Nyheter

Backwardation på guldmarknaden

Publicerat

den

Under början av december 2008 såg vi något historiskt på råvarubörserna, för första gången i historien var det billigare att köpa guld med direkt leverans än på termin. Att handla guld på termin innebär att en överenskommelse görs mellan köpare och säljare om att säljaren skall leverera guld till ett förutbestämt pris i framtiden. Om vi antar att det kostar 800 USD att köpa ett ounce guld med leverans i dag, så bör det vara dyrare att köpa samma ounce med leverans i framtiden bland annat beroende på räntan, att säljaren får kostnader för att lagra detta och dessutom försäkra detta. På aktiemarknaden brukar denna kostnad, också benämnd cost-of-carry, uppgå till den riskfria räntan medan det på råvarumarknaden borde uppgå till ytterligare några procentenheter.

Fenomenet då det är dyrare att handla med direkt leverans jämfört med att få tillgång till varorna i framtiden brukar kallas för backwardation och är ganska sällsynt. Oss veterligen har detta aldrig inträffat på guldmarknaden förut. Att guld för leverans omgående skall betinga ett pris som är två (2) procent dyrare jämfört med leverans bara en månad senare visar hur systemet håller på att kollapsa.

Comex, råvarubörsen i New York, hade i början av december 2,9 miljoner ounce, drygt 90 miljoner ton i sina lager. Redan den tredje december fanns det anspråk på leverans av 40 procent av detta guld. 40 procent låter kanske inte så pass högt, men betänk då att en del av detta guld utgör säkerheter för guld som skall levereras i framtiden, i februari, april och andra tidpunkter i framtiden.

Professor Antal E. Fekete, Gold Standard University Live, hävdar att om detta fortsätter kommer det inte längre finnas guld till försäljning, oavsett om det prissätts i dollar, yen, euro eller Schweizerfranc. Han hävdar att allt utbjudet guld dras tillbaka, oavsett om det rör sig om nyligen producerat guld, så kallat ”skrotguld”, investeringstackor eller mynt.

De finansiella ingenjörer som en gång uppfann det virtuella guldet går alltså emot sina egna produkter. Kanske var det bättre att behålla riktigt guld i sina egna kassakistor samtidigt som det virtuella såldes till intet ont anande kunder?

1 kommentar

  1. Magnus

    12 maj, 2013 vid 19:01

    Alltid intressant att läsa om terminsmarknaderna.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version