Följ oss

Nyheter

Hedgefonder satsar mot koppar

Publicerat

den

Kopparkabel

För första gången sedan pandemin lamslog världen satsar hedgefonder mot koppar, i alla fall på London Metal Exchange. Det kommer bara veckor efter att alla var övertygade om att Kinas återöppnande skulle få kopparpriset att fortsätta stiga.

LME-data den här veckan visade investeringsfondernas positionering i koppar vänt till en nettokort position. Detta är första gången detta sker sedan juni 2020. De baisseartade satsningarna har ökat sedan mitten av april 2023 och många fonder har valt att avveckla sina långa positioner. 

Ökad press på koppar

Koppar har varit under ökande press efter att officiella uppgifter pekade på svag efterfrågan från världens främsta konsument Kina. Det är en dramatisk vändning i sentimentet från början av året, när kapitalförvaltare gjorde på hausseartade kopparsatsningar. Förvaltarna förutspådde då att en förnyad efterfrågan från Kina i kombination med ökande satsningar på grön teknik skulle överanstränga världens redan begränsade tillgångar. Börslagren av koppar hade nått farligt låga nivåer och flera viktiga gruvor möttes av operationella bakslag och politiska dispyter.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Istället har den kinesiska efterfrågan varit svag. Samtidigt har LME-lagren ökat dagligen i fem veckor. Effekten har varit stark: fondernas korta positioner på börsen är nära den högsta nivån någonsin enligt data som går tillbaka till 2018. De långa satsningarna befinner sig på den lägsta nivån på sju månader.

Långa satsningar på koppar har varit ett populärt val för investerare som ville dra nytta av energiomställningen. Vindkraftverk, elfordon och elnät använder alla stora mängder koppar och många analytiker tror att efterfrågetillväxt skall driva upp kopparpriserna.

Men för närvarande ligger fokus på koppars korrelation till bredare ekonomisk tillväxt, som möter motvind från turbulens i banksektorn och stramare penningpolitik.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära