Följ oss

Nyheter

Gunvor missar kontrakt på att sälja olja

Publicerat

den

Oljetanker som Gunvor Group använder för att frakta olja

Gunvor Group - Handlar rysk oljaDet stora oljehandelsföretaget Gunvor Group, där svensken Torbjörn Törnqvist är en av grundarna, har missat ett stort kontrakt för att sälja olja.

Gunvor förlorade ett anbudsförfarande på ett 6-månaderskontrakt för att sälja upp till 15,4 miljoner ton råolja från ryska Rosneft. Det blev i stället Vitol, Royal Dutch Shell och Glencore som tog hem kontrakten tidigare denna månad. Bloomberg skriver att Gunvor annars vanligen brukar vinna långsiktiga kontrakt från Rosneft, TNK-BP och OAO Surgutneftegas.

Torbjörn Törnqvist sa dock till journalister att de även fortsättningsvis är en kraftfull aktör i Ryssland. “Även om du inte ser oss vinna olja i anbudsförfaranden från Rosneft, så är vi en kraftfull aktör i Ryssland både nu och i framtiden.”, “Vår volym av handlad rysk råolja och oljeprodukter är väldigt hög. Vi är en ledande aktör på den ryska marknaden.”

Årsvinsten förväntas bli drygt 2 miljarder kronor

Han kommenterade även vad företagets vinst förväntades bli i år genom att säga att den kommer att bli i det övre spannet av den uppskattning som hans affärskollega Gennady Timchenko tidigare gett, vilken var 300-400 miljoner USD. Samt att omsättningen skulle bli lika stor eller större jämfört med föregående år.

Gunvor är ett privatägt bolag och det är inte offentligt hur ägarbilden ser ut, men med största sannolikhet ägs större delen av företaget av Törnqvist och Timchenko, så en årsvinst på drygt 2 miljarder kronor är svårt att klaga på. Men det vore intressant att få veta om Gunvor hamnat i onåd hos statskontrollerade Rosneft eller om det helt enkelt handlar om att de andra aktörerna var aggressivare i sin budgivning.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Italien planerar att tillåta kärnkraft igen

Publicerat

den

Vackert landskap i Italien

Italien byggde under 1960- och 70-talet fyra kärnkraft med en reaktor vardera och hade planer på en kraftig expansion. Men på 1980-talet bestämde sig landet för att överge kärnkraft och för 34 år sedan stängde landet sitt sista kärnkraftverk. På 00-talet försökte landets ledare att satsa på kärnkraft men befolkningen sade nej.

Nu vill dock Giorgia Melonis regering göra ett nytt försök med att väcka liv i kärnkraft med fokus på SMR-reaktorer. Man vill se ny kärnkraft inom tio år och att energislaget står för 11 procent av landets elproduktion år 2050.

Man vill sänka landets koldioxidutsläpp och komplettera den väderberoende elproduktionen. År 2022 stod fossil energi för 78 procent av landets energikonsumtion.

Landets yngre befolkning sägs vara mer positiv till kärnkraft, samtidigt som kritiken mot solceller har växt, dels kring att de står i konflikt med landets matproduktion och dels att de förfular det italienska landskapet när kullar och hustak bekläds med paneler.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining vill köpa Filo Corp tillsammans med BHP

Publicerat

den

Filo del Sol-området

Det är ingen hemlighet att Lundin-familjen är intresserad av att i någon form slå samman bolag som är verksamma i Vicuña-området som gruppen utvecklar, med fokus på koppar (samt guld och silver). Tre Lundin-bolag är verksamma bredvid varandra, nämligen Lundin Mining, Filo Corp och NGEX Minerals.

Nu rapporterar flera nyhetsbyråer, med hänvisning till källor, att Lundin Mining har kontaktat BHP Group om att tillsammans köpa ut Filo Corp. Det är något som skulle lösa finansieringsfrågan för Filo Corp och deras projekt.

Lundin-familjen äger 15 % av Lundin Mining och 32 % av Filo Corp. BHP äger 6 % av Filo Corp.

Tanken med att köpa ut Filo Corp är att slå samman dess projekt Filo del Sol som ligger på gränsen Argentina-Chile med Lundin Mings närliggande Josemaria-projekt. Det skulle göra det lättare för Lundin-familjen att finansiera projektet och för BHP skulle det ge en expansion inom koppar som företaget behöver.

Representanter för Filo Corp och Lundin Mining har avböjt att kommentera uppgifterna, som satte Filo Corps aktie i rörelse uppåt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Filo Corp utvecklar en högintressant kopparfyndighet

Publicerat

den

Filo del Sol

Filo Corp, vars aktier är noterade både i Sverige och Kanada, är ett bolag i Lundin-sfären med fokus på koppar (samt det guld och silver som finns i kopparfyndigheten). Bolaget arbetar med att utveckla Filo del Sol som ligger på gränsen mellan Argentina och Chile och är en del av Vicuña-område där flera Lundin-företag är aktiva.

Filo Corps VD Jamie Beck presenterade nyligen verksamheten i Stockholm.

Jamie Beck, VD för Filo Corp, presenterar verksamheten.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära