Följ oss

Nyheter

Annorlunda sätt att investera i koppar

Publicerat

den

Koppartacka för investeringEtt antal olika handlare säljer numera koppartackor till investerare. Bland några av de myntverk vi har identifierat som säljer koppartackor finns Jetco Metals, The Metal Mint, The Copper Cave och Tacoma Copper. Tidigare fanns också svenska Koppargruvan. Precis som med alla andra typer av investeringar så finns det för- och nackdelar med att investera i koppar.

Låt oss börja med de olika fördelar som finns. I dag är både kvalitén och utbudet på de tackor som erbjuds allmänheten mycket hög vilket gör att det går att ha dem framme då de är vackra. Av samma orsak kan de också användas som gåvor. Förespråkarna för koppartackor säger att de också är enklare att sortera, lagra och handla med än småpengar.

Nackdelen är att en större position i koppar tar upp betydligt mer utrymme än motsvarande värde i guld eller silver. Den största nackdelen är emellertid att koppartackor inte ger en rabatt på det nuvarande metallvärde som vissa mynt faktiskt gör. Med pennies kan – i alla fall en amerikansk placerare – samla ihop en hög med mynt genom att köpa dem till dess nominella värde och realisera en omedelbar vinst. Det är ett arbitrage när det är som bäst. Fraktkostnaderna tenderar dessutom att bli höga med tanke på vikten på dessa tackor. Det finns inte heller en fungerande andrahandsmarknad vilket gör att spreaden, skillnaden mellan köp- och säljkurs kan bli betydande.

Video om koppartackor

Koppartackor från Jetco Mining

Jetco Mining har lagt ned sin verksamhet men det går fortfarande att köpa dessa tackor på andrahandsmarknaden.

Koppartackor från The Metal Mint

The Metal Mint har lagt ned sin verksamhet men det går fortfarande att köpa dessa tackor på andrahandsmarknaden.

Koppartackor från The Copper Cave

The Copper Cave som drivs av Susquehanna Hobbies, är ett av de allra nyaste företagen som erbjuder sina kunder att köpa koppartackor på Internet. The Copper Cave är faktiskt intressant, bolaget erbjuder koppartackor från en rad olika producenter, men utöver detta så finns även en rad andra metaller i dess lager, till exempel aluminium, guld, indium, molybden, nickel, palladium, tantal, tenn, titan, vanadium och zink utöver ädelmetaller.

Koppartackor från Tacoma Copper

En annan ny aktör på denna marknad är Tacoma Copper som erbjuder sina kunder en serie av spegelblanka koppartackor. Tacoma Copper erbjuder tackor på 5 pund, 5 kilo, 10 kilo och 15 kilo till ett konkurrenskraftigt pris av en kvalité som är av den som handlas på råvarumarknaderna.

Är koppar en bra investering?

Koppar är ingen ädelmetall och det finns gott om denna metall i jordskorpan. Det finns egentligen betydligt bättre alternativ att investera i, till exempel guld, silver, platina och palladium.

Att ackumulera en position i koppar av betydelse kommer att kräva ett omfattande lagerutrymme och det kommer dessutom att vara mer eller mindre omöjligt att transportera denna utan att anlita externa speditörer.

Motsvarande kapital i till exempel guld kan enkelt utgöras av en handfull mynt, men samtidigt är det viktigt att ha i åtanke att det i skrivande stund finns ett unikt tillfälle för den som vill exponera sig mot kopparmarknaden.

Koppartacka som prydnadI många länder går det att köpa koppar med rabatt mot det pris som metallen handlas till på börsen, till exempel genom att köpa amerikanska pennies. Det finns få andra investeringsmöjligheter som erbjuder samma värdeökning med utan risk. Det innebär även att värdet på innehavet kommer att stiga i värde om kopparpriset fortsätter att stiga.

Koppar är emellertid inte en råvara som allmänheten talar om men alla contrarian investors vet att de bästa investeringarna är dem som ingen talar om. Kan det vara så att vi om tio tjugo år kommer att ha ett stort antal placerare som är besvikna för att de aldrig köpte koppar?

Även om vi tycker om koppar så är vi än mer förtjusta i att köpa andra råvaror i fysisk form, till exempel guld och silver. Vad gäller koppar ser vi en rad andra alternativ, till exempel

 • Aktier i kopparproducerande företag. Att köpa aktier i en eller flera koppargruvor gör att placeraren får en exponering mot kopparmarknaden men slipper problemet med att lagra råvaran. Nedsidan med detta alternativ är emellertid densamma, att placeraren inte kontrollerar den fysiska råvaran själv. Vidare exponeras denne mot aktiemarknaden.
 • Koppar är en valuta. För den som ser domedagen närma sig är koppar ett alternativ. Vi ser hur FIAT-valutorna eroderar i värde och historien lär oss att denna typ av valutor har ett bäst före-datum. När detta kommer så är sannolikheten att befolkningen kommer att använda andra typer av valutor, endera ren byteshandel eller ädelmetaller som till exempel guld och silver, eller myntade metaller som koppar. Problemet med guld och silver är att dessa metaller representerar ett ”för stort värde”. Ett troy ounce handlas i dag till mellan 1.600 och 1.700 USD. Vad händer om FIAT-valutorna är värdelösa men jag måste köpa något för en mindre summa, till exempel några hundralappar? Då är koppar idealiskt eftersom denna metall kan användas för mindre köp. Koppar fungerar då som ett komplement till guld och silver vilket är en av orsakerna till att vi tror att denna metall kan komma att åtnjuta ett betydligt större intresse kommande år. vi är emellertid av åsikten att enbart denna metall kommer att utgöra det bästa investeringsalternativet.
Fortsätt läsa
Annons
2 Kommentarer

2 Comments

 1. Ädelmetallforum

  22 juli, 2012 vid 16:25

  Det finns koppartackor att köpa i Tyskland också.

  Då slipper man ju dessutom tull och avgifter om man nu vill köpa på sig lite koppartackor.

  http://kfs-metall.de/de/

  • Vedde

   23 juli, 2012 vid 16:35

   Är det vanlig moms på koppartackor i Tyskland?

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Jäst och tångflugor kan ersätta fiskmjöl i foder till odlad lax

Publicerat

den

Två laxbitar

Tångflugor och marin jäst som odlas på biprodukter från matindustrin kan användas i foder till odlad lax. Genom att ersätta fiskmjöl och sojabönor kan det skapas en mer hållbar och cirkulär matproduktion, enligt en avhandling från Göteborgs universitet.

Mat från vattenbruk, som till exempel odlad fisk, är den snabbast växande sektorn i matindustrin. En viktig anledning är att det är näringsriktig och proteinrik mat som generellt sett är mer hållbart producerad än protein från landlevande djur.

Men odlingen av fisk har också sina utmaningar och det är fiskfodret som är mest problematiskt. Laxfiskarnas foder står i dag för ungefär hälften av odlingarnas klimatavtryck och utgör även hälften av produktionskostnaden. Genom att studera alternativa och mer hållbara ingredienser i fiskfodret hoppas forskare vid Göteborgs universitet kunna göra vattenbruket ännu mer hållbart.

I en ny avhandling lanseras tångflugornas larver och odlad marin jäst som bra alternativ till fiskmjöl och sojabönor i fodret. Det är två råvaror som kan odlas på biprodukter från den marina livsmedelsindustrin, som annars skulle slängas. Fluglarver och marin jäst har över 50 procent högkvalitativa proteiner och höga halter av nyttiga omega 3-fettsyror som fisken behöver för att växa och må bra, vilket i slutänden också ger ett nyttigt livsmedel.

Aktiverar fiskens immunsystem

– Både fluglarverna och jästen har goda näringsvärden och jag kunde notera att fisken åt fodret med god aptit. En annan viktig fördel är att dessa ingredienser kan stärka immunsystemet och därmed skydda fisken från sjukdomar, säger Niklas Warwas, doktorand vid Göteborgs universitet.

Fokuset för Niklas Warwas avhandling är att undersöka möjligheterna för en mer cirkulär matproduktion som minskar miljö- och klimatpåverkan. Den marina jästen odlades i näringsrikt lakvatten från sillkonservindustrin. Lakvattnet är en biprodukt som i dag är en kostnad för industrin eftersom vattnet måste renas innan det får släppas ut i havet. Nu kunde vattnet återanvändas för att producera en ny råvara för fiskfoder. På liknande sätt lät han farma tångflugor på en restprodukt från odling av alger.

Ökad livsmedelssäkerhet

Ett stort plus är att varken jästen eller fluglarverna kräver någon större bearbetning innan den kan användas som råvara i fiskmaten, vilket kan minska energiåtgången i fodertillverkningen.

– Både jästen och insekterna kan odlas på en lång rad olika organiska material. Det är en viktig poäng att skapa lokala cirkulära system där fiskfodret kan produceras i närheten av förädlingsfabrikerna, som i sin tur kan anläggas i närheten av fiskodlingarna. Det minskar transportbehovet och gör dessa alternativ till traditionella foderingredienser mer konkurrenskraftiga, säger Niklas Warwas.

I dagens fiskfoder används oftast fiskmjöl eller sojabönor som proteinkälla. Båda två är även av intresse som föda för människan. Att minska åtgången av dessa i fiskfoder bidrar till en ökad livsmedelssäkerhet, i en tid då den globala handeln står inför flera utmaningar.  

– Min forskning kan hjälpa Sverige att få en mer cirkulär matproduktion där biprodukterna återanvänds i stället för att slängas bort. Det bidrar till en resurssnålare matindustri som är viktig när tillgången på odlingsbar mark och rent vatten hotas samtidigt som befolkningen ökar, säger Niklas Warwas.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bixias vårprognos: Låga elpriser väntas i vår

Publicerat

den

Våren är på intåg med milt väder, minskande elförbrukning och fallande elpriser.  Elpriset väntas nästan halveras till runt 50 öre per kWh i snitt under mars-april, jämfört med i fjol.  Låga bränslepriser och svag konjunktur i Europa bidrar till prisfallet. Det visar elbolaget Bixias prognos för våren 2024. 

Kylan börjar släppa på allvar både i Norden och i Europa och våren är på intåg efter en långdragen vinter med återkommande köldtoppar.

– I vår väntas elpriserna falla markant, tack vare milt väder och bättre hydrologi samt svag konjunktur och väldigt låga bränslepriser i Europa. Vårpriserna blir de lägsta av sitt slag sedan 2021 då priserna började sticka i väg, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

Elpriset i system på elbörsen Nord Pool väntas i mars bli ungefär 50 öre per kWh jämfört med 91 öre i fjol. I april ser det ut att bli runt 45 öre, jämfört med 88 öre ifjol.

Från extremläge till normalitet

Vårens elpris väntas bli klart mer stabilt än förra året. Energibalansen är betydligt starkare, med mer förnybar energi, mer kärnkraft och lägre förbrukning, särskilt i Europa. De numera kontrollerade elpriserna i Europa spiller också över på de svenska priserna. 

– Elkrisen är helt borta för stunden. Elpriset har snabbt gått från ett extremläge 2021 – 2022, via en sakta utförslöpa för i fjol, till ett mer normalt läge i år.  Den allra största orsaken till utvecklingen är det stora prisfallet i Tyskland, där elpriset toppade på 2,50 kronor i snitt för 2022 men hittills i vinter landat på 75 öre, säger Johan Sigvardsson.

Även om vädret i Sverige blir kallt och vindstilla vissa dagar i mars och vi importerar el, finns en övre gräns hur mycket elpriset kan sticka i väg till följd av priskopplingen mot Tyskland. Elpriset i Tyskland väntas ligga på endast runt 60 öre per kWh, att jämföra med 114 öre per kWh i fjol.

Stort fall även i vintras

När årets vinter summeras kan konstateras att vi haft en relativt kall vinter. Under november, december och januari var det i snitt 2 grader lägre temperatur än normalt.  Samtidigt har vintern bjudit på en temperaturmässig berg- och dalbana.  

– Kyla och högre förbrukning borde normalt sett betyda högre elpriser. Men i och med att både bränslepriser och därmed de kontinentala priserna fallit så mycket får vi istället ett betydligt lägre elpris i år, säger Johan Sigvardsson.

I februari landade systempriset på 45 öre per kWh, jämfört med 91 öre per kWh året innan.

Fortsätt läsa

Nyheter

Stora investmentbanker och hedgefonder ökar handeln med fysiskt uran

Publicerat

den

Kärnkraftverk som använder uran

Goldman Sachs, Macquarie och flera hedgefonder har ökat sin fysiska handel i uran i en tid då råvaran handlas till höga priser. Detta eftersom många länder ökar sin kärnkraftsproduktion för att uppfylla sina klimatmål samtidigt som de minskar behovet av import av fossila bränslen.

Goldman Sachs har ökat handeln med fysiskt uran och har även börjat ställa ut optioner på uran till hedgefonder.

Medan den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs mestadels gör affärer med hedgefonder och andra finansiella kunder, har Macquarie ökat handeln med uranproduktion från gruvbolag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Uran befinner sig på en tjurmarknad eftersom många ekonomier vill använda mer kärnkraftsproduktion i en renässans för tekniken efter energikrisen och den ryska invasionen av Ukraina.

Vid klimattoppmötet COP28 i slutet av förra året lovade USA och 21 andra länder att tredubbla kärnkraftskapaciteten till 2050. De sa att det är avgörande att införliva mer kärnkraft i sin energimix för att uppnå sina nettonollmål under de kommande decennierna.

”Deklarationen erkänner kärnenergins nyckelroll för att uppnå globala netto-nollutsläpp av växthusgaser till 2050 och att hålla målet på 1,5 grader Celsius inom räckhåll”, sade det amerikanska utrikesdepartementet.

Uranpriserna har fördubblats under det senaste året till kring 100 dollar per pound.

Fortsätt läsa

Populära