Connect with us

Nyheter

XACT avnoterar råvarufond

Published

on

Styrelsen för Xact Kapitalförvaltning har beslutat att avnotera den börshandlade fonden XACT Råvaror (UCITS ETF). Sista dagen för att sälja dessa fondandelar över börsen är den 23 september 2019.

ETF

Det är inte första gången denna ETF läggs ned. I mitten av maj 2014 meddelande XACT att fondbolaget skulle lägga ned en rad börshandlade fonder, inklusive XACT Råvaror. XACT lät emellertid sin råvarufond få en chans till, i februari 2016 gjorde råvarufonden come back, tillsammans med ETFen XACT Obligation och den helt nya fonden XACT Svenska Småbolag. XACT Råvaror lanserades för första gången den 12 oktober 2010.

Tillsvidare är XACT Råvaror observationsnoterad, något som brukar ske när en aktie eller fond ansöker om avnotering. Säljorder läggs på vanligt sätt genom internetbank, mäklare eller bankkontor. Vid försäljning utgår, i förekommande fall, sedvanligt courtage. Försäljningslikviden utbetalas normalt två bankdagar efter genomförd affär till det avkastningskonto som är knutet till depå, investeringssparkonto (ISK) eller VP-konto.

Eventuella andelar kvar i fonden efter den 23 september 2019 kommer automatiskt att lösas in i samband med att fondens tillgångar säljs av och XACT Råvaror (UCITS ETF) avvecklas. Likviden sätts in den 9 oktober på det avkastningskonto som finns kopplat till depå, ISK eller VP-konto.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Rune

    6 juni, 2019 at 03:40

    Tråkig nyhet då vi inte har så många alternativ till att enkelt ta en position i råvaror då USA ETF:erna blivit spärrade i europa.

    Har vi tur kanske råvarurallyt hinner starta före de stänger fonden och att de då omvärderar sitt beslut för hur skall vi annars på enkelt sätt försöka skydda våra placeringar när börsen faller eller går sidledes, räntan faller eller stannar låg våra valutor fortsätter eroderas?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *