Connect with us

Nyheter

Guld, råvara eller valuta?

Published

on

Guldmynt - Decus

Guldmynt - DecusUnder de senaste tio åren har guldpriset stigit mer eller mindre konstant. En av effekterna av detta är att vi nu ser hur det dyker upp företag som köper guld och hur guldrushfester har ersatt förortens Tupparware-partyn, men också hur en helt ny kategori av människor köper guld som aldrig förr. Vi har också sett hur antalet ”gold bugs” som tidigare predikade ädelmetallernas förträfflighet i det tysta nu har fått en betydligt större uppmärksamhet.

Det finns ett antal fraser som oftast används av dem som anser att guld alltid kommer att öka i pris. Det är bland annat

  • Guld har alltid haft ett värde
  • Under kristider kommer guld alltid att behålla sitt värde
  • Alla investerare bör ha ett innehav av guld som en hedge

Till grund för alla dessa antaganden ligger att när domedagen väl kommer så kommer alla människor att vilja ha guld. Logiken fungerar dock inte alltid. För närvarande prissätts guld i förhållande till valuta, men om eller när domedagen väl kommer, vad kommer då guldet att vara värt? I en tid av kris där valutorna har förlorat ett betydande värde, kommer guld att värdas i förhållande till andra varor.

I dag är guldpriset cirka 1700 USD per troy ounce men om det uppstår en komplett kris som gör att valutorna tappar allt värde kommer värdet på guld att prissättas mot råvaror som sädesslag, industrimetaller, boskap, jordbruksmark etcetera.

Så varför köpa guld när du kan köpa dessa varor? I en tid av kris är det sannolikt att anta att folk kommer att ägna sig åt byteshandel och att de kommer att köpa de råvaror som är av störst betydelse för deras överlevnad för sitt guld. I dag kommer den största efterfrågan på guld från smyckesindustrin, en mycket konjunkturkänslig bransch som har en hög korrelation till aktiemarknaden. Det enda verkliga värdet guld har kommer från efterfrågan på smycken och ett fåtal industriella tillämpningar, det har föga verkligt värde.

De så kallade ”gold bugs” säger att guld inte har de risker som FIAT-valutorna har eftersom det inte finns någon regering som kan manipulera denna metall, något som är fallet med en valuta. Detta är delvis sant, värdet på guld bestäms inte av någon centralbank, utan det bestäms av marknaden. Människor kommer alltid att värdesätta mat och bostäder högre än en gul metall.

Genom denna logik kan inte priset på guld öka snabbare än priset på jordbruksmark, olja, naturgas, boskap, sädesslag och andra typer av reella varor. Dessa verkliga varor har en ständigt lika stor exponering till inflationen och upprätthåller en mycket oelastisk efterfrågekurva.

Det är därmed inte sagt att guldpriset inte kan komma att stiga till 10.000 USD per troy ounce i framtiden som vissa ”gold bugs” förutsäger. Det finns ett gammalt talesätt som lyder ”marknaden kan stanna irrationellt längre än du kan hålla dig solvent”. Varje rationell investerare som intresserar sig för guld bör emellertid bedöma den risk som de tar när de väljer att köpa ”världens säkraste valuta”.

Se Marc Faber diskutera huruvida guld är en valuta eller en råvara. Videoklippet är från mars 2011, och även om det är gammalt så anser vi att det är relevant.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Brasilianska kaffeodlare håller på skörden

Published

on

Brasiliens kaffeexport minskade med 35 procent eftersom de brasilianska kaffebönderna håller på de kvarvarande lagren. Exporten av grönt kaffe från Brasilien, världens största leverantör, sjönk med 35,8 procent i februari, sade exportörsgruppen Cecafe i förra veckan, eftersom lagren i landet är låga efter två dåliga skördar. Bönderna i Brasilien är ovilliga att sälja det kaffe som finns kvar till nuvarande priser.

Cecafe sa att leveranserna förra månaden uppgick till endast 2,11 miljoner säckar, den lägsta nivån för februari sedan åtminstone 2018.

Cecafes president Marcio Ferreira sa att trots den senaste tidens återhämtning av priserna på arabica-kaffe i New York är de nuvarande internationella priserna lägre än i Brasilien, vilket leder till att kaffebönderna i landet väljer att sälja lokalt eller inte alls.

Exporten av arabica-råkaffe sjönk med 35,5 procent till 2,02 miljoner säckar från februari 2022. Exporten av robusta kaffe sjönk med 42,1 procent till 83 361 säckar, sa Cecafe.

Continue Reading

Nyheter

Guldpriset når sin högsta nivå på sex veckor efter bankrädsla

Published

on

Guldtacka

Investerare från hela världen söker sig till guldmarknaden mitt i den snabbt eskalerande rädslan för banksmitta. En stark efterfrågan på ädelmetallen gör att guldpriset nått sin högsta nivå på sex veckor och passerade t.o.m. 2 000 dollar per troy ounce. 

Bankaktier över hela världen rasade i veckan när Credit Suisse, med en omfattande verksamhet i såväl Europa, USA och övriga världen, föll innan banken togs över helt.

ANZ seniore råvarustrateg Daniel Hynes skriver i en uppdatering att den australienska banken tror att bankoron kommer att leda till en ökad efterfrågan av guld.

Samtidigt visar data från nyhetsbyrån Bloomberg att de börshandlade fonderna ser stora inflöden. Under fredagen adderade dessa ETFer mer än 300 000 troy ounce guld till sina lager efter att nya köpare strömmat in. Guld-ETFerna har inte sett så stora inflöden en enskild dag sedan i juni 2022.

Utöver oron på bankmarknaden tittar investerarna på hur den amerikanska centralbanken, FED, kommer att agera den 22 mars. Den stora frågan är om FED kommer att ta en paus i sina räntehöjningar eller inte. Normalt sett är stigande räntor något som inte uppskattas av guldhandlare eftersom guld inte ger någon direktavkastning. Med en hög inflation och oro för bankerna är det emellertid många som tror att de normala reglerna för guldprisets utveckling inte kommer att gälla.

Enligt CME FedWatch Tool är det så pass många som 58 procent av de tillfrågade analytikerna som tror att FED kommer att lämna räntorna oförändrade.

Continue Reading

Nyheter

Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år

Published

on

Produktion av olja i siluett

Goldman Sachs, en marknadens största optimister när det gäller oljepriset, retirerar. För två månader sedan trodde banken på 110 USD för brent-olja under tredje kvartalet i år. Först tog man ner prognosen till 100 USD och nu är prognosen för Brent-olja 94 USD på 12 månaders sikt och 97 USD under andra halvan av 2024. Oron över banksektorn och risken för recession överväger nu den ökade efterfrågan från Kina.

Goldman Sachs tror att OPEC nu först kommer att höja produktionen under tredje kvartalet 2024 mot tidigare prognos att det skulle ske under andra halvåret 2023.

Brent-oljan stängde under 73 USD i fredags.

Continue Reading

Populära