Vetebrist i rebellernas spår

Oron i Irak har grumlat utsikterna för Iraks oljeproduktion, men de sekteristiska stridigheterna sätter också käppar i hjulen för den irakiska veteproduktionen, något som kan komma att driva upp vetepriset. I Irak har rebellerna tagit kontroll över de fem provinserna som producerar 40 procent av landets veteskördar.

Vete i KinaDet vetet som fanns i dessa provinser har konfiskerats av rebellerna, men har tillsammans med olja, bensin och andra livsmedel börjat nå ut på de internationella marknaderna där det säljs för att finansiera rebellernas verksamhet. De cirka 400 000 irakiska bönderna i dessa regioner har små möjligheter att få betalt för det vete som de levererade till den irakiska regeringen innan rebellernas offensiv.

FN:s mat och jordbruksorganisation FAO varnar därför för att bönderna inte har det kapital som krävs för att påbörja planteringen inför sådden som skall börja i september. Den före detta USDA-ekonomen John Schnittker varnar också för hot som brister med bevattningen, den irakiska regeringens oförmåga att få fram gödsel till jordbrukare samt att många bönder har lämnat sina hem och gårdar som en följd av rebellernas offensiv. Sammantaget anser han att detta kommer att sätta en negativ press på Iraks kommande veteskörd och säger att han tror att det kommer att planteras mindre vete och att skörden kommer att bli lägre per odlad yta. På kort sikt kan vetepriserna förbli låga på grund av god global tillgång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top