Connect with us

Nyheter

Colombianska smaragder – magisk grön eld

Published

on

Smaragder från ColombiaColombianska smaragder utvanns ur gruvor redan flera sekel innan dess att spanjorerna anlände till den nya världen, men fortfarande är dessa ädelstenar lika prisade, och det är inte ovanligt att smaragder prissätts högre än diamanter.

Det finns smaragdfyndigheter på flera ställen runt om i världen, men de colombianska smaragderna är uppskattade för sin transparens, kristallisation och eld. Smaragder varierar i färg från svagt ljust gulgröna till djupt mörkt blågröna. Den mörkare gröna färgen anses allmänt mest önskvärd och naturlig då dess inneslutna mineraliseringar, eller snarare frånvaron där av, ger stenen dess karaktär.

Några av världens mest sällsynta och värdefulla smaragder kommer från Colombia, närmare bestämt från de tre regionerna Muzo, Coscuez och Chivor. I dessa distrikt bröts smaragder redan långt innan spanjorerna anlände. Mycket av det guld och de smaragder som utvanns av ursprungsbefolkningen visas i Museo del Oro i Bogotá. Den som besöker detta museum förstår snabbt att de colombianska smaragderna gav upphov till legender, och att de därför var eftertraktade av de spanska conquistadorerna som i mycket stor omfattning transporterade dessa nya världens skatter till Spanien. Smaragderna från Atocha visade sig vara de vackraste som brutits och har sedan dess varit en mycket eftertraktad vara runt om i världen.

Utöver sin skönhet sägs smaragder ge sin ägare en rad fördelar, som till exempel ökad intelligens, lyckligt äktenskap, enklare förlossningar och en förmåga att förutsäga framtiden.

En smaragd värderas på ett sätt som påminner om hur diamanter prissätts, genom de fyra C:na, cut, color, clarity och carat, eller snitt, färg, klarhet och karat. Egenskaperna hos de colombianska smaragderna uppfyller de högsta kraven på kvalité. Av detta skäl har smaragder från Colombia alltid varit mycket eftersökta och värderas därefter både i Colombia och resten av världen.

Alla smaragder är inte lika

Under 1960-talet ändrade den amerikanska smyckesindustrin definitionen för begreppet smaragd, som därefter också kom att omfatta gröna vanadium-bärande beryller. Som ett resultat av detta erkänns inte vanadium emeralds som köpts i USA som smaragder i större delen av världen, vilket har fått den amerikanska smyckesindustrin att skilja på traditionella smaragder och vanadiumsmaragder, varvid de traditionella smaragderna ofta benämns colombianska smaragder.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *