Connect with us

Analys

Här har vete en tuff utmaning

Published

on

Teknisk analys på råvaror från Axier EquitiesNär vi för en månad sedan, den 21 februari, analyserade Wheat CBT var priset 647,75 USD/bu och vi stack ut med frågan om vete kanske kunde bli en bra placering under 2012, kanske till och med den bästa. Anledningen till denna fundering var att de långsiktiga indikatorerna skvallrade om fortsatta uppgångar för vete under innevarande år.

Vi räknade också med att vi redan i slutet av februari kunde få se ett uppgångsförsök där 700-730 USD/bu var extra intressant att bevaka. Här återfinns inte minst den fallande trendlinje som har sitt ursprung från toppen på 1 349,50 USD/bu för 4 år sedan.

När vi nu ser tillbaka på den senaste månadens utveckling, kan vi se att vete visserligen startade en uppgång i slutet av februari, men redan vid 675 USD/bu tog kraften slut. Detta blev toppnoteringen den 2 mars.

Även under förra veckan gjorde vetet en ny attack mot 675 USD/bu, men inte heller denna gång förmådde den att bryta igenom detta motstånd utan vände moloket ned igen. Det är dags att visa på styrka nu de närmaste veckorna. Annars kommer placerarna att tappa tålamodet med vete.

Vi har nu därför ett betydelsefullt område mellan 668-683 USD/bu. Först när vi får ett genombrott av detta, vågar vi sikta på fortsatta uppgångar. Givetvis är inte hoppet på något sätt ute men vi flyttar upp vår stopploss till 640 USD/bu för att säkra vinsten.

Prognos på vete den 20 mars 2012

Skulle den långsiktigt fallande trendlinjen vid 715 USD/bu passeras i en uppgång, öppnas dörren för att fyra års nedgång ska korrigeras. Vi kan i detta läge räkna med en uppgång som i bästa fall kan nå 1 000 USD/bu under innevarande år. Detta ligger kvar som en möjlighet, men vi har flera hinder på vägen upp som kan få vetet att byta riktning.

Vi kan alltså acceptera en nedgång till 640 USD/bu men inte mer än så. Går vetet under denna nivå, bryts nämligen den stigande trend som varit gällande sedan lågpunkten den 15 december förra året på 578,50 USD/bu (se diagrammet). I bästa fall kommer då vetet att börja konsolidera, men det kan också bli så att en ny nedgångsfas påbörjas. Och tills detta är beslutat, väljer vi att stå utanför.

Du kan handla VETE med följande minifutures:
Uppgång MINILONG VETE N med en hävstång kring 5,06
Nedgång: MINISHRT VETE M med en hävstång kring 4,07

Läs mer om minifutures på RBS hemsida

[box]Denna analys publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Axier Equities.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Den tekniska analysen har producerats av Axier Equities. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Axier Equities tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Axier Equities

Axier Equities erbjuder såväl institutionella placerare som privatpersoner den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv handel på de finansiella marknaderna. Axier Equities erbjuder ingen handel, vare sig för egen räkning eller för kunder utan arbetar endast med finansiell marknadsföring och informationshantering. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som till exempel det fullständiga morgonbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. Varje vecka tillkommer minst 30 analyser i Axier Equities analysarkiv. För ytterligare information se Axier Equities hemsida.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *