Följ oss

Nyheter

Basmetaller kan stärkas på minskat utbud

Publicerat

den

Sten med zink
Sten med zink

Foto: Mike Beauregard

Råvaruproducenterna har under ett antal år dragit åt svångremmen och gjort neddragningar. Detta har lett till en lång period av underinvesteringar som nu visar sig i form av ett minskat utbud vilket potentiellt kan driva priserna på råvaror högre framöver. Många portföljförvaltare bedömer att priset på koppar, nickel och aluminium under kommande år kan stiga till tidigare rekordnoteringar. Dessa nivåer ligger 40 procent högre än dagens nivåer.

Investeringarna nere på en tredjedel

Globala gruvföretag investerar bara en tredjedel i nya projekt mot vad de gjorde för fem år sedan. Bedömningen är att de under 2018 kommer att investera ungefär 40 miljarder dollar för det tredje raka året att jämföra med 120 miljarder dollar för fem år sedan och 80 miljarder dollar för nästan ett decennium sedan, enligt Wood Mackenzie.

Christopher LaFemina, en gruvanalytiker vid Jefferies, hävdade att koppargruvorna måste spendera ytterligare 50 miljarder dollar under det närmaste decenniet för att balansera marknaden. Dessa företag investerar emellertid bara cirka 10 miljarder dollar om året. Det är en otroligt stark och inflationär marknad för metaller under en tillräckligt lång horisont berättade Stephen Gill, Pala Investments.

Basmetallerna är historiskt billiga just nu

Investerare kan köpa basmetaller billigt just nu, i alla fall baserat på historiken. Råvarumarknaderna har försvagats som en följd av oro över att handelskriget mellan USA och Kina kommer att sakta ner den globala tillväxten och skada efterfrågan. Priserna på basmetaller befinner sig således i en björnmarknad. Basmetallproducenter är lika försiktiga med utgifterna i en osäker miljö.

”Vi kommer inte att börja investera förrän vi har klarhet om det slutliga resultatet av alla dessa nuvarande osäkerheter”, säger VD Richard Adkerson till aktiemarknaden i oktober. Bristen på investeringar i metallsektorn kan spegla det som hänt tidigare på oljemarknaden. Under 2015 och 2016 bidrog en 25-procentig nedgång i utgifterna för nya projekt till rallyt som skickade oljepriserna till ett pris som låg i närheten av sin högsta nivå på fyra år i år.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära