Följ oss

Nyheter

Annorlunda sätt att investera i koppar

Publicerat

den

Koppartacka för investeringEtt antal olika handlare säljer numera koppartackor till investerare. Bland några av de myntverk vi har identifierat som säljer koppartackor finns Jetco Metals, The Metal Mint, The Copper Cave och Tacoma Copper. Tidigare fanns också svenska Koppargruvan. Precis som med alla andra typer av investeringar så finns det för- och nackdelar med att investera i koppar.

Låt oss börja med de olika fördelar som finns. I dag är både kvalitén och utbudet på de tackor som erbjuds allmänheten mycket hög vilket gör att det går att ha dem framme då de är vackra. Av samma orsak kan de också användas som gåvor. Förespråkarna för koppartackor säger att de också är enklare att sortera, lagra och handla med än småpengar.

Nackdelen är att en större position i koppar tar upp betydligt mer utrymme än motsvarande värde i guld eller silver. Den största nackdelen är emellertid att koppartackor inte ger en rabatt på det nuvarande metallvärde som vissa mynt faktiskt gör. Med pennies kan – i alla fall en amerikansk placerare – samla ihop en hög med mynt genom att köpa dem till dess nominella värde och realisera en omedelbar vinst. Det är ett arbitrage när det är som bäst. Fraktkostnaderna tenderar dessutom att bli höga med tanke på vikten på dessa tackor. Det finns inte heller en fungerande andrahandsmarknad vilket gör att spreaden, skillnaden mellan köp- och säljkurs kan bli betydande.

Video om koppartackor

Koppartackor från Jetco Mining

Jetco Mining har lagt ned sin verksamhet men det går fortfarande att köpa dessa tackor på andrahandsmarknaden.

Koppartackor från The Metal Mint

The Metal Mint har lagt ned sin verksamhet men det går fortfarande att köpa dessa tackor på andrahandsmarknaden.

Koppartackor från The Copper Cave

The Copper Cave som drivs av Susquehanna Hobbies, är ett av de allra nyaste företagen som erbjuder sina kunder att köpa koppartackor på Internet. The Copper Cave är faktiskt intressant, bolaget erbjuder koppartackor från en rad olika producenter, men utöver detta så finns även en rad andra metaller i dess lager, till exempel aluminium, guld, indium, molybden, nickel, palladium, tantal, tenn, titan, vanadium och zink utöver ädelmetaller.

Koppartackor från Tacoma Copper

En annan ny aktör på denna marknad är Tacoma Copper som erbjuder sina kunder en serie av spegelblanka koppartackor. Tacoma Copper erbjuder tackor på 5 pund, 5 kilo, 10 kilo och 15 kilo till ett konkurrenskraftigt pris av en kvalité som är av den som handlas på råvarumarknaderna.

Är koppar en bra investering?

Koppar är ingen ädelmetall och det finns gott om denna metall i jordskorpan. Det finns egentligen betydligt bättre alternativ att investera i, till exempel guld, silver, platina och palladium.

Att ackumulera en position i koppar av betydelse kommer att kräva ett omfattande lagerutrymme och det kommer dessutom att vara mer eller mindre omöjligt att transportera denna utan att anlita externa speditörer.

Motsvarande kapital i till exempel guld kan enkelt utgöras av en handfull mynt, men samtidigt är det viktigt att ha i åtanke att det i skrivande stund finns ett unikt tillfälle för den som vill exponera sig mot kopparmarknaden.

Koppartacka som prydnadI många länder går det att köpa koppar med rabatt mot det pris som metallen handlas till på börsen, till exempel genom att köpa amerikanska pennies. Det finns få andra investeringsmöjligheter som erbjuder samma värdeökning med utan risk. Det innebär även att värdet på innehavet kommer att stiga i värde om kopparpriset fortsätter att stiga.

Koppar är emellertid inte en råvara som allmänheten talar om men alla contrarian investors vet att de bästa investeringarna är dem som ingen talar om. Kan det vara så att vi om tio tjugo år kommer att ha ett stort antal placerare som är besvikna för att de aldrig köpte koppar?

Även om vi tycker om koppar så är vi än mer förtjusta i att köpa andra råvaror i fysisk form, till exempel guld och silver. Vad gäller koppar ser vi en rad andra alternativ, till exempel

 • Aktier i kopparproducerande företag. Att köpa aktier i en eller flera koppargruvor gör att placeraren får en exponering mot kopparmarknaden men slipper problemet med att lagra råvaran. Nedsidan med detta alternativ är emellertid densamma, att placeraren inte kontrollerar den fysiska råvaran själv. Vidare exponeras denne mot aktiemarknaden.
 • Koppar är en valuta. För den som ser domedagen närma sig är koppar ett alternativ. Vi ser hur FIAT-valutorna eroderar i värde och historien lär oss att denna typ av valutor har ett bäst före-datum. När detta kommer så är sannolikheten att befolkningen kommer att använda andra typer av valutor, endera ren byteshandel eller ädelmetaller som till exempel guld och silver, eller myntade metaller som koppar. Problemet med guld och silver är att dessa metaller representerar ett ”för stort värde”. Ett troy ounce handlas i dag till mellan 1.600 och 1.700 USD. Vad händer om FIAT-valutorna är värdelösa men jag måste köpa något för en mindre summa, till exempel några hundralappar? Då är koppar idealiskt eftersom denna metall kan användas för mindre köp. Koppar fungerar då som ett komplement till guld och silver vilket är en av orsakerna till att vi tror att denna metall kan komma att åtnjuta ett betydligt större intresse kommande år. vi är emellertid av åsikten att enbart denna metall kommer att utgöra det bästa investeringsalternativet.
Fortsätt läsa
Annons
2 Kommentarer

2 Comments

 1. Ädelmetallforum

  22 juli, 2012 vid 16:25

  Det finns koppartackor att köpa i Tyskland också.

  Då slipper man ju dessutom tull och avgifter om man nu vill köpa på sig lite koppartackor.

  http://kfs-metall.de/de/

  • Vedde

   23 juli, 2012 vid 16:35

   Är det vanlig moms på koppartackor i Tyskland?

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kan oljepriset nå 100 dollar per fat?

Publicerat

den

Produktion av olja

Det internationella råoljepriset har stigit med mer än 10 procent efter att oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland förlängt sina frivilliga produktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av året.

Priset på Brent-terminer steg till på 94,63 dollar under veckan som slutade den 15 september, det högsta sedan november 2022. Oljepriset är också på väg mot sin största kvartalsvisa ökning sedan Rysslands invasion av Ukraina under första kvartalet 2022, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Olja förväntas handlas högre och kan nå över 95 dollar, men marknadsanalytiker tror att priser som över 100 dollar är tveksamma. ”Marknaderna fruktar att denna trend kan stimulera till en ytterligare avkylning i den amerikanska ekonomin, vilket potentiellt kan minska efterfrågan på råolja”, säger mäklarföretaget Motilal Oswal.

USAs bränsleefterfrågan förväntas också svalna under de kommande månaderna, med slutet av den resetunga sommarsäsongen.

Tidigare den här månaden förlängde oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland sina frivilliga oljeproduktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av december 2023. Dessa är ovanpå aprilsänkningarna som överenskommits av OPEC och dess allierade (OPEC+) som löper till slutet av 2024.

Även efter att ha tvivlat på oljepriser över 100 dollar, utesluter mäklarhus och marknadsanalytiker fortfarande inte möjligheten. ”Varje överraskande nedskärning av OPEC+ igen kan ge ytterligare positiv fart och pressa priserna högre över 100 dollar” sade den indiska råvarumäklaren Motilal Oswal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljejättar drar sig ur prospekteringsprojekt i Mexiko

Publicerat

den

Oljejättarna Chevron och Repsol har slutat prospektera vid två offshoreblock i Mexikos territorialvatten eftersom tidigt arbete antydde att det inte finns tillräckligt med resurser för motivera en fortsatt prospektering av dessa offshoreblock.

De två företagen hade vunnit rättigheterna att utforska blocken vid ett anbud under Mexikos tidigare administration, rapporterade Reuters.

Chevron sade till den mexikanska energiregulatorn att dess arbete vid djupvattenblocket i delstaten Tabasco inte hade gett några lovande resultat. Repsol har aldrig genomfört något meningsfullt prospekteringsarbete vid det grundvattenblock som företaget hade vunnit, enligt den mexikanska kolvätekommissionen – branschtillsynsmyndigheten.

De två företagen är bara de senaste i en lista över utländska oljebolag som vunnit prospekteringsrättigheter och nu återlämnar dem, noterade Reuters i sin rapport. Listan inkluderar BP, Shell och TotalEnergies. Vissa företag har returnerat mer än ett block till den mexikanska staten.

Pena-Nieto-regeringen hade stora ambitioner om Mexikos oljeindustri och lutade sig hårt mot utländska supermajors för att gå i spetsen för en ökning av produktionen. Antalet faktiska upptäckter har emellertid varit mindre än vad den mexikanska regeringen och de utländska prospektörerna hoppats på.

En av dessa upptäckter går emellertid framåt. Trionfältet upptäcktes 2012 och fick nyligen ett sista klartecken från sina majoritetsaktieägare, Australiens Woodside Energy. Woodside äger 60 procent av Trionfältet, medan de återstående 40 procent ägs av Mexikos statliga oljebolag, Pemex. Pemex gick med Woodside in i projektet fem år efter upptäckten eftersom Woodside saknade resurser att utveckla Trion på egen hand.

Woodside förväntar sig en hög avkastning med en kort återbetalningstid på fyra år vid ett budgeterat oljepris om 70 dollar. De reserver som projektet kommer att utnyttja uppskattats till 479 miljoner fat oljeekvivalenter i olja och gas

Woodsides andel uppgår till 287 miljoner fat oljeekvivalenter. Enligt Pemex uppskattningar är Trions bruttoutvinningsbara reserver 485 miljoner fat oljeekvivalenter.

Fortsätt läsa

Populära