Connect with us

Nyheter

Affärsman vill återinföra silver som valuta

Published

on

Hugo Salinas-Price about silver

Hugo Salinas-Price about silverHugo Salinas-Price, född 1932, är en framgångsrik, pensionerad affärsman som bor i Mexiko. Salinas-Price har sedan sin ungdom varit en anhängare av den österrikiska School of Economics. Salinas-Price har skrivit tre böcker på spanska om hur och varför silver skulle användas som pengar i Mexiko, parallellt med den mexikanska peson, och har även skrivit en rad artiklar kring detta ämne på såväl engelska som på spanska. Sin första bok, ”Silver: the road for Mexico,” skrev han redan 1995, efter det att den mexikanska peson devalverades.

Hans organisation, Mexican Civic Association Pro Silver, bedriver sedan mer än femton år en aktiv lobbying riktad till den mexikanska kongressen i syfte att få denna att godkänna lagstiftning som kommer att jämställa silvermyntet ”Libertad” som valuta.

Hugo Salinas-Price är grundare av den mexikanska butikskedjan Elektra som numera leds av hans son, Salinas Pliego. Elektra startades av hans far som en reparationsverkstad och montör av elektroniska apparater till en annan kedja, Salinas Y Rochas, en liten regional återförsäljare av elektronisk utrustning. Elektra satte sedan upp egna försäljningsställen och erbjöd bland annat installation av elektronisk utrustning som till exempel TV-apparater. Moderbolaget, Grupo Elektro har utöver betydande intressen i den mexikanska detaljhandeln förgrenat sig och äger även banker och TV-stationer. Grupo Elektro är även delägare i Black Iron, ett kanadensiskt gruvbolag med intressen i Ukraina som skall listas i Europa, endera i London, Oslo eller i Stockholm.

Efter sin pensionering har Hugo Salinas-Price arbetat för att popularisera sitt mål att införa ett silvermynt som en parallell valuta som skall komplettera den mexikanska peson samt agera som en förespråkare för en sund mexikansk politik. Han har under hela sin livstid varit intresserad av monetära frågor.

Silvermynt gjorda år 2007Salinas-Price mål är att uppnå monetariseringen av det silver ounce-mynt, som för närvarande präglas av den mexikanska centralbanken. Detta mynt har inget graverat penningvärde och kallas ”Libertad”, men det kan mycket lätt göras om till ett monetärt mynt, det vill säga, ett mynt med ett monetärt värde. Därmed skulle den som ägde ett sådant mynt kunna betala sina räkningar eller skulder nominerade i mexikanska pesos med ett sådant mynt. Tanken är att det monetära värdet av ett sådant mynt skulle bli något högre än dess ädelmetallvärde, men att det inte skulle fluktuera på sammas sätt som silverpriset. Däremot skulle det monetära värdet kunna komma att höjas om silverpriset stiger och närmar sig det penningpolitiska värdet.

Detta värde skulle sättas av den mexikanska centralbanken, enligt en formel som beskrivs i en proposition. Om priset på silver – mot förmodan – skulle sjunka till en USD per troy ounce, skulle Libertad-myntet ha kvar sitt monetära värde, vilket kan låta utopiskt. Salinas-Price argumenterar emellertid för att ett sådant mynt skulle vara en bättre valuta än någon av de FIAT-valutor eller de digitala valutor som existerar i dag.

Å andra sidan om silverpriset går till $ 50 dollar per troy ounce skulle värdet på detta mynt, för att det skall fortsätta vara kvar i omlopp och användbart som valuta, stiga till ett värde motsvarande 57 USD per troy ounce, vilket skulle utgöra dess monetära värde till dess att silverpriset åter steg. Detta skulle göra mexikanska silverpesos till en safe haven för sparare och locka till sig en mängd olika intressenter, något som också skulle öka intresset för Mexikos ekonomi.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

JPMorgan Chases nickel visade sig vara sten

Published

on

Nickel

En sammanblandning på ett holländskt lager ledde till att JPMorgan Chase av misstag köpte säckar med stenar som ansågs vara nickel enligt en ny rapport.

Rapporten som publicerades av Wall Street Journal i måndags kom efter att London Metal Exchange förra veckan avslöjade att det hade skett en sammanblandning i dess nickelförsörjning. Börsen identifierade vid tillfället inte ägaren till de förmodade nickelsäckarna eller lagret där de förvarades.

En operatör på lagret vägde säckarna som skulle innehållit innehålla mer än 50 ton nickel och upptäcka att de var fyllda med stenar. Personer som är bekanta med saken berättade att lagret ägdes och drevs av logistikföretaget Access World som troligen kommer att få stå för räkningen. Access World ägs av råvaruhandlaren Glencore.

Access World sa att de ska gå igenom alla säckar med nickel på alla platser, men tror att problemet är ”ett isolerat fall och specifikt för ett lager i Rotterdam.”

Hade materialet faktiskt varit nickel, en väsentlig råvara som används i stål och elbilsbatterier, skulle säckarna ha varit värda cirka 1,3 miljoner dollar, rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg.

Den låga kvantiteten tyder på att sammanblandningen kommer att ha relativt liten inverkan på metallmarknaderna. Men incidenten understryker komplexiteten i att investera i en bransch utsatt för extrem prisvolatilitet och störningar i leveranskedjan.

JPMorgan Chase ska enligt uppgift ha köpt säckarna för flera år sedan. Tidigare har råvaruhandlaren Trafiguera drabbats av bedrägerier med just nickel.

Continue Reading

Nyheter

Trafigura tror att koppar kan slå ett nytt prisrekord under kommande 12 månader

Published

on

Koppar handlas nu kring 9 000 USD per ton efter att ha stigit 30 procent från prisfallet då Ryssland kraftigt eskalerade sitt krig i Ukraina. Råvaruhandelsfirman Trafigura tror att priset på koppar under de kommande 12 månaderna kan överträffa det tidigare rekordet från mars 2022 på 10 845 USD och nå ändå upp till 12 000 USD.

Denna prognos baseras på både utbuds- och efterfrågesidan. På utbudssidan har lagren de senaste veckorna minskat i högt tempo och är nu nere på de lägsta säsongsnivåerna sedan år 2008. På efterfrågesidan finns återkomsten i den kinesiska ekonomin. Fortsätter kinas efterfrågan att öka så är bufferten liten för att möta den.

Tilläggas ska att det ligger i en råvaruhandelsfirmas intresse att priser stiger, att brist uppstår och att priser blir volatila.

Graf över kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Continue Reading

Nyheter

Perus guldexport minskade med 28 procent i januari

Published

on

Perus gruvexport sjönk med 19,8 procent i januari 2023 jämfört med samma månad förra året, sade sektorns handelskammare på tisdagen. Siffran är inte förvånande eftersom Peru skakats av protester de senaste månaderna.

Den totala mineralexporten under månaden uppgick till 2,473 miljarder dollar jämfört med de 3,1 miljarder dollar som registrerades ett år tidigare, sade National Mining, Oil and Energy Society (SNMPE).

För koppar som Peru är världens näst största producent av, sjönk exporten med 25 procent på årsbasis under årets första månad, till 1,248 miljarder dollar.

Föreningen sa att minskningen av kopparexporten drevs av en minskning med 20,3 procent i volymer jämfört med samma månad 2022, samt en minskning med 5,9 procent i metallens pris.

Gruvminister Oscar Vera sa förra veckan att lokala gruvor återigen började transportera kopparkoncentrat till hamnar för export efter protester som hindrat transporterna. Protesterna i Peru inleddes i december förra året efter avsättningen av den förre presidenten Pedro Castillo.

I en rapport om industrins produktion i januari hänvisade gruvministeriet till ”avbrottet i den södra gruvkorridoren i landet på grund av sociala konflikter i produktionen av utvunnen koppar”.

Samtidigt sjönk guldexporten med 28 procent i januari till 578 miljoner dollar, rapporterade SNMPE. Detta berodde på en volymminskning på 30,8 procent och trots en årlig prishöjning av guld på 4 procent.

Continue Reading

Populära