Nyheter
Varför koppar är en av världens mest efterfrågade metaller

Efterfrågan på koppar har skjutit i höjden i takt med att elektrifieringen av fordon och utbyggnaden av fossilfri energi. Basmetallen är viktig för övergången från fossila bränslen eftersom den är avgörande för elbilar, vindkraftverk, solpaneler och till och med hela elnätet. Så varför är det inte fler företag som startar nya koppargruvor för att möta den kraftigt ökade efterfrågan? WSJ förklarar varför koppar är så viktig och varför en stor brist hotar.
Nyheter
Den asiatiska oljeimporten minskar för andra månaden i rad

Importen av råolja till Asien förra månaden minskade från augusti på grund av underhåll av raffinaderi och högre priser. Detta var den andra månaden i rad som den asiatiska oljeimporten minskar.
Data från London Stock Exchange Group visade att råoljeleveranserna till Asien var i genomsnitt 24,95 miljoner fat dagligen i september. Detta är lägre än de 25,22 miljoner fat som Asien importerade dagligen i augusti och betydligt lägre än de 27,92 miljoner fat dagligen i juli.
Den högre importtakten i juli och tidigare månader berodde delvis på att raffinaderierna ökade produktionen för att fylla på med färdiga bränslen innan underhållssäsongen börjar. Men högre oljepriser har också spelat en roll för förändringar i importtrenderna.
Nedgången i oljeimporten kan sträcka sig över hela årets sista kvartal på grund av högre råoljepriser, som också pressar upp priserna på bränslen, särskilt diesel, där det globala utbudet är särskilt snävt.
Kina var som vanligt den största importören och tog in 11,53 miljoner fat dagligen i september, en minskning från 12,49 miljoner fat dagligen i augusti. Raffinaderierna fortsatte dock att öka bränsleproduktionen tack vare lager som byggdes tidigare under året när oljepriserna var lägre.
Kina ökade sina oljelager med cirka 810 000 bpd under årets första åtta månader, totalt 197 miljoner fat. Många analytiker tror att Kina kan använda dessa lager som ett verktyg för priskontroll om oljepriset skulle stiga för högt.
Nyheter
Stigande kakaopriser får bönderna i Latinamerika att byta gröda

Produktionen av den kakao expanderar utanför det huvudsakliga odlingsområdet i Västafrika, eftersom bönder på platser som Brasilien, Ecuador och Colombia ser potential i grödan. Stigande kakaopriser får bönderna att byta gröda. Att allt mer kakao nu kommer odlas innebär att denna gröda kommer tillbaka till sitt ursprung eftersom det var i dessa länder som kakao först odlades. Prisuppgången till den högsta nivån på nästan 50 år stärker den trenden, vilket kan lindra den rådande låga utbudet på den globala kakaomarknaden. Det utgör också ett hot mot försörjningen för småbönder i Afrika eftersom nyligen planterade fruktträdgårdar som de i Sydamerika är mer produktiva, vilket minskar den totala produktionskostnaden.
När miljöhänsyn ökar globalt gör det faktum att kakao är en inhemsk art från Amazonas att plantera den i Sydamerika till en typ av återplantering av skog, medan inhemska skogar i Afrika raseras till öppna utrymmen för kakaoträdgårdar.
Brasilien, den främsta globala exportören av soja, majs, kaffe och socker, har sett kakaoplantager spridas över förstörda betesmarker i Amazonasregionen, såväl som på stora gårdar i det högutvecklade spannmålsbältet.
Landet var en gång näst störst efter Elfenbenskusten i kakaoproduktion, men en förödande svamp på 1980-talet känd som Witches’ Broom minskade produktionen kraftigt. Nästan fyra decennier senare återhämtar sig skördarna.
Brasiliens regering prognostisterar att produktionen kan växa till 300 000 ton år 2025 och till 400 000 ton år 2030, från cirka 200 000 ton för närvarande, vilket skulle göra landet från en nettoimportör till en exportör av råvaran.
I Ecuador har den årliga produktionen stigit till mellan 400 000 och 430 000 ton under 2022-2023 (okt-sept) från 287 000 ton för fem år sedan, enligt uppskattningar från Internationella kakaoorganisationen (ICCO) och Ecuadors exportgrupp Anecacao.
Ecuador har blivit den tredje största globala odlaren, efter Ghana som producerar cirka 750 000 ton. Toppodlaren är Elfenbenskusten med 2,2 miljoner ton.
Anecacao uppskattar att produktionen kan fortsätta att växa till så mycket som 800 000 ton år 2030.
Nyheter
Citigroup sticker ut hakan – tror Brentoljan sjunker till strax över 70 USD nästa år

Priset på Brentolja är 93 USD efter att ha sett en uppgång då OPEC+ under en längre tid har begränsat utbudet. Det har fått många, som ofta fäster sig vid att Kina börjar återhämta sig från sin ekonomiska nedgång, att prata om ett oljepris på 100 USD. Spekulanter är också till största del positionerade för ett högt och stigande oljepris.
Citigroup vågar dock sticka ut hakan och skriver i en analysuppdatering att man förväntar sig att Brentoljan sjunker tillbaka till strax över 70 USD under 2024. Banken förväntar sig att utbudet kommer att öka så att marknaden blir välförsedd. ”Högre priser på kort sikt kan skapa mer nedsida för priserna nästa år” skriver Ed Morse och övriga analytiker i teamet.
-
Nyheter3 veckor sedan
Africa Oil har fokus på offshore-tillgångar i Nigeria
-
Nyheter4 veckor sedan
EnQuest ska avnotera sina aktier från Nasdaq Stockholm
-
Nyheter4 veckor sedan
Kyawthuite – världens mest sällsynta mineral
-
Nyheter4 veckor sedan
Sveriges största elektrolysanläggning invigs idag
-
Nyheter3 veckor sedan
Tre bra aktier inom olja och gas
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer om olja, diesel, koppar och andra råvaror
-
Nyheter3 veckor sedan
Colombias kokainproduktion når sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter4 veckor sedan
Nytt produktionsrekord av olja och andra flytande bränslen i USA