Nyheter

Giganterna ansluter sig till Kinas järnmalmsplattform

Publicerat

den

Att de stora järnmalmsproducenterna skulle ansluta sig till GlobalORE, Kinas nya marknadsplats för spot-handel i järnmalm, var något som de flesta aktörerna väntat sig skulle komma att ske. På kort tid har tre av världens största exportörer av järnmalm, Vale SA, Rio Tinto Group och BHP Billiton meddelat att de har för avsikt att teckna avtal med GlobalORE och kommer att använda denna marknadsplats för att sälja sin järnmalm. Dessa tre företag gör därmed gemensam sak med Fortescue Metals Group, världens tredje exportör av järnmalm, vilket kommer att garantera att det finns ett utbud på denna marknad när den startar.

Marknadsbedömare drar slutsatsen att priset på järnmalm därmed kommer att bli mer volatilt och att det kommer att börja handlas som en finansiell tillgång likväl som en fysisk råvara. En positiv effekt av detta är att priset på järnmalm kommer att vara betydligt mer genomlyst, vilket kommer att underlätta för prospekteringsbolagen när de söker finansiering för att kunna utveckla sina fyndigheter.

GlobalORE kommer att starta sin verksamhet under det första halvåret 2012, enligt vad China Iron and Steel Association kommunicerat under mars 2012. Redan från start kommer GlobalORE att ha egna kontor i London och Singapore, två platser där det redan förekommer betydande mängder handel i metaller.

Syftet med satsningen är att skapa en plattform för spothandel med järnmalm som erbjuder aktörerna en öppen miljö med en genomlyst prisbild. Det kommer emellertid att krävas att deltagarna i denna handel tillhandahåller och fastställer en minsta mängd järnmalm som de har för avsikt att sälja genom denna plattform. För att försäkra sig om att det verkligen kommer att ske handel har GlobalORE knutit till sig Kinas största ståltillverkare, så som Baosteel Group Corp, Hebei Iron & Steel Group, Wuhan Iron & Steel Group, Peking Shougang Co och Angang Steel Co, liksom handlare som Kina Minmetals Corp och Sinosteel Corp.

1 kommentar

  1. Tore

    13 maj, 2012 vid 03:15

    Känns som ytterligare ett exempel på att den ekonomiska maktcentret flyttar sig öster ut mot Kina. Men det behöver iofs inte vara negativt.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version