Gruvföretag lanserar ETC-instrument med metaller

Förra året fick Norilsk Nickel böta 2,1 miljarder dollar för bränsleutsläpp i Sibirien. I år är företaget på löpsedlarna av en helt annan orsak. Norilsk Nickel har blivit det första gruvföretaget som lanserar börshandlade produkter i form av ETC:er.

Börshandel

De fyra ETC:erna, som erbjuder exponering mot guld, silver, platina och palladium, är noterade på Deutsche Boerse (Xetra) med förvaltningskostnader (TER) mellan 0,145 och 0,2 procent.

ETC:erna, som följer spotpriserna på respektive råvara, kommer att hanteras av Global Palladium Fund (GBF) och utfärdas av Ridgex.

De är:

  • GPF Physical Gold ETC (0IIA)
  • GPF Physical Silver ETC (0IIB)
  • GPF Physical Platinum ETC (0IIC)
  • GPF Physical Palladium ETC (0IID)

Planerar en listning på London Stock Exchange (LSE)

Norilsk Nickel planerar att även notera produkterna på London Stock Exchange (LSE) och i samband med detta skall ytterligare två produkter lanseras, för nickel och koppar. Norilsk hoppas att denna satsning på kapitalförvaltning kommer att hjälpa den att komma bort från sitt rykte som ett av världens mest föroreningsintensiva gruvföretag.

Förra året bötfälldes Norilsk Nickel, världens största producent av palladium och nickel, med ett rekordbelopp på 2,1 miljarder dollar, en böter som företaget bestrider, för att ha orsakat ett bränsleutsläpp i Sibirien.

Företaget uppger att ETC-produkterna följer riktlinjerna för ESG och att alla metaller kommer att vara LBMA-godkända och kommer från producenter och leverantörer som stöder FN:s hållbara utvecklingsmål.

Anton Berlin, vice president för försäljning och distribution på Norilsk Nickel, kommenterade lanseringarna: ”Vi förväntar oss en betydande tillväxt i investerarnas efterfrågan på tillgång till metaller under det kommande decenniet när ekonomierna genomför energiomställningen och fokuserar på att möta utmaningen från den globala klimatförändring.”

”Som ett gruvföretag bidrar det till att ge tillgång till metaller till ett bredare utbud av marknadsaktörer att förbättra marknadslikviditeten och prisupptäckten.”

Alexander Stoyanov, VD för GPF, tillade: ”GPF är nöjda med att få dessa fysiskt stödda ETC-metaller till marknaden. De ger investerare möjlighet att investera i metaller som kommer att vara avgörande för övergången till en netto-noll-koldioxidekonomi.”

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top