Efterfrågan på guld steg med sju procent under första kvartalet 2019

Efterfrågan på guld steg med sju procent under första kvartalet 2019 och ökade till 1 053,3 ton enligt den senaste rapporten från World Gold Council. Rapporten pekar på att den starkaste orsaken till denna ökning är centralbankernas köp av guld. Centralbankerna köper denna ädelmetall av flera orsaker, till exempel diversifiering och i likviditetssyfte. En annan orsak till den starka efterfrågeökningen är stora guldköp i Indien.

Centralbankerna runt om i världen köpte 145,5 ton guld under det första kvartalet 2019. Det är den största ökningen av de globala guldreserverna sedan 2013 (179,1 ton). Köpvolymen överträffade också det femåriga kvartalsgenomsnittet på 129,2 ton.

Hur mycket guld centralbanker köper

En stigande efterfrågan på guldsmycken bidrog också under det första kvartalet 2019. Mycket av denna tillväxt kom från Indien, världens näst största guldkonsument. Ett lägre guldpris i rupies i slutet av februari/början av mars sammanföll med den traditionella bröllopssäsongen vilket kom att lyfta efterfrågan på smycken till 125,4 ton. Det är den högsta siffran sedan första kvartalet 2015.

Den indiska efterfrågan kan fortsätta under årets andra kvartal. Den hinduiska kalendern visar 37 glädjande datum för bröllop under andra kvartalet jämfört med bara 21 i andra kvartalet 2018. Indierna kommer också att fira Akshaya Tritiya den 7 maj, när guldköp anses vara lyckosamma.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top