Följ oss

Nyheter

Genetiskt modifierad majs kostar spannmålsföretagen 427 MUSD

Publicerat

den

Majskorn

I en nyligen publicerad rapport från amerikanska myndigheter framgår att den ökade förekomsten av GMO-majs har kostat spannmålsföretagen 427 MUSD.

Kinas vägran att ta leverans av genetiskt modifierad majs har blivit ett stort problem för de företag som exporterar majs. I den nu publicerade rapporten, som är den första fullständiga sammanställningen av de ekonomiska effekterna, säger en amerikansk koncern att de avvisade leveranserna har uppgått till 1,45 miljoner ton, tre gånger mer än de 545 000 ton som Kina rapporterat och femtio procent mer än uppgifterna om 900 000 ton som har publicerats i media.

Kostnaderna för de avvisade leveranserna har belastat spannmålsföretagens resultaträkningar med 427 MUSD i form av förlorad försäljning och sänkta priser för Kina-bundna leveranser som måste säljas vidare på annat håll. Detta har haft en negativ påverkan på terminspriserna på majs och sojabönor vilket i sin tur har åsamkat jordbrukarna hundratals miljoner i förluster.

Stora spannmålsföretag som Syngenta (SYT), Monsanto (MON) och DuPont (DD) har i allmänhet samma intresse som råvaruhandlare som Cargill och ADM, att kunna sälja så pass mycket spannmål som möjligt. Nu debatterar emellertid de två grupperna vem det är som skall bära kostnaderna för de avvisade leveranserna. Sista ordet är inte sagt i denna fråga och diskussionerna kommer sannolikt att pågå under lång tid framöver.

Nyheter

Förtroendet är inte på topp för Boliden, men EFN ser ett köpläge

Publicerat

den

Boliden har radat upp motgångar och marknaden har tappat mycket av sitt förtroende för bolaget. Den pressade värderingen och utsikterna för konjunkturen gör dock att EFN:s analytiker Ellinor Beckett ger en köprekommendation till aktien på 12 månaders sikt.

”Inom Boliden finns hela värdekedjan, från att hitta metallerna i jorden till att återvinna dem. Däremellan bryts de och produceras. Mest koppar, guld och zink, men även silver, nickel och bly. Ungefär tre fjärdedelar av vinsten kommer från smältverken, resten från gruvorna. Rönnskärsverken utanför Skellefteå är Sveriges enda smältverk för utvinning av basmetaller och är världsledande på återvinning av elektronik.”

Vill man ha exponering mot koppar så finns det andra aktier som ger en renare exponering. Men Boliden har sina gruvor i Norden och Irland vilket minskar den politiska risken.

Boliden-aktien stängde på 344,50 kronor igår.

Fortsätt läsa

Nyheter

Stora rörelser på råvarumarknaden när Kina stimulerar ekonomin

Publicerat

den

SSE Consume Commodity Index

Det har hänt mycket på råvarumarknaden den senaste veckan efter att Kina kraftigt ökat stimulanserna för att sätta fart på ekonomin. Det har fått effekt på både aktier och råvarupriser. Det kan även göra guld intressant på sikt då Kina nu väljer att öka mängden pengar. Eric Strand säger att nu har Kina valt väg, man stimulerar ekonomin, nu kan man inte gå tillbaka och sanera.

Samtidigt gör stimulanser med mer grön omställning och elektrifiering även metaller som silver och koppar intressanta.

Fortsätt läsa

Nyheter

Viscaria som ska öppna koppargruvan får köprekommendation av Aktiespararna

Publicerat

den

Kopparmineralisering

Aktiespararna har gjort en analys av Viscaria som mynnar ut i en köprekommendation för aktien med en riktkurs på 26 kronor.

Analytikern skriver att gruvbolaget nu är redo att sätta spaden i jorden för återöppna koppargruvan i Kiruna. och att risken i projektet har fallit rejält samt att frågan nu är hur lönsamt det kan bli.

”För den som har tålamod ser aktien riktigt attraktiv ut och ger en bättre hävstång mot kopparpriset än Lundin och Boliden. På kortare sikt, upp till ett år, finns möjliga trigger i en lönsamhetsstudie som ska släppas innan året är slut. Säkerställd finansiering under 2025 minskar sedan risken ytterligare i projektet. Vi sätter en riktkurs på 26 kronor på ett års sikt.”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära