Nyheter
Förändrad rispolitik i Thailand kan leda till stora prisförändringar

I början av år 2011 talades det om en exportskörd motsvarande 9,5 miljoner ton ris från de thailändska bönderna, nu revideras denna siffra ned till 8 miljoner ton, den lägsta siffran på sex år. Den thailändska regeringen har dessutom påbörjat ett mycket kontroversiellt hamstringsprogram som gör att exporten från en av världens största risproducenter kan komma att minska väsentligt.
I den av det amerikanska jordbruksdepartementet publicerade Wasde-rapporten avseende grödor, kan vi läsa att tjänstemännen sänker sin prognos för den thailändska risskörden som kan gå på export med 2 miljoner ton, ned till 8 miljoner ton ris, efter att de thailändska myndigheterna har återinfört ett interventionsprogram. I en not skriver dessa tjänstemän att siffran kan komma att bli så låg som 7 miljoner ton ris, med hänvisning till begränsningar i exporten av vitt och förbehandlat ris i och med att thailändarna valt att öka sina nationella lager.
Det aggressiva interventionsprogrammet som utlovar priser på upp till två tredjedelar över marknadspriset, kommer sannolikt att leda till att regeringen blir sittande med interventionslager på mellan sex och sju miljoner ton ris under 2011-2012, ungefär 30% av den inhemska produktionen.
Rispriset återhämtar sig
Yingluck Shinawatra, den nyvalde thailändske ledaren, vann förra månadens val delvis baserat på ett löfte om att återinföra det så kallade risköpsprogrammet, till synes för att öka inkomsterna på landsbygden.
Däremot har planen väckt oro utomlands på grund av dess inverkan på export från ett land som svarar för en tredjedel av risexporten under 2010-2011. Faktum är att detta, tillsammans med risken för en 20-procentig nedgång av den amerikanska risproduktionen, kan ha haft en bidragande orsak till att priset på ris har stigit med sex procent på de internationella marknaderna.
Den uppgång på ris som vi sett på råvarubörserna i Chicago gör att priserna nu har nått sin högsta nivå på nästan tre år.
Gynnar inte bönderna
I rapporten från USDA går det också att läsa att tjänstemännen som ligger bakom denna ifrågasätter hur pass stor del av stödet som kommer risproducenterna till godo. Istället visar rapporten på att det är mjölnarna och grossisterna som gynnas av detta skifte i Thailands rispolitik.
Cirka 70 procent av bönderna beräknas få det sämre med det nya återupplivade systemet eftersom det historiskt sett alltid gynnat storskaliga odlare. De småskaliga odlarna, i synnerhet de i de nordöstra delarna av landet med genomsnittliga åkrar på 10 till 20 rai (2 till 3 hektar) har begränsade möjligheter att delta i programmet på grund av dålig likviditet och logistiska problem. Därav följer att de kommer att tvingas att sälja sitt ris till marknadspris, långt under interventionspriset.
Nyheter
Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.
– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.
Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.
– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.
Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.
– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.
Medelspotpris | Juni 2024 | Juni 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 24,04 öre/kWh | 3,05 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 24,04 öre/kWh | 4,99 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 27,27 öre/kWh | 22,79 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 62,70 öre/kWh | 40,70 öre/kWh |
Nyheter
Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.
Nyheter
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.
Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.
Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.
”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.
Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.
-
Nyheter3 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Brookfield ska bygga ett AI-datacenter på hela 750 MW i Strängnäs
-
Nyheter3 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Nyheter3 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter3 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning
-
Analys3 veckor sedan
Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks
-
Nyheter2 veckor sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld
-
Nyheter1 vecka sedan
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad