Connect with us

Nyheter

Ytterligare en bottennotering i elpriset

Published

on

Vatten faller
Entelios

Veckans kommentar om elmarknaden v. 49 2020

Som vi har blivit vana vid under 2020 så har även november bjudit på nya elprisrekord. Det gemensamma nordiska systempriset landade på 6,32 €/MWh, något som är det lägsta novemberpriset någonsin.

Områdespriserna varierade kraftigt. Lägst av de nordiska huvudstäderna kom Oslo med 4,64 €/MWh, medan Köpenhamn landade betydligt högre, på 35,71 €/MWh. Helsingfors och Stockholm landade på 27,62 €/MWh respektive 23,64 €/MWh.

Stora ändringar i väderbilden

För två veckor sedan kom de största nederbördsmängderna hittills under 2020 på en vecka. Det vatten som inte rann rakt ut i havet fyllde på de redan nästan fulla magasinen i hela Norden. Kortsiktigt ledde överflödet på vatten till stor press på spotpriserna och i kombination med mycket vindkraft blev pressen på priserna extra stor. Milda temperaturer gav dessutom minskad efterfrågan på el för uppvärmning. Förra veckan fick vi en ändring i vädret. Det blev torrare och under denna vecka har även temperaturerna sjunkit mot mer normala temperaturer. Sammantaget ger detta högre efterfrågan på el och minskad press på spotpriserna. Därför ser vi också ett skutt i spotpriset på 400 %.

Terminsmarknaden reagerar på vädret

Priset för leverans av el nästa år började gå uppåt i början av förra veckan, från bottennivåer på 11,75 €/MWh. Sedan dess har priset nästa fördubblats. Marknadsaktörernas förväntningar på resurssituationen för nästa år är sannolikt den viktigaste faktorn för denna prisuppgång. Tidigare väderprognoser har indikerat en mild och blöt decembermånad och att detta sannolikt skulle vara vintern ut. Nu har vi prognoser som öppnar upp för normalt eller kanske även lite kallare, torrare och mindre blåsigt väder i början av vintern – och det reagerar marknaden på.

Samtidigt som marknadsaktörerna läser stadigt mer vintriga väderprognoser så går även råvarupriserna upp, något som ger ytterligare stöd åt den prisuppgång vi ser just nu.

Veckans siffror:

Hydrologisk balans: + 22,4 TWh (- 3,1 TWh)
Systempris: 10,52 €/MWh (+ 8,42 TWh)
Terminspris YR-21: 20,50 €/MWh (+ 4,25 €/MWh)

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära