Följ oss

Nyheter

Affärsman vill återinföra silver som valuta

Publicerat

den

Hugo Salinas-Price about silver

Hugo Salinas-Price about silverHugo Salinas-Price, född 1932, är en framgångsrik, pensionerad affärsman som bor i Mexiko. Salinas-Price har sedan sin ungdom varit en anhängare av den österrikiska School of Economics. Salinas-Price har skrivit tre böcker på spanska om hur och varför silver skulle användas som pengar i Mexiko, parallellt med den mexikanska peson, och har även skrivit en rad artiklar kring detta ämne på såväl engelska som på spanska. Sin första bok, ”Silver: the road for Mexico,” skrev han redan 1995, efter det att den mexikanska peson devalverades.

Hans organisation, Mexican Civic Association Pro Silver, bedriver sedan mer än femton år en aktiv lobbying riktad till den mexikanska kongressen i syfte att få denna att godkänna lagstiftning som kommer att jämställa silvermyntet ”Libertad” som valuta.

Hugo Salinas-Price är grundare av den mexikanska butikskedjan Elektra som numera leds av hans son, Salinas Pliego. Elektra startades av hans far som en reparationsverkstad och montör av elektroniska apparater till en annan kedja, Salinas Y Rochas, en liten regional återförsäljare av elektronisk utrustning. Elektra satte sedan upp egna försäljningsställen och erbjöd bland annat installation av elektronisk utrustning som till exempel TV-apparater. Moderbolaget, Grupo Elektro har utöver betydande intressen i den mexikanska detaljhandeln förgrenat sig och äger även banker och TV-stationer. Grupo Elektro är även delägare i Black Iron, ett kanadensiskt gruvbolag med intressen i Ukraina som skall listas i Europa, endera i London, Oslo eller i Stockholm.

Efter sin pensionering har Hugo Salinas-Price arbetat för att popularisera sitt mål att införa ett silvermynt som en parallell valuta som skall komplettera den mexikanska peson samt agera som en förespråkare för en sund mexikansk politik. Han har under hela sin livstid varit intresserad av monetära frågor.

Silvermynt gjorda år 2007Salinas-Price mål är att uppnå monetariseringen av det silver ounce-mynt, som för närvarande präglas av den mexikanska centralbanken. Detta mynt har inget graverat penningvärde och kallas ”Libertad”, men det kan mycket lätt göras om till ett monetärt mynt, det vill säga, ett mynt med ett monetärt värde. Därmed skulle den som ägde ett sådant mynt kunna betala sina räkningar eller skulder nominerade i mexikanska pesos med ett sådant mynt. Tanken är att det monetära värdet av ett sådant mynt skulle bli något högre än dess ädelmetallvärde, men att det inte skulle fluktuera på sammas sätt som silverpriset. Däremot skulle det monetära värdet kunna komma att höjas om silverpriset stiger och närmar sig det penningpolitiska värdet.

Detta värde skulle sättas av den mexikanska centralbanken, enligt en formel som beskrivs i en proposition. Om priset på silver – mot förmodan – skulle sjunka till en USD per troy ounce, skulle Libertad-myntet ha kvar sitt monetära värde, vilket kan låta utopiskt. Salinas-Price argumenterar emellertid för att ett sådant mynt skulle vara en bättre valuta än någon av de FIAT-valutor eller de digitala valutor som existerar i dag.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Å andra sidan om silverpriset går till $ 50 dollar per troy ounce skulle värdet på detta mynt, för att det skall fortsätta vara kvar i omlopp och användbart som valuta, stiga till ett värde motsvarande 57 USD per troy ounce, vilket skulle utgöra dess monetära värde till dess att silverpriset åter steg. Detta skulle göra mexikanska silverpesos till en safe haven för sparare och locka till sig en mängd olika intressenter, något som också skulle öka intresset för Mexikos ekonomi.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på vete når sin högsta nivå på nio månader

Publicerat

den

Ett fält med vete

Vetepriset har nått sin högsta nivå på 9-10 månader. Det är flera faktorer som sammanfaller, men i grunden är det vädret som inte är vidare bra hos flera av de stora producenterna i världen. Prognoserna för Rysslands produktion från vinterodlingen har skrivits ner på grund av frost i maj. I Ukraina har det torra vädret minskat skördeutsikterna och enligt Bloomberg så har Australien historiskt låg nederbörd vilket skapar stress.

Det framförs även att priserna till viss del även stiger då bönder lagerhåller sina skördar för att se var turbulensen tar vägen innan de säljer.

Att priset går upp är visserligen dåligt på kort sikt för konsumenter, men som Torbjörn Iwarson var inne på för en vecka sedan så måste priset upp för att motivera bönder att odla mer, för vi kan inte leva utan vete.

Fortsätt läsa

Nyheter

Aluminiumproducenten Novelis börsnoteras på NYSE

Publicerat

den

Aluminium på rulle

Aluminiumproducenten Novelis vill ta in närmare en miljard USD inför sin notering på NYSE-börsen i USA idag. Företaget kontrolleras av Kumar Mangalam Birla och hans företag Hindalco Industries. Novelis har under många arbetat med att expandera sin produktion och är världens största återvinnare av aluminium med 14 återvinningsanläggningar runt om i världen.

Aktierna erbjuds inom spannet 18-21 USD och ett pris på 21 USD innebär ett totalt börsvärde på 12,6 miljarder USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Africa Oil kan se fram mot bra kassaflöde – köp aktien säger Affärsvärlden

Publicerat

den

Africa Oil-anställda

Africa Oil-aktien går nästan att räkna hem enbart på de producerande tillgångarna och kassan skriver Affärsvärlden i en analys som mynnar ut i en köprekommendation för investerare som accepterar en extra hög risk. bolaget kan se fram mot ett bra kassaflöde från oljeproduktionen i Nigeria samtidigt som det finns en stor uppsida i jätteprojektet utanför Namibias kust.

”Ett oljebolag med sina tillgångar Afrika och en stor del av substansen i ett outvecklat projekt är såklart inte en investering som passar alla. Den som kan leva med de extra riskerna kan dock överväga aktien som del i sin portfölj”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära