Följ oss

Nyheter

Den definitiva dokumentären om olja

Publicerat

den

The Prize - Dokumentär om olja och oljeindustrin - Daniel Yergin
The Prize - Den definitiva dokumentärfilmen om olja och oljeindustrin

The Prize – The Epic Quest for Oil, Money, and Power är en omfattande, spännande och underhållande dokumentär om olja och den globala oljeindustrins historia från 1850-talet till 1990. Den är baserad på Daniel Yergins Pulitzer Prize-vinnande bok med samma namn.

Boken, The Prize – The Epic Quest for Oil, Money, and Power, av Daniel Yergin på 800 sidor blev en bästsäljare när den publicerades i oktober 1990, två månader efter Saddam Husseins invasion av Kuwait och tre månader innan den USA-ledda koalitionen inledde Gulfkriget för att kasta ut Iraks trupper. Boken har kallats den “definitiva” historien om oljeindustrin, även en “bibel”.

Dokumentären är filmad på plats i Azerbajdzjan, Egypten, England, Indonesien, Japan, Kuwait, Mexiko, Ryssland, Skottland, Turkiet och USA. Filmen innehåller fascinerande personligheter, arkivmaterial och intervjuer med personer som formade oljeindustrin.

Yergin är med i dokumentären och diskuterar oljans påverkan på politik, ekonomi och miljö. Berättarröst av Donald Sutherland.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Här nedan är samtliga 8 delar på drygt 50 minuter styck.

Our Plan

Empires of Oil

Black Giant

War and Oil

Crude Diplomacy

Power of the Producers

The Tinderbox

New Order of Oil

Fortsätt läsa
Annons Centaur
2 Kommentarer

1 kommentar

 1. Magnus

  25 juli, 2012 vid 00:50

  Grymt intressant om oljans historia. Jag ser gärna flera dokumentärerar av detta slag.

  • Vedde

   1 augusti, 2012 vid 17:47

   Verkligen! Har hunnit se de fyra första delarna och ska försöka hinna se resten under veckan.

   Ser gärna fler bra dokumentärer om olja, energi och andra råvaror som påverkar världen. Ser fram emot nästa dokumentärfilm ni publicerar.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära