Följ oss

Nyheter

Vetepriserna återhämtar sig i väntan på USDA-prognosen för den nya säsongen

Publicerat

den

Ett fält med vete

Efter att ha sjunkit förra veckan återhämtar sig vetepriserna gradvis på uppgifter om förseningen av plantering av vårvete i USA, nyheter om blockeringen av export från Ukraina och tvivel om förlängningen av spannmålsavtalet.

Under regleringsåret 2022/2023 exporterade Ukraina 14,5 miljoner ton vete, vilket motsvarar USDAs prognos, men under de kommande 2 månaderna skulle landet fortfarande kunna leverera 1-2 miljoner ton vete. Förbudet mot veteleveranser till EU-länderna som gränsar till Ukraina och anklagelserna om fallande priser i EU är överraskande, särskilt med tanke på ökningen av veteleveranser från Ryska federationen under de senaste 5 månaderna. Sabotage av fartygsinspektioner av ryska representanter i JCC stoppade exporten av vete från Ukraina, men världsmarknaden upplever ingen brist på spannmål, eftersom leveranserna från Ryska federationen fortsätter, inklusive till Europa.

Enligt Rusagrotrans prognos kan Ryska federationen i maj exportera rekordhöga 4,1 miljoner ton vete denna månad, vilket emellertid kommer att vara sämre än de 4,4 miljoner ton som exporterades i april 2023. För femte månaden i rad kommer exporten av vete från ryska federationen överstiga 4 miljoner ton. Under samma period förra året var den ryska veteexporten hälften så hög.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Redan den 11 maj kommer USDA att publicera vetebalanser för 2022/2023 och 2023/2024. Analytiker förväntar sig en nedgång i lageruppskattningar nästa säsong vilket bör stödja priserna på nytt vete.

Enligt FNs FAOs uppskattningar kommer världens veteproduktion 2023/2024 att nå 785 miljoner ton, varav EU svarar för 139,5 miljoner ton. De initiala lagren spås uppgå till 309,7 miljoner ton.

NASS USDA-undersökningen visade att den 7 maj att i USA planterades 24 % av arealen med vårvete (26 % förra året och 38 % i genomsnitt över 5 år) och majs – 48 % av arean (21 % förra året och 42 % i genomsnitt över 5 år). Bönder föredrar att så majs snarare än vete, så arealen under vårvete kan visa sig vara mindre än förutspått. Antalet höstveteskördar i gott eller utmärkt skick ökade med 1 % till 29 % under veckan, vilket motsvarar fjolårets nivå. Under veckan kommer Texas, Oklahoma, Kansas och Nebraska att få 50-70 mm regn, vilket avsevärt kommer att förbättra grödans tillstånd.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

I Ukraina gynnar vädret utvecklingen av höstvete, även om kraftiga regn och låga temperaturer leder till utveckling av sjukdomar, så bönder kommer att tvingas öka utgifterna för bekämpningsmedel för svamp.

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära