Följ oss

Nyheter

Förändrad rispolitik i Thailand kan leda till stora prisförändringar

Publicerat

den

I början av år 2011 talades det om en exportskörd motsvarande 9,5 miljoner ton ris från de thailändska bönderna, nu revideras denna siffra ned till 8 miljoner ton, den lägsta siffran på sex år. Den thailändska regeringen har dessutom påbörjat ett mycket kontroversiellt hamstringsprogram som gör att exporten från en av världens största risproducenter kan komma att minska väsentligt.

I den av det amerikanska jordbruksdepartementet publicerade Wasde-rapporten avseende grödor, kan vi läsa att tjänstemännen sänker sin prognos för den thailändska risskörden som kan gå på export med 2 miljoner ton, ned till 8 miljoner ton ris, efter att de thailändska myndigheterna har återinfört ett interventionsprogram. I en not skriver dessa tjänstemän att siffran kan komma att bli så låg som 7 miljoner ton ris, med hänvisning till begränsningar i exporten av vitt och förbehandlat ris i och med att thailändarna valt att öka sina nationella lager.

Det aggressiva interventionsprogrammet som utlovar priser på upp till två tredjedelar över marknadspriset, kommer sannolikt att leda till att regeringen blir sittande med interventionslager på mellan sex och sju miljoner ton ris under 2011-2012, ungefär 30% av den inhemska produktionen.

Rispriset återhämtar sig

Yingluck Shinawatra, den nyvalde thailändske ledaren, vann förra månadens val delvis baserat på ett löfte om att återinföra det så kallade risköpsprogrammet, till synes för att öka inkomsterna på landsbygden.

Däremot har planen väckt oro utomlands på grund av dess inverkan på export från ett land som svarar för en tredjedel av risexporten under 2010-2011. Faktum är att detta, tillsammans med risken för en 20-procentig nedgång av den amerikanska risproduktionen, kan ha haft en bidragande orsak till att priset på ris har stigit med sex procent på de internationella marknaderna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Den uppgång på ris som vi sett på råvarubörserna i Chicago gör att priserna nu har nått sin högsta nivå på nästan tre år.

Gynnar inte bönderna

I rapporten från USDA går det också att läsa att tjänstemännen som ligger bakom denna ifrågasätter hur pass stor del av stödet som kommer risproducenterna till godo. Istället visar rapporten på att det är mjölnarna och grossisterna som gynnas av detta skifte i Thailands rispolitik.

Cirka 70 procent av bönderna beräknas få det sämre med det nya återupplivade systemet eftersom det historiskt sett alltid gynnat storskaliga odlare. De småskaliga odlarna, i synnerhet de i de nordöstra delarna av landet med genomsnittliga åkrar på 10 till 20 rai (2 till 3 hektar) har begränsade möjligheter att delta i programmet på grund av dålig likviditet och logistiska problem. Därav följer att de kommer att tvingas att sälja sitt ris till marknadspris, långt under interventionspriset.

Nyheter

Europas största tillverkare av elbilsbatterier överväger att ställa om till batterier för villor

Publicerat

den

LG Energy Solutions fabrik i Wroclaw i Polen

Koreanska LG Energy Solution är den största tillverkaren av elbilsbatterier i Europa. Nu överväger företaget att ställa om produktionen vid sin fabrik i Polen till att i stället producera batterier för stationär lagring av elektricitet, exempelvis för hushåll.

Fabriken i Polen med 6 600 anställda har en kapacitet på 100 000 elbilsbatterier per år, men efterfrågan på marknaden är svag. Samtidigt har Polens snabba utbyggnad av solenergi gjort att landets elnät har blivit obalanserat och ett behov av batterier har uppstått.

Polen presenterade förra veckan ett bidrag för privatpersoner att installera batterier. Budgeten för bidraget är 400 miljoner zloty, motsvarande en dryg miljard kronor. Man tillade dock att det bara är ett liten försmak av landets ambitioner.

Bloomberg skriver att grannlandet Tyskland har 500 000 installationer av batterier för stationär lagring i villor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på litium fortsätter att falla, överutbud i flera år framåt

Publicerat

den

Litium i vatten

Priset på batterimetallen litium rusade i höjden för ett par år sedan och världen var bekymrad över hur vi skulle kunna få fram tillräckligt av metallen. Nu när vi tittar i backspegeln så kan vi se att produktionen konstant har ökat samtidigt som elbilsmarknaden inte har växt lika snabbt som tidigare förväntat, även om den växer i högt tempo.

Det spås inte heller bli någon brist på litium under kommande år, det öppnas löpande nya gruvor och överutbudet spås öka, inte minska, de kommande åren.

Nedan är en graf över priset på litiumkarbonat i valutan yuan.

Priset på batterimetallen litium i CNY.
Priset på litium i CNY.
Fortsätt läsa

Nyheter

Koppar från kinesiska lager flödar ut på marknaden

Publicerat

den

Spekulationerna var många varför Kina köpte så mycket koppar i början av året trots att landets ekonomi går på halvfart. En stor spekulation var att landet skulle devalvera sin valuta och då var det bättre för aktörer att ha koppar än pengar på bankkontot.

Någon större devalvering kom aldrig. Nu flödar i stället all denna koppar ut på marknaden igen. Nedan är en graf över Kinas export av koppar.

Graf över Kinas export av koppar
Export av raffinerad koppar från Kina. Källa, kinesiska tullverket och Bloomberg.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära