Connect with us

Analys

Brent Blend faller handlöst. Vart tar det stopp?

Published

on

Teknisk analys på råvaror från Axier EquitiesI den senaste analysen av Brent Blend den 8 maj var priset 113,16 USD/fat och vi konstaterade oljan låg i en fallande trend. Detta blev tydligt redan under våren där vi i början av april kunde se två på varandra fallande toppar. Den första på 128,40 USD/fat den 1 mars och den andra på 125,97 USD/fat den 3 april.

Vi ställde in siktet på en nedgång mot 106-110 USD/fat innan nya uppgångsförsök kunde komma på tal. Detta stödområde utgjorde bland annat av en stigande trendlinje med ursprung från år 2009 och detta borde därför hålla för ett test och ge en rekyl upp.

Men den tekniska analysen ger aldrig sanningen, utan prognoser. Och även om de till stor del är träffsäkra, finns det alltid utrymme för att saker i omvärlden ändrar det tänkta skeendet. Det är därför vi alltid jobbar med stopploss-nivåer, för att minimera förlusterna vid de få tillfällen som utvecklingen blir en annan än den tänkta. Som i detta fall…

För det tre år gamla stödet förmådde inte längre att hålla emot i nedgångarna. 106 USD/fat bröts och därmed var hoppet om uppgångar borta. Det var många som snabbt insåg detta. I mitten av maj bröts nämligen stödet (se dagsdiagrammet) och nedgången accelererade ytterligare. Så sent som igår, den 18 juni, fick vi en ny lågpunkt på 95,38 USD/fat.

Idag har vi ett blytungt motstånd på 111 USD/fat (se diagrammet) att bevaka för den långsiktiga utvecklingen. Med tiden kommer oljan givetvis att försöka knäcka detta motstånd, men vi kan lugnt räkna med att det kan bli en rejäl utmaning den dag som det är dags för uppgångar igen.
Som du också kan se i diagrammet, har nu oljan skapat en klassisk dubbeltopp med 127 USD i april 2011 och 128 USD i mars 2012. Detta efter en lång uppgång som startade redan på 38,10 i januari 2009. Efter genombrottet av 99 USD blev denna dubbeltopp bekräftad och ytterligare nedgångssignaler ett faktum.

Analys av brent blend (olja) den 19 juni 2012

Eftersom Brent Blend nu alltså befinner sig under 99 USD/fat, vilket var lågpunkterna under förra året, har vi fått ytterligare svaghetstecken. Ska vi tolka dessa signaler strikt, ska vi räkna med att oljan kan behöva besöka 70 USD/fat innan en mer stabil botten kan komma på plats. Vi får fram nivån genom utgå ifrån toppnivån vid 128 USD/fat och stödet vid 99 USD/fat. 128-99=29 USD, som vi sedan drar bort från 99 USD.

Givetvis kommer inte resan mot 70 USD/fat att bli spikrak. Men efter alla de nedgångssignaler som oljan givit oss de senaste två månaderna, kan vi inte blunda inför det vi ser nu, utan ställer in oss på fortsatta nedgångar.

Dock är våra veckoindikatorer mycket kraftigt nedpressade, vilket bör innebära att vi får se några veckor med uppgångar inom kort. Men det långsiktiga nedgångsmålet måste vi hålla kvar vid, så länge inte motståndet vid 111 USD/fat passeras, eller vi på något annat sätt får tecken på att oljan vänt uppåt igen.

Du kan handla OLJA med följande minifutures:
Uppgång MINILONG OLJA W med en hävstång kring 4,59
Nedgång: MINISHRT OLJA U1 med en hävstång kring 4,68

Läs mer om minifutures på RBS hemsida

[box]Denna analys publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Axier Equities.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Den tekniska analysen har producerats av Axier Equities. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Axier Equities tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Axier Equities

Axier Equities erbjuder såväl institutionella placerare som privatpersoner den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv handel på de finansiella marknaderna. Axier Equities erbjuder ingen handel, vare sig för egen räkning eller för kunder utan arbetar endast med finansiell marknadsföring och informationshantering. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som till exempel det fullständiga morgonbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. Varje vecka tillkommer minst 30 analyser i Axier Equities analysarkiv. För ytterligare information se Axier Equities hemsida.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *