Connect with us

Nyheter

Barclays spår stigande kaffepris

Published

on

Kaffe-bönor av sorten ArabicaBarclays spår en ökning av priset på Arabica-kaffe då banken räknar med en svagare kaffeskörd i Brasilien under 2013. Barclays hade sedan tidigare förutspått svagheten i prissättningen på de arabica-terminer som handlas i New York, och bankens kunder kunde göra en bra affär när priset under november 2012 sjönk under 140 cent per pound för första gången sedan 2010. Nu anser emellertid Barclays att det finns potential för en uppgång i priserna.

Barclays förväntar sig en något lägre global kaffeskörd 2013/2014, 144 miljoner ton, än vad International Coffee Organization gör. Barclays prognoser är likväl en ökning om 6,4 procent vilket skall ställas mot de 146 miljoner ton som International Coffee Organization gör förutspår.

Den beräknade skörden i Colombia, den andra stora arabica-producenten efter Brasilien, spås uppgå till 8,8 miljoner ton, upp från 7,7 ton 2011-12, men långt under landets långsiktiga genomsnitt på 11 miljoner ton.

Short covering kan skapa rally i kaffepriserna

Barclays flaggar också för möjligheten i ett kommande rally i kaffe som bland annat stöds av de blankningspositioner som under lång tid byggts upp av hedgefonder. Enligt de amerikanska myndigheterna fanns det per den 18 december 2012 på 26.137 blankade terminskontrakt kaffe i form av terminer och optioner. Dessa positioner har byggts upp successivt sedan november 2003 vilket gör att kaffepriset kan komma att bli mycket volatilt om och när dessa aktörer bestämmer sig för att stänga sina blankningar.

Den minskade prognosen för den brasilianska kaffeskörden 2013 innebär ett relativt litet tapp jämfört med de alternerande produktionssiffrorna vi är vana vid att se när det gäller brasilianskt kaffe. Historiskt sett har landets produktion visat upp avvikelser på mellan 15 och 20 procent jämfört med tidigare år varför årets minskning på 5,9 procent är att betrakta som låg.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Alisia

    24 december, 2013 at 03:34

    Det har inte direkt gått bankens väg vad gäller kaffet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *