressionen.

Spannmål har haft en spektakulär utveckling under de senaste fem åren och majspriset har mer än fördubblats och nådde under torkan sommaren 2012 en rekordhög nivå om 8 USD per bushel.

Priset skulle aldrig falla

De senaste årens prisuppgång på spannmålsmarknaden har gett en känsla av att priserna aldrig skulle komma att falla igen. Det syns tydligt på priset på jordbruksmark i USA, där priset mer än fördubblats i större delen av Mellanvästern och tillverkarna av lantbruksmaskiner kunnat visa på en spektakulär försäljningstillväxt.

Priset på alla de stora sädesslagen hamrades ned under torsdagen. Både sojabönor och vete föll nästan så pass mycket som den dagliga limiten tillåter för en börsdag, och efter det att planteringsrapporten blivit offentlig föll priset på majs 40 cent per bushel till 6,9525 USD, en nedgång på 4,3 procent och så pass mycket som CBOT tillåter att priset faller på en dag.

Höga lagernivåer

Rapporten visade även på betydligt mer ”på gården-lager” av majs än vad marknaden hade förutspått. Planteringsrapporten visade på att de amerikanska jordbrukarna har mer än 5,4 miljarder skäppor majs i sina lador och silos. Redan i februari, under USDAs årliga konferens, hade handlare och analytiker förutspått en rekordskörd för den amerikanska majsen 2013, bland annat eftersom det framkommit att de amerikanska bönderna hade planerat att låta mindre mark ligga i träda än tidigare. Nu visade det sig att det har tillkommit cirka 2,6 miljoner hektar som kommer att dediceras för odling av majs och sojabönor.

Tidigare i mars låg estimaten för ”på gården-lager” av majs på 5,0 miljarder skäppor majs, och då den sydamerikanska skörden av majs nu börjar nå marknaden betyder det att det finns ett betydligt större överskott än väntat, vilket räcker mer än väl till dess att 2013 års skörd är mogen.

1 kommentar

  1. Magnus

    30 mars, 2013 vid 20:09

    Verkligen intressant hur stora prisförändringar det kan vara i majs. Riktigt roligt för aktiva investerare.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version