Följ oss

Nyheter

Giganterna ansluter sig till Kinas järnmalmsplattform

Publicerat

den

Kina lanserar GlobalOre, en marknadsplats för järnmalm

Kina lanserar GlobalOre, en marknadsplats för järnmalmAtt de stora järnmalmsproducenterna skulle ansluta sig till GlobalORE, Kinas nya marknadsplats för spot-handel i järnmalm, var något som de flesta aktörerna väntat sig skulle komma att ske. På kort tid har tre av världens största exportörer av järnmalm, Vale SA, Rio Tinto Group och BHP Billiton meddelat att de har för avsikt att teckna avtal med GlobalORE och kommer att använda denna marknadsplats för att sälja sin järnmalm. Dessa tre företag gör därmed gemensam sak med Fortescue Metals Group, världens tredje exportör av järnmalm, vilket kommer att garantera att det finns ett utbud på denna marknad när den startar.

Marknadsbedömare drar slutsatsen att priset på järnmalm därmed kommer att bli mer volatilt och att det kommer att börja handlas som en finansiell tillgång likväl som en fysisk råvara. En positiv effekt av detta är att priset på järnmalm kommer att vara betydligt mer genomlyst, vilket kommer att underlätta för GlobalOre - Råvarubörs i Kina för järnmalmprospekteringsbolagen när de söker finansiering för att kunna utveckla sina fyndigheter.

GlobalORE kommer att starta sin verksamhet under det första halvåret 2012, enligt vad China Iron and Steel Association kommunicerat under mars 2012. Redan från start kommer GlobalORE att ha egna kontor i London och Singapore, två platser där det redan förekommer betydande mängder handel i metaller.

Syftet med satsningen är att skapa en plattform för spothandel med järnmalm som erbjuder aktörerna en öppen miljö med en genomlyst prisbild. Det kommer emellertid att krävas att deltagarna i denna handel tillhandahåller och fastställer en minsta mängd järnmalm som de har för avsikt att sälja genom denna plattform. För att försäkra sig om att det verkligen kommer att ske handel har GlobalORE knutit till sig Kinas största ståltillverkare, så som Baosteel Group Corp, Hebei Iron & Steel Group, Wuhan Iron & Steel Group, Peking Shougang Co och Angang Steel Co, liksom handlare som Kina Minmetals Corp och Sinosteel Corp.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Tore

    13 maj, 2012 vid 03:15

    Känns som ytterligare ett exempel på att den ekonomiska maktcentret flyttar sig öster ut mot Kina. Men det behöver iofs inte vara negativt.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Med vintern kom de högre elpriserna

Publicerat

den

Elpriserna i Norden ökade under slutet av november. Det innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med förra månaden. Ökningen beror främst på kyligt, torrt väder och ökad elanvändning, men även de oplanerade kärnkraftsstoppen påverkar just nu framförallt södra Sverige och Finland.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

November månad avslutades med att medelspotpriset på elbörsen blev 82,13 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige). Hälften så dyrt som det rörliga priset samma period förra året (159,72 öre/kWh) och högre än det rörliga priset i oktober (49,66 öre/kWh).

– Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Senaste veckan har det varit ett par reaktorstopp inom kärnkraften, vilket påverkat elpriset framförallt i elområde 3 och 4 och i Finland. Vattenmagasinen ligger på normala nivåer. Årets isläggning genomfördes i mitten av november och ledde då till en kortare tids produktionsneddragning med begränsad påverkan på elpriserna som följd. En planerad isläggning görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern. Ogynnsamma väderförhållanden har periodvis lett till isbildning på vindkraftsbladen vilket gett lägre vindkraftsproduktion. 

Månadsmedel för spotpriser på Nord Pool, november 2021-2023
Grafik: Vattenfall

Elpriserna är högre på kontinenten men terminspriserna för tysk el ligger just nu betydligt lägre än föregående år. Dessutom är Europas gaslager fyllda vilket motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

Elpriser
Fortsätt läsa

Nyheter

Venezuelas militära aktivitet väcker frågor om en invasion av oljelandet Guyana

Publicerat

den

Guyana är det relativt sett mindre landet i Sydamerika som på några få år har gått från att vara relativt fattigt till att gå mot att bli ett av de rikare länderna i världen per capita. Landet ändrade reglerna för oljeprospektering och ganska snabbt hittades stora mängder olja utanför kusten. Vad vi läser så är landet hyggligt rikt även på en uppsjö andra råvaror, men ingenting har blivit i närheten så stort som den olja man nu producerar, där landet på ett fåtal år kommit upp i en oljeproduktion på 0,4 miljoner fat per dag.

Det stora grannlandet Venezuela har i jämförelse megastora råvarutillgångar, bland annat världens största oljereserver. Landet har dock inte lyckats få sin ekonomi att fungera.

Venezuela har dock sedan 1800-talet gjort anspråk på majoriteten av Guyana, det område som kallas Guayana Esequiba. Att Guyana hittade olja och blivit ett rikt land har väckt ilska i grannlandet. Det har pratats om att Venezuela kan komma att invadera Guyana.

Området Venezuela gör anspråk på. Grafik från Wikipedia

Venezuela gör militära förflyttningar

Sedan några dagar tillbaka så har Venezuelas anspråk kommit i fokus då betydande förflyttningar av militär utrustning och personal i östra delen av landet vid gränsen mot Guyana har observerats. Grannlandet Brasilien uppges ha höjt beredskapen för sin militär.

Fortsätt läsa

Nyheter

Platinapriserna faller trots prognoser om utbudsunderskott

Publicerat

den

Trots upprepade prognoser om ett växande utbudsunderskott har platinapriset fallit 15 procent sedan början av 2023. Det har gjort att platina förväntas avsluta året med den sämsta utvecklingen på fem år.

Platina står i kontrast till guld som har stigit med 14 procent i år, tack vare stora köp av centralbanker som har kompenserat utflödet från guldstödda ETFer.

Den senaste kvartalsuppdateringen från World Platinum Investment Council (WPIC) har återigen lyft fram underskottsprognosen för 2023 gällande platina och förutspår ytterligare ett, men mindre, underskott för 2024. Trots detta har priserna på metallen vägrat att röra sig högre.

Rapporten ser ett underskott för den globala platinamarknaden på 1,071 miljoner troy ounce för i år, på grund av en total efterfrågetillväxt på 26 procent till 8,150 miljoner troy ounce på årsbasis och svagt utbud. Det beror på att både gruvdrift och återvinning förväntas ligga långt under nivåerna före covid i år och nästa år. Utbudet sjunker med 3 procent jämfört med föregående år till 7,079 miljoner troy ounce, enligt WPIC-rapporten.

Fortsätt läsa

Populära