Ghana och Elfenbenskusten suspenderar kakaoförsäljningen

Ghana och Elfenbenskusten suspenderar kakaoförsäljningen och kräver ett minimipris på råvaran. Ghana och Elfenbenskusten, de två största producenterna av kakao, aviserade i förra veckan att de inte längre kommer att sälja sina skördar till ett pris under 2 600 USD per ton. Det är ett historiskt beslut som syftar till att betala jordbrukarna bättre för sina produkter.

En sked kakao

”Det som hände dessa två dagar är historiskt”, säger generaldirektören för det ghanesiska kakaorådet, Joseph Boahen Aidoo, i slutet av detta möte mellan producenter, affärsmän och beslutsfattare. ”I åratal var det köparna som bestämde priserna.”

Ett försök att vända trenden

För att försöka vända trenden, upphävde ”Elfenbenskusten och Ghana försäljningen av grödorna 2020/2021 tills en ny order för att förbereda upprättandet av det lägsta priset”, tillade Aidoo.

Det priset godkändes av deltagarna i ett forum som samlade producenter, mellanhänder och konsumenter i Accra under två dagar. Ett nytt möte planeras den 3 juli i Abidjan för att diskutera genomförandet av denna åtgärd. Av de 100 miljarder dollar som representeras av världskakaomarknaden kommer endast 6 miljarder odlarna tillgodo, det vill säga sex procent.

Det är en galen situation sade Ghanas vicepresident, Mahamudu Bawumia. Därför måste våra regeringar komma överens om att erbjuda jordbrukarna en rättvis andel av den rikedom som industrin producerar. ”Ett rättvist pris på kakaobönor skulle vara en stor hjälp för att stödja offentliga investeringar i landsbygdsinfrastruktur och förbättra levnadsvillkoren”, tillade han.

Betala anständigt

Det så kallade ”bruna guldet” representerar tio procent av Elfenbenskustens BNP, medan det är litet lägre i Ghana. De två länderna håller båda två val under år 2020 vilket kan komma att påverka kakaoutbudet både positivt och negativt.

Tanken är att ”få ett pris från industrin och andra samarbetspartners inom sektorn som kan ordentligt ersätta odlarnas arbete”, sa Yves Kone, generaldirektör för Coffee Cacao Council of Côte d’Ivoire till en lokal tv-kanal.

Den internationella kakaoorganisationen (ICCO) anser att kakaopriserna är för låga. På 30 år har priset i dollar fallit med 75 procent i reella priser berättade dess verkställande direktör Michel Arrion för nyhetsbyrån AFP.

Tillräckligt med kakao på marknaden

För tillfället finns det tillräckligt med kakao på marknaden för att möta efterfrågan sade Casper Burgering, råvaruanalytiker hos den nederländska banken ABN Amro. Han tillade att med tanke på att införandet av detta minimipris kommer att ta ett år, är det mer eller mindre en risk att de nuvarande priserna kommer att falla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top