Gunvor missar kontrakt på att sälja olja

Gunvor Group - Handlar rysk oljaDet stora oljehandelsföretaget Gunvor Group, där svensken Torbjörn Törnqvist är en av grundarna, har missat ett stort kontrakt för att sälja olja.

Gunvor förlorade ett anbudsförfarande på ett 6-månaderskontrakt för att sälja upp till 15,4 miljoner ton råolja från ryska Rosneft. Det blev i stället Vitol, Royal Dutch Shell och Glencore som tog hem kontrakten tidigare denna månad. Bloomberg skriver att Gunvor annars vanligen brukar vinna långsiktiga kontrakt från Rosneft, TNK-BP och OAO Surgutneftegas.

Torbjörn Törnqvist sa dock till journalister att de även fortsättningsvis är en kraftfull aktör i Ryssland. “Även om du inte ser oss vinna olja i anbudsförfaranden från Rosneft, så är vi en kraftfull aktör i Ryssland både nu och i framtiden.”, “Vår volym av handlad rysk råolja och oljeprodukter är väldigt hög. Vi är en ledande aktör på den ryska marknaden.”

Årsvinsten förväntas bli drygt 2 miljarder kronor

Han kommenterade även vad företagets vinst förväntades bli i år genom att säga att den kommer att bli i det övre spannet av den uppskattning som hans affärskollega Gennady Timchenko tidigare gett, vilken var 300-400 miljoner USD. Samt att omsättningen skulle bli lika stor eller större jämfört med föregående år.

Gunvor är ett privatägt bolag och det är inte offentligt hur ägarbilden ser ut, men med största sannolikhet ägs större delen av företaget av Törnqvist och Timchenko, så en årsvinst på drygt 2 miljarder kronor är svårt att klaga på. Men det vore intressant att få veta om Gunvor hamnat i onåd hos statskontrollerade Rosneft eller om det helt enkelt handlar om att de andra aktörerna var aggressivare i sin budgivning.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top