Nyheter
Affärsman vill återinföra silver som valuta

Hugo Salinas-Price, född 1932, är en framgångsrik, pensionerad affärsman som bor i Mexiko. Salinas-Price har sedan sin ungdom varit en anhängare av den österrikiska School of Economics. Salinas-Price har skrivit tre böcker på spanska om hur och varför silver skulle användas som pengar i Mexiko, parallellt med den mexikanska peson, och har även skrivit en rad artiklar kring detta ämne på såväl engelska som på spanska. Sin första bok, ”Silver: the road for Mexico,” skrev han redan 1995, efter det att den mexikanska peson devalverades.
Hans organisation, Mexican Civic Association Pro Silver, bedriver sedan mer än femton år en aktiv lobbying riktad till den mexikanska kongressen i syfte att få denna att godkänna lagstiftning som kommer att jämställa silvermyntet ”Libertad” som valuta.
Hugo Salinas-Price är grundare av den mexikanska butikskedjan Elektra som numera leds av hans son, Salinas Pliego. Elektra startades av hans far som en reparationsverkstad och montör av elektroniska apparater till en annan kedja, Salinas Y Rochas, en liten regional återförsäljare av elektronisk utrustning. Elektra satte sedan upp egna försäljningsställen och erbjöd bland annat installation av elektronisk utrustning som till exempel TV-apparater. Moderbolaget, Grupo Elektro har utöver betydande intressen i den mexikanska detaljhandeln förgrenat sig och äger även banker och TV-stationer. Grupo Elektro är även delägare i Black Iron, ett kanadensiskt gruvbolag med intressen i Ukraina som skall listas i Europa, endera i London, Oslo eller i Stockholm.
Efter sin pensionering har Hugo Salinas-Price arbetat för att popularisera sitt mål att införa ett silvermynt som en parallell valuta som skall komplettera den mexikanska peson samt agera som en förespråkare för en sund mexikansk politik. Han har under hela sin livstid varit intresserad av monetära frågor.
Salinas-Price mål är att uppnå monetariseringen av det silver ounce-mynt, som för närvarande präglas av den mexikanska centralbanken. Detta mynt har inget graverat penningvärde och kallas ”Libertad”, men det kan mycket lätt göras om till ett monetärt mynt, det vill säga, ett mynt med ett monetärt värde. Därmed skulle den som ägde ett sådant mynt kunna betala sina räkningar eller skulder nominerade i mexikanska pesos med ett sådant mynt. Tanken är att det monetära värdet av ett sådant mynt skulle bli något högre än dess ädelmetallvärde, men att det inte skulle fluktuera på sammas sätt som silverpriset. Däremot skulle det monetära värdet kunna komma att höjas om silverpriset stiger och närmar sig det penningpolitiska värdet.
Detta värde skulle sättas av den mexikanska centralbanken, enligt en formel som beskrivs i en proposition. Om priset på silver – mot förmodan – skulle sjunka till en USD per troy ounce, skulle Libertad-myntet ha kvar sitt monetära värde, vilket kan låta utopiskt. Salinas-Price argumenterar emellertid för att ett sådant mynt skulle vara en bättre valuta än någon av de FIAT-valutor eller de digitala valutor som existerar i dag.
Å andra sidan om silverpriset går till $ 50 dollar per troy ounce skulle värdet på detta mynt, för att det skall fortsätta vara kvar i omlopp och användbart som valuta, stiga till ett värde motsvarande 57 USD per troy ounce, vilket skulle utgöra dess monetära värde till dess att silverpriset åter steg. Detta skulle göra mexikanska silverpesos till en safe haven för sparare och locka till sig en mängd olika intressenter, något som också skulle öka intresset för Mexikos ekonomi.
Nyheter
USA är världens största importör av aluminium

USA är världens största importör av aluminium. För några årtionden fanns det 30 anläggningar som producerade aluminium i landet, idag är det bara fyra. Aluminium används i allt från läskburkar till de kraftigaste delarna av elnätet (som ett alternativ till koppar). Produktion av aluminium är enormt energikrävande.
Kina gjorde en satsning på att bli en stor producent av aluminium. Med en kombination av bidrag och subventionerad elektricitet blev man en enorm aktör.

USA producerar idag orimligt lite aluminium. En satsning på att producera mer konkurrerar just nu delvis med AI som också behöver enorma mängder elektricitet. Ett smältverk för aluminium kan kräva 700-1000 MW elektricitet, dvs motsvarande en traditionell kärnkraftsreaktor.
Ett något högre pris på aluminium får olika effekter. En läsktillverkare säger att de då kommer att styra om till att sälja mer på platsflaska. För en biltillverkare utgör kostnaden för aluminium en mycket mindre andel av den totala kostnaden och där är det möjligt att det inte gör så mycket.
Nyheter
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april

OPEC+ har sedan drygt två år begränsat sitt utbud av olja extra mycket för att få upp priserna. Nu börjar man dock montera ner detta. Från och med april börjar man varje månad öka utbudet med omkring 138 000 fat per dag för att under 2026 vara uppe i en total utbudsökning på 2,2 miljoner fat per dag.
Donald Trump gillar låga oljepriser. Han säger sig även vilja sätta press på Iran genom att begränsa deras export. En högre export från OPEC+ skulle kunna motverka att oljepriserna går upp om begränsningarna av Irans export lyckas.
Lägre oljepriset är dock fortsatt i konflikt med Donald Trumps vilja att USA ska producera ännu högre rekordvolymer. Amerikanska oljebolag är redan nöjda med sin produktion, högre produktion får vinsterna att falla. Lägger man till ännu högre oljeutbud i världen så blir vinstpressen ännu större.
Enligt Bloomberg har den globala oljemarknaden redan ett överutbud på 450 000 fat per dag i år. Börjar OPEC+ addera mer olja till marknaden så förväntas överutbudet öka ännu mer.
Oljepriserna faller under kvällen omkring 1,8 procent. WIT-oljan handlas kring 68,5 USD och Brentoljan 71,5 USD.
Nyheter
Arctic Minerals är ett nordiskt mineralprospekterings- och gruvutvecklingsbolag

Arctic Minerals är ett nordiskt mineralprospekterings- och gruvutvecklingsbolag som fokuserar på att identifiera och utveckla framtidens koppar- och kritiska mineralfyndigheter i Sverige, Norge och Finland.
Bolaget har varit noterat sedan länge men dagens version är relativt ny då många nya tillgångar har tillförts bolaget och en ny ledning driver verksamheten. Peter George, chef och styrelsemedlem, går här igenom vilka tillgångar bolaget har och hur han ser på saker.
-
Nyheter3 veckor sedan
Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber
-
Nyheter4 veckor sedan
Christian Kopfer om guld, olja och stål
-
Nyheter3 veckor sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, betydelsefullt för Norra Kärr
-
Analys3 veckor sedan
Stronger inventory build than consensus, diesel demand notable
-
Nyheter3 veckor sedan
70 procent av världens koboltproduktion exportstoppas i fyra månader
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Price reaction driven by intensified sanctions on Iran
-
Nyheter3 veckor sedan
First Nordic Metals ska noteras på First North i Sverige
-
Nyheter3 veckor sedan
Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver