Följ oss

Nyheter

Hedgefonder satsar mot koppar

Publicerat

den

Kopparkabel

För första gången sedan pandemin lamslog världen satsar hedgefonder mot koppar, i alla fall på London Metal Exchange. Det kommer bara veckor efter att alla var övertygade om att Kinas återöppnande skulle få kopparpriset att fortsätta stiga.

LME-data den här veckan visade investeringsfondernas positionering i koppar vänt till en nettokort position. Detta är första gången detta sker sedan juni 2020. De baisseartade satsningarna har ökat sedan mitten av april 2023 och många fonder har valt att avveckla sina långa positioner. 

Ökad press på koppar

Koppar har varit under ökande press efter att officiella uppgifter pekade på svag efterfrågan från världens främsta konsument Kina. Det är en dramatisk vändning i sentimentet från början av året, när kapitalförvaltare gjorde på hausseartade kopparsatsningar. Förvaltarna förutspådde då att en förnyad efterfrågan från Kina i kombination med ökande satsningar på grön teknik skulle överanstränga världens redan begränsade tillgångar. Börslagren av koppar hade nått farligt låga nivåer och flera viktiga gruvor möttes av operationella bakslag och politiska dispyter.

Istället har den kinesiska efterfrågan varit svag. Samtidigt har LME-lagren ökat dagligen i fem veckor. Effekten har varit stark: fondernas korta positioner på börsen är nära den högsta nivån någonsin enligt data som går tillbaka till 2018. De långa satsningarna befinner sig på den lägsta nivån på sju månader.

Långa satsningar på koppar har varit ett populärt val för investerare som ville dra nytta av energiomställningen. Vindkraftverk, elfordon och elnät använder alla stora mängder koppar och många analytiker tror att efterfrågetillväxt skall driva upp kopparpriserna.

Men för närvarande ligger fokus på koppars korrelation till bredare ekonomisk tillväxt, som möter motvind från turbulens i banksektorn och stramare penningpolitik.

Nyheter

Tyska staten inleder mångmiljardsatsning på att säkra landets tillgång på olika råvaror

Publicerat

den

Nu är det klart, tyska staten inleder en satsning på att säkra landets tillgång på råvaror, där man vill säkra både delar och hela förädlingskedjan. Det fanns en diskussion i vilken form den nya fonden skulle få investera, men nu är man överens om att det både kan ske via lån och ägarkapital. Den nya fonden startas med 1 miljard euro och 30 ansökningar finns redan inlämnade. Investeringarna kan göras både i Tyskland och utomlands.

Målet är att minska beroendet av andra länder, liksom att stärka leveranskedjor och den tyska ekonomin. Frågan har inte minst kommit högt upp på agendan efter att de geopolitiska spänningarna blivit större. Tyskland får en väldigt stor andel av sina kritiska råvaror från Kina och man såg vilket maktmedel naturgas blev för Ryssland när de invaderade Ukraina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriset reagerar inte längre vidare mycket av oroligheter i Mellanöstern

Publicerat

den

Christian Kopfer

Vi har under en längre tid sett krig och oroligheter i Mellanöstern. Men till skillnad mot tidigare så reagerar inte längre oljepriset vidare mycket på händelserna. Går vi tillbaka längre i tiden så kunde ett enda pistolskott få oljepriset att reagera märkbart.

Den senaste händelsen är Israels attack på Hizbollah och med utgångspunkt i den händelsen så kommenterar Christian Kopfer oljemarknaden.

Christian Kopfer kommenterar olja i relation till Mellanöstern.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ett samtal om hur man förverkligar sina investeringsidéer inom råvaror

Publicerat

den

Ara Mustafa och Gabriel Mellqvist pratar om hur man investerar i råvaror.

Ara Mustafa, Nordnets investeringscoach och tidigare programledare för EFN Råvaror, för ett samtal med Gabriel Mellqvist om hur man går till väga för att förverkliga sina investeringsidéer när det kommer till råvaror.

Hur man investerar i råvaror, Ara Mustafa förklarar.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära