Följ oss

Nyheter

Annorlunda sätt att investera i koppar

Publicerat

den

Koppartacka för investeringEtt antal olika handlare säljer numera koppartackor till investerare. Bland några av de myntverk vi har identifierat som säljer koppartackor finns Jetco Metals, The Metal Mint, The Copper Cave och Tacoma Copper. Tidigare fanns också svenska Koppargruvan. Precis som med alla andra typer av investeringar så finns det för- och nackdelar med att investera i koppar.

Låt oss börja med de olika fördelar som finns. I dag är både kvalitén och utbudet på de tackor som erbjuds allmänheten mycket hög vilket gör att det går att ha dem framme då de är vackra. Av samma orsak kan de också användas som gåvor. Förespråkarna för koppartackor säger att de också är enklare att sortera, lagra och handla med än småpengar.

Nackdelen är att en större position i koppar tar upp betydligt mer utrymme än motsvarande värde i guld eller silver. Den största nackdelen är emellertid att koppartackor inte ger en rabatt på det nuvarande metallvärde som vissa mynt faktiskt gör. Med pennies kan – i alla fall en amerikansk placerare – samla ihop en hög med mynt genom att köpa dem till dess nominella värde och realisera en omedelbar vinst. Det är ett arbitrage när det är som bäst. Fraktkostnaderna tenderar dessutom att bli höga med tanke på vikten på dessa tackor. Det finns inte heller en fungerande andrahandsmarknad vilket gör att spreaden, skillnaden mellan köp- och säljkurs kan bli betydande.

Video om koppartackor

Koppartackor från Jetco Mining

Jetco Mining har lagt ned sin verksamhet men det går fortfarande att köpa dessa tackor på andrahandsmarknaden.

Koppartackor från The Metal Mint

The Metal Mint har lagt ned sin verksamhet men det går fortfarande att köpa dessa tackor på andrahandsmarknaden.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Koppartackor från The Copper Cave

The Copper Cave som drivs av Susquehanna Hobbies, är ett av de allra nyaste företagen som erbjuder sina kunder att köpa koppartackor på Internet. The Copper Cave är faktiskt intressant, bolaget erbjuder koppartackor från en rad olika producenter, men utöver detta så finns även en rad andra metaller i dess lager, till exempel aluminium, guld, indium, molybden, nickel, palladium, tantal, tenn, titan, vanadium och zink utöver ädelmetaller.

Koppartackor från Tacoma Copper

En annan ny aktör på denna marknad är Tacoma Copper som erbjuder sina kunder en serie av spegelblanka koppartackor. Tacoma Copper erbjuder tackor på 5 pund, 5 kilo, 10 kilo och 15 kilo till ett konkurrenskraftigt pris av en kvalité som är av den som handlas på råvarumarknaderna.

Är koppar en bra investering?

Koppar är ingen ädelmetall och det finns gott om denna metall i jordskorpan. Det finns egentligen betydligt bättre alternativ att investera i, till exempel guld, silver, platina och palladium.

Att ackumulera en position i koppar av betydelse kommer att kräva ett omfattande lagerutrymme och det kommer dessutom att vara mer eller mindre omöjligt att transportera denna utan att anlita externa speditörer.

Motsvarande kapital i till exempel guld kan enkelt utgöras av en handfull mynt, men samtidigt är det viktigt att ha i åtanke att det i skrivande stund finns ett unikt tillfälle för den som vill exponera sig mot kopparmarknaden.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Koppartacka som prydnadI många länder går det att köpa koppar med rabatt mot det pris som metallen handlas till på börsen, till exempel genom att köpa amerikanska pennies. Det finns få andra investeringsmöjligheter som erbjuder samma värdeökning med utan risk. Det innebär även att värdet på innehavet kommer att stiga i värde om kopparpriset fortsätter att stiga.

Koppar är emellertid inte en råvara som allmänheten talar om men alla contrarian investors vet att de bästa investeringarna är dem som ingen talar om. Kan det vara så att vi om tio tjugo år kommer att ha ett stort antal placerare som är besvikna för att de aldrig köpte koppar?

Även om vi tycker om koppar så är vi än mer förtjusta i att köpa andra råvaror i fysisk form, till exempel guld och silver. Vad gäller koppar ser vi en rad andra alternativ, till exempel

 • Aktier i kopparproducerande företag. Att köpa aktier i en eller flera koppargruvor gör att placeraren får en exponering mot kopparmarknaden men slipper problemet med att lagra råvaran. Nedsidan med detta alternativ är emellertid densamma, att placeraren inte kontrollerar den fysiska råvaran själv. Vidare exponeras denne mot aktiemarknaden.
 • Koppar är en valuta. För den som ser domedagen närma sig är koppar ett alternativ. Vi ser hur FIAT-valutorna eroderar i värde och historien lär oss att denna typ av valutor har ett bäst före-datum. När detta kommer så är sannolikheten att befolkningen kommer att använda andra typer av valutor, endera ren byteshandel eller ädelmetaller som till exempel guld och silver, eller myntade metaller som koppar. Problemet med guld och silver är att dessa metaller representerar ett ”för stort värde”. Ett troy ounce handlas i dag till mellan 1.600 och 1.700 USD. Vad händer om FIAT-valutorna är värdelösa men jag måste köpa något för en mindre summa, till exempel några hundralappar? Då är koppar idealiskt eftersom denna metall kan användas för mindre köp. Koppar fungerar då som ett komplement till guld och silver vilket är en av orsakerna till att vi tror att denna metall kan komma att åtnjuta ett betydligt större intresse kommande år. vi är emellertid av åsikten att enbart denna metall kommer att utgöra det bästa investeringsalternativet.
Fortsätt läsa
Annons Centaur
2 Kommentarer

1 kommentar

 1. Ädelmetallforum

  22 juli, 2012 vid 16:25

  Det finns koppartackor att köpa i Tyskland också.

  Då slipper man ju dessutom tull och avgifter om man nu vill köpa på sig lite koppartackor.

  http://kfs-metall.de/de/

  • Vedde

   23 juli, 2012 vid 16:35

   Är det vanlig moms på koppartackor i Tyskland?

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

The Six Billion Dollar Gold Scam, en podd-miniserie om Bre-X-historien

Publicerat

den

The six billion dollar gold scam podcast

Det på 1990-talet börsnoterade företaget Bre-X ansågs då ha gjort världens största guldfyndighet, innan allt visade sig vara en bluff. ”The Six Billion Dollar Gold Scam” är en podd-miniserie producerad av BBC och CBC. Finns där poddar finns, exempelvis på länken till Spotify nedan.

”Det var historiens största guldfynd… tills det inte var det längre. År 1995 meddelade det kanadensiska gruvbolaget Bre-X för världen att man hade hittat en betydande mängd guld djupt inne i Indonesiens djungler. Aktiekurserna sköt i höjden när investerare över hela världen kämpade för att göra anspråk på fyndigheten. Men när Bre-X:s chefsgeolog mystiskt föll från en helikopter över djungeln började historien om miljardfyndet att nystas upp. Nästan tre decennier senare har ingen någonsin ställts till svars. Nu tar programledaren Suzanne Wilton med lyssnarna från Indonesiens djungler till småstaden Alberta i Kanada för att undersöka vad som egentligen hände och ta reda på mer om mannen bakom tidernas största guldgruvebedrägeri.”

Trailer för podden The six billion dollar gold scam
Fortsätt läsa

Nyheter

Mer värde i majs än socker framgent argumenterar Centaur Commodity Funds förvaltare

Publicerat

den

Ett fält fullt av majs, från ovan

Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund skriver i fondens månadsbrev om olika råvaror på marknaden. Ett stort fokus läggs denna gång på jordbruksråvaror.

Mer värde i majs än socker framgent

Iwarson skriver att priserna på softs, som t ex kakao, kaffe och socker, under förra året gynnades av torka kring ekvatorn orsakad av El Niño. El Niño är nu bakom oss och det har fått priserna att sjunka. Vad gäller socker är det en viktig råvara för tillverkning av etanol och alternativet är ofta majs. Jämfört med för några år sedan har priset på socker gått upp och priset på majs gått ner. Allt annat lika borde det tala för att det finns mer värde i majs än i socker framgent argumenterar Iwarson.

Priser har halverats från toppen, jordbrukarnas kostnader fortsatt höga

Iwarsson anser att det finns värde i alla åkergrödor. Priserna har halverats från toppen våren år 2022 och har inte återhämtat sig. Lantbrukares kostnader är höga i förhållande till prisnivån på produkterna. De första rapporterna om konditionen för amerikansk majs är mycket goda, bästa sedan år 2021, vilket tynger marknaden just nu. En trigger för prisuppgång vore starten av ett La Niña, men något sådant finns inte inom prognosfönstret som sträcker sig sex månader framåt.

Institutioners extremt hårda positionering i nedgång kan skapa asymmetri

Institutionella investerare är just nu extremt hårt positionerade för prisnedgångar i vissa råvaror, inklusive flera softs (jordbruksråvaror). Centaur Commodity Fund lyfter fram att denna extrema positionering hos institutionella investerare kan skapa en asymmetri i avkastningen, med större uppgångar än nedgångar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin-familjen satsar ännu mer på Fireweed Metals i en kapitalanskaffning

Publicerat

den

Fireweed Metals tillgång Macpass på karta

Fireweed Metals är ett av de nyare tillskotten i Lundin-sfären. Efter en första investering så ansågs bolaget inte riktigt ingå i Lundingruppen, men Lundin-släkten har sedan ökat sitt engagemang. Nu tar Lundin-släkten ett ännu större grepp om företaget. I torsdags meddelade Fireweed Metals att de ska göra en riktad emission på 30 miljoner CAD och att Lundin-sfären ville teckna hela emissionen. Dagen efter kom nyheten att emissionen utökas till 41,7 miljoner CAD. Emissionen görs till 1,10 CAD per aktie.

Peter Hemstead, interims-VD för Fireweed Metals, säger: ”Vi är glada över att ha fortsatt stöd från våra nyckelaktieägare; deras betydande engagemang i denna finansiering understryker hur spännande Macpass-distriktet är när vi fortsätter att integreras med Lundin-koncernen. Emissionslikviden kommer främst att finansiera våra prospekteringsinitiativ för 2024, särskilt genom ett omfattande 14 000 meter långt borrnings- och regionalt prospekteringsprogram vid Macpass. Denna finansiering gör det möjligt för Fireweed att genomföra årets planerade program utan behov av ytterligare kapital.”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära