Är det dags att sälja majs?

Majskolv som ligger på markenUnder helgen har vi tagit del av en rapport från den amerikanska råvarufirman Allendale som vid sin årliga konferens sammanfattade sin syn på olika jordbruksprodukter. I samband med detta spår Allendale att de amerikanska majslagren strax innan skörden i augusti 2013 kommer att ligga på 873 miljoner bushels, 45 procent högre än vad det amerikanska jordbruksverket USDA tror.

Allendale säger att efterfrågan på majs har upphört bland de amerikanska djuruppfödarna som en följd av att dessa valt att slakta sina besättningar under 2012. Dessa valde att göra detta då majspriset rusade i höjden efter torkan som drabbade de amerikanska jordbrukarna. Det höga antalet slaktade djur drev i sin tur ned priset på fläskkött och live stock på den amerikanska kontinenten, ett förhållande vi tidigare har skrivit om.

Utöver detta spår Allendele att den amerikanska majsskörden kommer att stiga med 30 procent till 14,03 miljarder bushels. Minskad efterfrågan och ett ökat utbud är ingen bra kombination, i alla fall inte för den som hoppas på stigande priser. Om analytikerna på Allendele har rätt eller inte återstår att se, men sedan starten 1984 har dessa analytiker ofta haft mer rätt än fel.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top