Följ oss

Nyheter

Backwardation på guldmarknaden

Publicerat

den

Backwardation på guldmarknaden

Backwardation på guldmarknadenUnder början av december 2008 såg vi något historiskt på råvarubörserna, för första gången i historien var det billigare att köpa guld med direkt leverans än på termin. Att handla guld på termin innebär att en överenskommelse görs mellan köpare och säljare om att säljaren skall leverera guld till ett förutbestämt pris i framtiden. Om vi antar att det kostar 800 USD att köpa ett ounce guld med leverans i dag, så bör det vara dyrare att köpa samma ounce med leverans i framtiden bland annat beroende på räntan, att säljaren får kostnader för att lagra detta och dessutom försäkra detta. På aktiemarknaden brukar denna kostnad, också benämnd cost-of-carry, uppgå till den riskfria räntan medan det på råvarumarknaden borde uppgå till ytterligare några procentenheter.

Fenomenet då det är dyrare att handla med direkt leverans jämfört med att få tillgång till varorna i framtiden brukar kallas för backwardation och är ganska sällsynt. Oss veterligen har detta aldrig inträffat på guldmarknaden förut. Att guld för leverans omgående skall betinga ett pris som är två (2) procent dyrare jämfört med leverans bara en månad senare visar hur systemet håller på att kollapsa.

Comex, råvarubörsen i New York, hade i början av december 2,9 miljoner ounce, drygt 90 miljoner ton i sina lager. Redan den tredje december fanns det anspråk på leverans av 40 procent av detta guld. 40 procent låter kanske inte så pass högt, men betänk då att en del av detta guld utgör säkerheter för guld som skall levereras i framtiden, i februari, april och andra tidpunkter i framtiden.

Professor Antal E. Fekete, Gold Standard University Live, hävdar att om detta fortsätter kommer det inte längre finnas guld till försäljning, oavsett om det prissätts i dollar, yen, euro eller Schweizerfranc. Han hävdar att allt utbjudet guld dras tillbaka, oavsett om det rör sig om nyligen producerat guld, så kallat ”skrotguld”, investeringstackor eller mynt.

De finansiella ingenjörer som en gång uppfann det virtuella guldet går alltså emot sina egna produkter. Kanske var det bättre att behålla riktigt guld i sina egna kassakistor samtidigt som det virtuella såldes till intet ont anande kunder?

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Magnus

    12 maj, 2013 vid 19:01

    Alltid intressant att läsa om terminsmarknaderna.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

USAs oljeproduktion tangerar all time high

Publicerat

den

US Energy Information Administration släppte igår den senaste statistiken för oljebranschen i USA, den för juli månad. Den visar att produktionen har fortsatt att stiga och var uppe i 12,991 miljoner fat per dag, vilket bara är ett avrundningsfel lägre än den högsta produktionen någonsin på 13 miljoner fat per dag som skedde i november 2019. Produktionen föll kraftigt i början av covid-19-pandemin men har sedan åter stigit. För att sätta 13 miljoner fat per dag i ett sammanhang så kan tilläggas att i slutet av 2016 så var produktionen omkring 8,5 miljoner fat per dag.

Bloomerg skriver att den största produktionsökningen kom från Texas där den nya högstanoteringen på 5,63 miljoner fat per dag gjordes. Produktionsökningen i USA kom trots att antalet riggar har minskat med 20 procent sedan slutet av november 2022. Man bör inte förvänta sig att produktionen ska fortsätta stiga i någon märkbar omfattning från dessa rekordnivåer då oljeproducenterna i USA numera fokuserar på att göra så stora vinster som möjligt, inte på att producera så mycket olja som möjligt.

Det kan tilläggas att som Råvarumarknaden.se rapporterade tidigare i månaden så har USAs produktion av flytande bränslen passerat tidigare rekord med bred marginal. Då räknas även flytande produkter från naturgas och biobränslen in.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vete, ett problem för många länder

Publicerat

den

Vete

Malaysia rustar för ytterligare prisökningar och brist på vetemjöl när exportörernas konflikter och inhemska problem förlängs medan extremväder hotar. Ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader försäkrar att den nuvarande tillgången på vetemjöl inom landet förblir ”hanterad och stabil”.

Rysslands krig i Ukraina skadar en global ekonomi som redan drabbats av covid-19-pandemin.

Eftersom båda länderna är bland världens viktiga spannmålsproducenter och exportörer, kämpar importörer efter alternativa källor till vete, eftersom mjöl är en basingrediens i baslivsmedelsprodukter i många länder.

I juli 2022, fem månader efter att kriget bröt ut, förhandlades spannmålsavtalet fram för att tillåta Ukraina att fortsätta exportera spannmål. Ryssland avslutade denna möjlighet i juli i år. Och så finns det de ogynnsamma väderförhållandena orsakade av fenomenet El Niño som också påverkar världens produktion av vete, vilket har fått Indien att förbjuda export av vete sedan förra året. Rädsla för torka och varmt väder i Argentina och Australien ytterligare komma att minska världens vetetillförsel senare under säsongen.

Malaysia finns bland de länder som drabbats av händelseförloppet, med företag som känner sig nödställda på grund av brist på vetetillförsel sedan förra året, vilket också resulterade i stigande priser på vetemjöl, särskilt för kommersiellt bruk.

Malaysia importerar både vete och mjöl. Baserat på uppgifter från ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader importerades 19 438 000 kg vetemjöl från Indien mellan 2021 och 2023, medan 80 procent av importen av vete kommer från Australien.

Flera åtgärder har vidtagits för att bevara tillgången och inköpspriset för vetemjöl, där ministeriet säger att det senare har förblivit relativt stabilt. Ministeriet har rekommenderat lokala mjölnare att förbereda sig för eventuell framtida importbrist genom att hålla vetelagren på högre nivåer, i upp till sex månader, för att säkerställa en tillräcklig tillgång.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Populära