Connect with us

Nyheter

Gruvföretag lanserar ETC-instrument med metaller

Published

on

Börshandel med ETF:er

Förra året fick Norilsk Nickel böta 2,1 miljarder dollar för bränsleutsläpp i Sibirien. I år är företaget på löpsedlarna av en helt annan orsak. Norilsk Nickel har blivit det första gruvföretaget som lanserar börshandlade produkter i form av ETC:er.

Börshandel

De fyra ETC:erna, som erbjuder exponering mot guld, silver, platina och palladium, är noterade på Deutsche Boerse (Xetra) med förvaltningskostnader (TER) mellan 0,145 och 0,2 procent.

ETC:erna, som följer spotpriserna på respektive råvara, kommer att hanteras av Global Palladium Fund (GBF) och utfärdas av Ridgex.

De är:

  • GPF Physical Gold ETC (0IIA)
  • GPF Physical Silver ETC (0IIB)
  • GPF Physical Platinum ETC (0IIC)
  • GPF Physical Palladium ETC (0IID)

Planerar en listning på London Stock Exchange (LSE)

Norilsk Nickel planerar att även notera produkterna på London Stock Exchange (LSE) och i samband med detta skall ytterligare två produkter lanseras, för nickel och koppar. Norilsk hoppas att denna satsning på kapitalförvaltning kommer att hjälpa den att komma bort från sitt rykte som ett av världens mest föroreningsintensiva gruvföretag.

Förra året bötfälldes Norilsk Nickel, världens största producent av palladium och nickel, med ett rekordbelopp på 2,1 miljarder dollar, en böter som företaget bestrider, för att ha orsakat ett bränsleutsläpp i Sibirien.

Företaget uppger att ETC-produkterna följer riktlinjerna för ESG och att alla metaller kommer att vara LBMA-godkända och kommer från producenter och leverantörer som stöder FN:s hållbara utvecklingsmål.

Advertisement
Tavex

Anton Berlin, vice president för försäljning och distribution på Norilsk Nickel, kommenterade lanseringarna: ”Vi förväntar oss en betydande tillväxt i investerarnas efterfrågan på tillgång till metaller under det kommande decenniet när ekonomierna genomför energiomställningen och fokuserar på att möta utmaningen från den globala klimatförändring.”

”Som ett gruvföretag bidrar det till att ge tillgång till metaller till ett bredare utbud av marknadsaktörer att förbättra marknadslikviditeten och prisupptäckten.”

Alexander Stoyanov, VD för GPF, tillade: ”GPF är nöjda med att få dessa fysiskt stödda ETC-metaller till marknaden. De ger investerare möjlighet att investera i metaller som kommer att vara avgörande för övergången till en netto-noll-koldioxidekonomi.”

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära