Följ oss

Nyheter

Vete gynnar för närvarande köpare, men vädret kommer att diktera marknaden

Publicerat

den

Vete på fält

Vetepriset har sjunkit med cirka 9 procent hittills i år, vilket ger köpare ett uppskov från förra årets prisökning. Vädret kommer emellertid att förbli en drivande faktor när det gäller att diktera priserna framåt.

Ett sammanflöde av faktorer kommer att fortsätta att tynga jordbrukspriserna under resten av året, nämligen förändrade vädermönster, medan andra faktorer, såsom geopolitisk risk, fortsätter att spela ut. Förra året var det naturligtvis Rysslands invasion av Ukraina som ledde till att vetepriserna steg.

Höga priser har försvunnit under det senaste året, efter den första uppgången, med makroekonomiska krafter som hjälpt till att applicera tryck nedåt.

”En kombination av lägre terminspriser, ett avbrott i priserna på torrbulkfrakt, en ökning av planterade arealer och potentialen för en svagare dollar pekar alla på en vetemarknad som har vänt sig till att gynna köpare efter två år av prisrisk” noterade U.S. Wheat Associates (USW). 

”Även om det är den mest oförutsägbara av alla faktorer som påverkar de amerikanska vetepriserna, är vädret utan tvekan den mest kritiska komponenten för att bestämma amerikansk veteproduktion och pris.”

Vädret kommer att styra

Som nämnts, med allt tryck och all dragning av olika krafter på vetepriserna, kommer vädret fortfarande att vara en huvudkatalysator. Marknadsexperter förutspår redan lägre utbud baserat på inkommande data.

”Marknaden har redan börjat väga inverkan av de skiftande vädermönstren”, tillade USW. ”The Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics and Statistics har redan sänkt uppskattningarna av veteproduktionen för 2023/2024 med 28 % till 28,2 MMT som svar på de nya väderdata.”

USW nämnde också att ökad fukt i USA:s södra slätter kommer att lysa upp produktionsutsikterna i USA specifikt. Detta kommer att hjälpa till att sänka priserna inhemskt, men på grund av vädrets ombytliga natur sa USW ”de faktiska effekterna kommer inte att bli kända förrän långt in på marknadsåret 2023/2024.”

Nyheter

Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld

Publicerat

den

Ett landskap att leta guld i

Mahvie Minerals har tagit ett stort och avgörande steg i sin utveckling. Efter en noggrann strategisk översyn väljer bolaget nu att helt rikta sitt fokus mot guldförekomster – en satsning som både bygger på positiva prospekteringsresultat och den globala marknadsutvecklingen för guld.

Styrelsen och ledningen ser tydliga fördelar med det nya fokuset. Guldprojekt är inte bara mer kapitaleffektiva att utveckla, de har också potential att generera god lönsamhet även i mindre skala. Beslutet ses som det bästa sättet att skapa långsiktigt aktieägarvärde och positionera Mahvie Minerals som en stark aktör inom guldsektorn.

Haveri – navet i den nya strategin

Det finska guldprojektet Haveri lyfts nu fram som Mahvie Minerals viktigaste tillgång och utgör centrum för den nya strategiska inriktningen. Det nyligen avslutade borrprogrammet visar lovande tecken, med preliminära resultat som understryker områdets fortsatta prospekteringspotential.

Under april 2025 genomfördes en platsinspektion i samarbete med miljöavdelningen i Ylijärvi kommun. Utfallet var mycket positivt och bekräftade att bolagets miljöarbete håller hög standard – något som är avgörande inför kommande tillståndsprocesser.

Nästa steg blir att analysera borrkärnorna och ta fram en mineralresursbedömning enligt internationell standard. Denna blir en central byggsten i den förstudie (PFS) som väntar, liksom i arbetet med miljöprövning och ansökan om gruvtillstånd. Allt detta med målet att återstarta guldproduktionen i Haveri – ett projekt som nu ser allt mer realistiskt ut i takt med att guldpriset håller sig på historiskt höga nivåer och efterfrågan fortsätter att växa globalt.

Fokusering på guld – andra tillgångar ses över

Det strategiska skiftet innebär också att bolaget koncentrerar sina resurser och investeringar till guld. Andra tillgångar, såsom basmetallsprojektet i Mofjell, är fortfarande av värde men passar inte längre in i den kärnstrategi som nu växer fram. Projektet i Mofjell är omfattande och kräver stora insatser, samtidigt som synergierna med bolagets guldverksamhet är begränsade. Därför ser Mahvie Minerals nu över möjligheter till strategiskt partnerskap eller avyttring – ett sätt att frigöra kapital och operativ kraft till den guldinriktade verksamheten.

En ny fas för Mahvie Minerals

Med guld i sikte och Haveri som motor står Mahvie Minerals inför en ny och spännande fas. Bolaget visar tydligt att det vågar prioritera, fokusera och agera strategiskt i en marknad där guldets roll som trygg tillgång bara tycks växa. För investerare och intressenter innebär det en tydlig riktning – och förhoppningsvis, gyllene möjligheter framöver.

VD Per Storm berättar om Mahvie Minerals strategiska skifte till guld.
Fortsätt läsa

Nyheter

Christian Kopfer kommenterar hur oljepriset påverkas av USAs attack på Iran

Publicerat

den

Christian Kopfer kommenterar oljepriset

USA attackerade i helgen flera mål i Iran, som hotar att stänga det viktiga Homuzsundet. Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, kommenterar vad som kan hända och vad det kan få för påverkan. Oljepriserna har gått upp, men ännu så länge har de inte skenat i höjden.

Fortsätt läsa

Nyheter

Uppgången i oljepriset planade ut under helgen

Publicerat

den

Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea

Oljepriset gick upp direkt när Israel attackerade Iran förra veckan, men under helgen har prisutvecklingen planat ut trots att konflikten tilltagit. Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea, kommenterar utvecklingen och vad som kan hända framåt.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära