Connect with us

Nyheter

Genetiskt modifierad majs kostar spannmålsföretagen 427 MUSD

Published

on

Majskorn

I en nyligen publicerad rapport från amerikanska myndigheter framgår att den ökade förekomsten av GMO-majs har kostat spannmålsföretagen 427 MUSD.

Kinas vägran att ta leverans av genetiskt modifierad majs har blivit ett stort problem för de företag som exporterar majs. I den nu publicerade rapporten, som är den första fullständiga sammanställningen av de ekonomiska effekterna, säger en amerikansk koncern att de avvisade leveranserna har uppgått till 1,45 miljoner ton, tre gånger mer än de 545 000 ton som Kina rapporterat och femtio procent mer än uppgifterna om 900 000 ton som har publicerats i media.

Kostnaderna för de avvisade leveranserna har belastat spannmålsföretagens resultaträkningar med 427 MUSD i form av förlorad försäljning och sänkta priser för Kina-bundna leveranser som måste säljas vidare på annat håll. Detta har haft en negativ påverkan på terminspriserna på majs och sojabönor vilket i sin tur har åsamkat jordbrukarna hundratals miljoner i förluster.

Stora spannmålsföretag som Syngenta (SYT), Monsanto (MON) och DuPont (DD) har i allmänhet samma intresse som råvaruhandlare som Cargill och ADM, att kunna sälja så pass mycket spannmål som möjligt. Nu debatterar emellertid de två grupperna vem det är som skall bära kostnaderna för de avvisade leveranserna. Sista ordet är inte sagt i denna fråga och diskussionerna kommer sannolikt att pågå under lång tid framöver.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *