Vetepriset stiger när Kina öppnar sig

Aktuellt pris på vete och digram med historik

Vetepriset visar styrka på grund av spekulationer om storskaliga spannmålsköp från Kina som vill återuppta handeln och på grund av Ryssland som kan minska veteexporten för att stabilisera sin hemmamarknad.

”Råvarumarknaderna börjar växla upp för tanken att Kina kommer att öppna sig,” säger Mike Zuzolo, president för Global Commodity Analytics, till Reuters. ”Handeln är verkligen redo för idén att dessa rykten kommer att infrias.”

Kina erbjöd ett avtal på 1 000 miljarder dollar för att öka importen från USA i ett försök att förhandla fram handelsavtal med Washington. Meddelandet kom en dag efter att USAs finansminister Steven Munchin diskuterade att några eller alla tullar på kinesisk import skulle höjas och erbjöd en tariffrullning under handelsdiskussioner.

Globala veteterminer

Globala veteterminer kan få ytterligare stöd från förväntningar om ett minskat utbud från Ryssland, något som kan driva köpare till den globala vetemarknaden.

”Den potentiella åtstramningen av de ryska exportkontrollerna och den fortsatta prisökningen i Ryssland stöder den europeiska konkurrenskraften för europeiskt vete”, sa en terminshandlare till Reuters.

Den ryska regeringen kan komma att begränsa exporten i ett försök att stärka den inhemska tillgången och hålla tillbaka stigande vetepriser i landet, enligt nyhetsbyrå i Ryssland.

Under tiden följer vetehandlare noggrant vinterstormarna över centrala USA och väderprognoserna. Tunga snöfall kan hjälpa till att skydda det vilande vintervetet från kylan, men uteblivna snöfall kan göra den kommande skörden i vissa områden sårbar för skador.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top