Den definitiva dokumentären om olja

The Prize - Den definitiva dokumentärfilmen om olja och oljeindustrin

The Prize – The Epic Quest for Oil, Money, and Power är en omfattande, spännande och underhållande dokumentär om olja och den globala oljeindustrins historia från 1850-talet till 1990. Den är baserad på Daniel Yergins Pulitzer Prize-vinnande bok med samma namn.

Boken, The Prize – The Epic Quest for Oil, Money, and Power, av Daniel Yergin på 800 sidor blev en bästsäljare när den publicerades i oktober 1990, två månader efter Saddam Husseins invasion av Kuwait och tre månader innan den USA-ledda koalitionen inledde Gulfkriget för att kasta ut Iraks trupper. Boken har kallats den “definitiva” historien om oljeindustrin, även en “bibel”.

Dokumentären är filmad på plats i Azerbajdzjan, Egypten, England, Indonesien, Japan, Kuwait, Mexiko, Ryssland, Skottland, Turkiet och USA. Filmen innehåller fascinerande personligheter, arkivmaterial och intervjuer med personer som formade oljeindustrin.

Yergin är med i dokumentären och diskuterar oljans påverkan på politik, ekonomi och miljö. Berättarröst av Donald Sutherland.

Här nedan är samtliga 8 delar på drygt 50 minuter styck.

Our Plan

Empires of Oil

Black Giant

War and Oil

Crude Diplomacy

Power of the Producers

The Tinderbox

New Order of Oil

  2 Replies to “Den definitiva dokumentären om olja”

  1. Magnus skriver:

   Grymt intressant om oljans historia. Jag ser gärna flera dokumentärerar av detta slag.

   1. Vedde skriver:

    Verkligen! Har hunnit se de fyra första delarna och ska försöka hinna se resten under veckan.

    Ser gärna fler bra dokumentärer om olja, energi och andra råvaror som påverkar världen. Ser fram emot nästa dokumentärfilm ni publicerar.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  scroll to top