Följ oss

Nyheter

Vattenfall fördjupar samarbetet om små modulära kärnkraftsreaktorer i Estland

Publicerat

den

Torbjörn Wahlborg, chef för BA Generation inom Vattenfall, och Kalev Kallemets, VD för Fermi Energia, vid signering av avsiktsförklaringen i Vattenfalls huvudkontor i Solna.

Under det senaste året har Vattenfall deltagit i en förstudie med det nystartade estländska energibolaget Fermi Energia för att undersöka förutsättningarna för att bygga så kallade SMR-reaktorer (Small Modular Reactor) i Estland. Vattenfall och Fermi har nu tecknat en avsiktsförklaring (Letter-of-Intent) för ett utökat samarbete mellan parterna.

– Intresset för småskaliga reaktorer har ökat de senaste åren. Avsikten med projektet och vårt fördjupade samarbete är att stötta Fermi i genomförandet av ett framgångsrikt europeiskt SMR-projekt. Vi kommer nu att gå vidare med studierna av vissa arbetsområden och utöka vårt samarbete fram till inlämningen av ansökan om principgodkännande för SMR till estniska parlamentet. Det kommer att ge Vattenfall värdefulla kunskaper inom ett område där vi nu bygger kompetens, säger Torbjörn Wahlborg, chef för BA Generation inom Vattenfall.

Samarbetet ska fortsätta att undersöka hur långt utvecklingen har kommit när det gäller SMR-teknologi och förutsättningarna för bygge av en eller flera sådana reaktorer i Estland. Utöver Vattenfall deltar även andra europeiska energibolag i detta initiativ.  Alla deltagare vinner praktisk kunskap om SMR-tekniken och bidrar med sin egen kompetens.

– Vi är glada att samarbeta med ett ledande europeiskt energiföretag som driver kärnkraft och som har åtagit sig att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation. Högre säkerhet, enkelhet, lägre kapitalbehov och mindre storlek gör kärnkraft till ett realistiskt alternativ även för Estland. Detta har den estniska regeringen insett genom att bilda en statlig arbetsgrupp för kärnkraft. Innovativ användning av kärnkraft är mycket utmanande, men det är lika utmanande att verkligen uppnå koldioxidneutralitet i alla sektorer i ett nordiskt samhälle, säger Kalev Kallemets, VD för Fermi Energia.

– Samarbetet med Fermi Energia handlar om att skaffa oss mer kunskap inom ett av många utvecklingsområden. Vattenfall ska dela med sig av sina erfarenheter från tidigare byggnation av kärnkraft. Vattenfall arbetsområden inom samarbetet omfattar struktur för finansiering av nybyggnation, konstruktion- och kostnadsberäkningar, HR-utveckling, utbildning/träning av SMR-operatörer och personal samt utveckling av leverantörskedjor, säger Mats Ladeborn, chef för Fleet Development inom BA Generation.

Torbjörn Wahlborg, chef för BA Generation inom Vattenfall, och Kalev Kallemets, VD för Fermi Energia, vid signering av avsiktsförklaringen i Vattenfalls huvudkontor i Solna.
Torbjörn Wahlborg, chef för BA Generation inom Vattenfall, och Kalev Kallemets, VD för Fermi Energia, vid signering av avsiktsförklaringen i Vattenfalls huvudkontor i Solna.

Höga CO2-utsläpp

Bakgrunden till det estländska SMR-initiativet är att Estland har EU:s högsta CO2-utsläpp per producerad kWh elektricitet, där elproduktionen i hög utsträckning är baserad på oljeskiffer. Sverige har samtidigt bland världens lägsta CO2-utsläpp där elproduktionen i princip är fossilfri tack vare kombinationen av vattenkraft, kärnkraft, vindkraft och sol.Den estniska regeringen har beslutat att bilda en arbetsgrupp för kärnkraft som ska utreda förutsättningarna för att börja med kärnkraftsproduktion. Arbetsgruppen ska med hjälp av utländska experter analysera lämpligheten att introducera kärnkraft för att säkerställa försörjningstryggheten och säkerheten för estländsk energiförsörjning. Arbetsgruppen kommer att sammankallas i år och arbeta under en tvåårsperiod.

Fermi Energia har påbörjat formella diskussioner med två kommuner som hoppas leda till deras samtycke att ingå i den så kallade nationella fysiska planeringen (NDSP). Detta är regeringens formella process för att välja en passande plats, där processen även omfattar en strategisk utvärdering av miljöpåverkan. För att inleda en planeringsprocess för potentiell SMR-teknik behövs ett regulatoriskt system som är anpassat för införande av SMR.- Kärnkraft har mycket små CO2-utsläpp och kan bidra till att minska användningen av fossila bränslen inom EU. Utvecklingen av småskaliga kärnreaktorer ser lovande ut och för oss är det naturligt att följa den tekniska utvecklingen inom alla kraftslag vi själva använder för elproduktion. En omställning av Estlands elproduktion vore en viktig klimatåtgärd för hela EU, säger Mats Ladeborn.

Nyheter

Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Publicerat

den

Representation av silvertackor

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.

I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.

Ett klipp för Pan American

Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.

”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.

Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.

MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad

För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.

”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.

Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.

En trend inom gruvbranschen

McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.

”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”

Stöd från Fresnillo – men inga garantier

Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.

Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.

Affären gynnar långsiktighet – men inte alla

McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.

”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.

Fortsätt läsa

Nyheter

Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Publicerat

den

Anton Löf, RMG Group

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.

Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.

EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära