Connect with us

Nyheter

Gunvor Group garanterar PA Resources nyemission

Published

on

Gunvor Group garanterar PA Resources nyemission

Gunvor Group garanterar PA Resources nyemissionHär är en av årets mest oväntade affärer. Gunvor Group garanterar 200 miljoner kronor av PA Resources planerade företrädesemission på 700 miljoner.

Det svenska olja- och gasbolaget PA Resources är ett av de sämsta börsföretagen på mycket länge. Företaget har varit ett stort svart hål där investerares pengar har pulveriserats gång på gång. Där aktiekursen mer eller mindre har utraderats.

Dess raka motsats är oljehandelsföretaget Gunvor Group med svensken Torbjörn Törnqvist som en av grundarna. Gunvor Group köper och säljer våldsamma volymer av olja och gör enorma vinster. Ett något hemlighetsfullt privatägt företag med bas i Schweiz.

Gunvor Group företagslogga - LogoPA Resources har stått nära en total krasch efter att företagets enorma skulder i kombination med illa fungerande verksamhet till slut verkade knäcka företaget. Vi har inte de exakta siffrorna framför oss, men bolagets skulder är runt 30 gånger större än bolagets värdering på börsen. Idag meddelades en plan där delar av de utestående konvertiblerna ska konverteras till aktier. Om den planen går i lås, då ska PA Resources dessutom göra en företrädesemission på 700 miljoner kronor. Och helt oväntat så framgår i informationen att Gunvor Group garanterar 200 miljoner.

PA Resources loggaNu ska man inte dra några allt för stora slutsatser av det. Värderingen på PA Resources är säkerligen rätt ok i den företrädesemissionen. Och 200 miljoner kronor för Gunvor Group är ett relativt marginellt belopp. Men det är ändå en rolig och oväntad koppling mellan de två företagen. Och vem vet, kanske får Gunvor Group i uppdrag att sälja delar av PA Resources olja. Gunvor Group lär i alla fall vara på jakt efter att bygga upp en mer diversifierad portfölj av olja att sälja efter att ha tappat stora uppdrag i Ryssland.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. Magnus

    11 november, 2012 at 17:27

    Om PA Resources lyckas med sin finansiering så kan det säkert bli ett hyfsat vettigt bolag. Men utspädningen för nuvarande aktieägare är ju rätt brutal, men också rätt. Men det finns ju risk att bolaget inte kommer i mål, den första manövern går bara att göra om ingen av de övriga konvertibelägarna protesterar.

  2. Peter

    21 november, 2012 at 01:51

    konvertibelägarna 90 procent – en miljard.. vad har dom att säga nej till bara att köpa in sig eller så säger alla nej.. och godnatt..Suck.. den största blåsaren i historien får väll söka nytt jobb…..knappast i oljebranschen…SUCK !!!! Det kostar på att vara aktieägare stötta alla torskar samt bråka med skattemyndigheterna..SUCK!!!!!!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *