Följ oss

Nyheter

Gunvor Group garanterar PA Resources nyemission

Publicerat

den

Gunvor Group garanterar PA Resources nyemission

Gunvor Group garanterar PA Resources nyemissionHär är en av årets mest oväntade affärer. Gunvor Group garanterar 200 miljoner kronor av PA Resources planerade företrädesemission på 700 miljoner.

Det svenska olja- och gasbolaget PA Resources är ett av de sämsta börsföretagen på mycket länge. Företaget har varit ett stort svart hål där investerares pengar har pulveriserats gång på gång. Där aktiekursen mer eller mindre har utraderats.

Dess raka motsats är oljehandelsföretaget Gunvor Group med svensken Torbjörn Törnqvist som en av grundarna. Gunvor Group köper och säljer våldsamma volymer av olja och gör enorma vinster. Ett något hemlighetsfullt privatägt företag med bas i Schweiz.

Gunvor Group företagslogga - LogoPA Resources har stått nära en total krasch efter att företagets enorma skulder i kombination med illa fungerande verksamhet till slut verkade knäcka företaget. Vi har inte de exakta siffrorna framför oss, men bolagets skulder är runt 30 gånger större än bolagets värdering på börsen. Idag meddelades en plan där delar av de utestående konvertiblerna ska konverteras till aktier. Om den planen går i lås, då ska PA Resources dessutom göra en företrädesemission på 700 miljoner kronor. Och helt oväntat så framgår i informationen att Gunvor Group garanterar 200 miljoner.

PA Resources loggaNu ska man inte dra några allt för stora slutsatser av det. Värderingen på PA Resources är säkerligen rätt ok i den företrädesemissionen. Och 200 miljoner kronor för Gunvor Group är ett relativt marginellt belopp. Men det är ändå en rolig och oväntad koppling mellan de två företagen. Och vem vet, kanske får Gunvor Group i uppdrag att sälja delar av PA Resources olja. Gunvor Group lär i alla fall vara på jakt efter att bygga upp en mer diversifierad portfölj av olja att sälja efter att ha tappat stora uppdrag i Ryssland.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
2 Kommentarer

1 kommentar

  1. Magnus

    11 november, 2012 vid 17:27

    Om PA Resources lyckas med sin finansiering så kan det säkert bli ett hyfsat vettigt bolag. Men utspädningen för nuvarande aktieägare är ju rätt brutal, men också rätt. Men det finns ju risk att bolaget inte kommer i mål, den första manövern går bara att göra om ingen av de övriga konvertibelägarna protesterar.

  2. Peter

    21 november, 2012 vid 01:51

    konvertibelägarna 90 procent – en miljard.. vad har dom att säga nej till bara att köpa in sig eller så säger alla nej.. och godnatt..Suck.. den största blåsaren i historien får väll söka nytt jobb…..knappast i oljebranschen…SUCK !!!! Det kostar på att vara aktieägare stötta alla torskar samt bråka med skattemyndigheterna..SUCK!!!!!!

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära