Följ oss

Nyheter

Gunvor Group garanterar PA Resources nyemission

Publicerat

den

Gunvor Group garanterar PA Resources nyemission

Gunvor Group garanterar PA Resources nyemissionHär är en av årets mest oväntade affärer. Gunvor Group garanterar 200 miljoner kronor av PA Resources planerade företrädesemission på 700 miljoner.

Det svenska olja- och gasbolaget PA Resources är ett av de sämsta börsföretagen på mycket länge. Företaget har varit ett stort svart hål där investerares pengar har pulveriserats gång på gång. Där aktiekursen mer eller mindre har utraderats.

Dess raka motsats är oljehandelsföretaget Gunvor Group med svensken Torbjörn Törnqvist som en av grundarna. Gunvor Group köper och säljer våldsamma volymer av olja och gör enorma vinster. Ett något hemlighetsfullt privatägt företag med bas i Schweiz.

Gunvor Group företagslogga - LogoPA Resources har stått nära en total krasch efter att företagets enorma skulder i kombination med illa fungerande verksamhet till slut verkade knäcka företaget. Vi har inte de exakta siffrorna framför oss, men bolagets skulder är runt 30 gånger större än bolagets värdering på börsen. Idag meddelades en plan där delar av de utestående konvertiblerna ska konverteras till aktier. Om den planen går i lås, då ska PA Resources dessutom göra en företrädesemission på 700 miljoner kronor. Och helt oväntat så framgår i informationen att Gunvor Group garanterar 200 miljoner.

PA Resources loggaNu ska man inte dra några allt för stora slutsatser av det. Värderingen på PA Resources är säkerligen rätt ok i den företrädesemissionen. Och 200 miljoner kronor för Gunvor Group är ett relativt marginellt belopp. Men det är ändå en rolig och oväntad koppling mellan de två företagen. Och vem vet, kanske får Gunvor Group i uppdrag att sälja delar av PA Resources olja. Gunvor Group lär i alla fall vara på jakt efter att bygga upp en mer diversifierad portfölj av olja att sälja efter att ha tappat stora uppdrag i Ryssland.

Förstsätt läsa
2 Kommentarer

2 Comments

  1. Magnus

    11 november, 2012 vid 17:27

    Om PA Resources lyckas med sin finansiering så kan det säkert bli ett hyfsat vettigt bolag. Men utspädningen för nuvarande aktieägare är ju rätt brutal, men också rätt. Men det finns ju risk att bolaget inte kommer i mål, den första manövern går bara att göra om ingen av de övriga konvertibelägarna protesterar.

  2. Peter

    21 november, 2012 vid 01:51

    konvertibelägarna 90 procent – en miljard.. vad har dom att säga nej till bara att köpa in sig eller så säger alla nej.. och godnatt..Suck.. den största blåsaren i historien får väll söka nytt jobb…..knappast i oljebranschen…SUCK !!!! Det kostar på att vara aktieägare stötta alla torskar samt bråka med skattemyndigheterna..SUCK!!!!!!

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kaffepriset faller när Costa Ricas kaffeexport stiger

Publicerat

den

Kaffepriserna sjönk i fredags på tecken av större leveranser från Centralamerika. Costa Rica Coffee Institute rapporterade att kaffeexporten från Costa Rica ökade med 39 procent på årsbasis till 140 142 säckar. En starkare dollar bidrog också till svagare kaffepriser.

Kaffepriserna steg på fredagen initialt efter att den brasilianska realen (USDBRL) klättrade till sin högsta nivå mot dollarn på en vecka. En starkare real avhåller Brasiliens kaffeproducenter att exportera sitt kaffe.

En överdriven lång position med fonder av robusta-terminer kan ge bränsle för alla långa likvidationstryck. Fredagens veckovisa Commitment of Trader’s (COT) rapport visade att per den 30 maj hade antalet fonder med nettolånga robusta-kaffepositioner stigit till 854, den högsta siffran på 16-månader.

Torrare väder ökar takten i kaffeskörden

Skördetrycket i Brasilien fick priserna på arabica-kaffe att falla eftersom torra förhållanden tillåter takten i kaffeskörden att accelerera. Somar Meteorologia rapporterade på tisdagen att Brasiliens Minas Gerais-region inte fick något regn under veckan som slutade den 28 maj. Minas Gerais står för cirka 30 procent av Brasiliens arabicaskörd.

Den globala kaffetillgången har stramats åt efter att International Coffee Organization (ICO) rapporterade den 4 maj att den globala kaffeexporten för 2022/23 under oktober-mars sjönk -6,4 procent till 62,295 miljoner säckar. Colombia Coffee Growers Federation rapporterade den 4 maj att den colombianska kaffeexporten i april sjönk -15 procent till 719 000 säckar. Dessutom rapporterade Cecafe den 11 maj att Brasiliens export av grönt kaffe i april sjönk 14 procent till 2,39 miljoner säckar. Däremot steg Honduras kaffeexport i maj med 79 procent på årsbasis till 1,2 miljoner säckar. Honduras är Centralamerikas största exportör av arabicabönor.

Kaffepriserna har också stöd eftersom oddsen för en El Niño-väderhändelse ökade, vilket skulle kunna få den globala kaffeproduktionen att minska. Den 11 maj höjde U.S. Climate Prediction Center sannolikheten för ett El Niño-vädermönster mellan augusti och oktober till 94 procent från 74 procent för en månad sedan. Om det inträffar kan det ge kraftiga regn i Brasilien och torka i Indien, vilket negativt påverkar produktionen av kaffe.

Förstsätt läsa

Nyheter

Exxon Mobil ska dubbla utvinningen av olja från skifferfälten med teknisk utveckling

Publicerat

den

Exxon Mobil producerar olja på Permian-fältet

Det var starka entreprenörer och frifräsare som gjorde utvinning av olja från skifferfält möjlig. Det var två tekniska landvinningar som gjorde det möjligt, dels möjligheten att borra horisontellt och dels möjligheten med hydraulisk spräckning av berg vilket gjorde att oljan kunde rinna ut. Det ledde till att USA gick från att vara en ökande importör av olja till att bli en exportör. De traditionella oljejättarna vaknade så småningom upp och såg potential vilket lett till att de har köpt stora skiffertillgångar.

Ny teknisk utveckling ska dubbla utvinningen från en oljekälla

Exxon Mobil är en av oljejättarna som satsat stort på skifferolja. Det mest intressanta är att bolaget också inlett en satsning på teknisk utveckling. Företagets VD Darren Woods berättade i torsdags att arbetet går bra. Företaget har som mål att under 2027 vara uppe i en produktion på 1 miljon fat olja per dag i Permian-området i USA.

Även om skifferkällorna levererar stora mängder olja så utvinns bara 10 procent av en källas olja. Exxon Mobil tror sig kunna öka det till 20 procent, dvs en ökning med 100 procent.

Det är två specifika områden som Exxon Mobils tekniska utveckling fokuserar på. Man vill kunna borra och spräcka berget mer precist så att man kommer närmare där det är optimalt. Sedan vill man hålla spräckningen öppen längre så att det kan rinna ut olja under en längre tidsperiod.

Det går inte att säga annat än att det är intressant. Den allmänna uppfattningen är annars att USAs oljeproduktion kommer att börja falla om några år i takt med att skifferfälten tar slut. Men om det går att få ut dubbelt så mycket av oljan i fälten så skulle prognoserna omkullkastas, precis som den skifferoljan redan gjort en gång.

Förstsätt läsa

Nyheter

Zimbabwe förväntas dra nytta av stigande priser på platina

Publicerat

den

Inyanga-bergen i Zimbabwe

Zimbabwes platinagruvindustri kommer att dra nytta av den förväntade prisökningen på råvaran, på grund av ett förväntat produktionsunderskott över hela världen.

World Platinum Investment Council har avslöjat att det kommer att bli ett globalt underskott i platinaproduktion på över 980 000 troy ounce i år.

Underskottet innebär en möjlighet för Zimbabwes lokala platinagruvindustri att öka produktionen och upprätthålla den globala efterfrågan. Zimbabwe är bland de fem största platinaproducerande länderna över hela världen.

I år förväntas underskottet att öka, något som kommer att översättas till en ökning av priset på platina, men det kommer också att öka lönsamheten för platinaproducenterna.

Detta är en positiv för Zimbabwe eftersom landet är en primär producent av platina och detta kommer att fungera som ett incitament till att öka produktionen vid redan etablerade gruvor. Det skapar också utrymme för andra greenfield-projekt eftersom efterfrågan fortsätter att öka över hela världen.

För Zimbabwe kommer detta att vara bra eftersom det kommer att generera utländsk valuta till ekonomin och skapa arbetstillfällen.  Landets platinaproducenter, Zimplats, Mimosa och Unki redan rullar ut expansionsprojekt som kommer att få dem att öka produktionen.

Förstsätt läsa

Populära