Värmebölja hotar Kinas skördar

Risodling i KinaKina är inte bara världens största producent av ris, utan även av bomull, men i år kan landet få se sina skördar minska kraftigt som följd av den värmebölja som drabbat stora delar av landet enligt en nyligen publicerad rapport från analysföretaget Shanghai JC Intelligence Co.

Hangzhou, Chongqing och Fuzhou, samtliga provinser i Kinas mitt står inför årets varmaste dagar där temperaturen förväntas nå 40 grader celsius. Redan i början av augusti 2013 hade minst 11 människor dött av denna värmebölja.

Regnbrist hotar risskördarna

Risskördarna längs nedre Yangtzefloden och i sydvästra Kina hotas av brist på regn, samtidigt som torkan gjort att bomullsplantorna i samma region torkar och börjar knoppa.

Effekten på risskördarna kommer att bli betydande då torkan drabbat några av de viktigaste odlingsregionerna, men det är ännu för tidigt att sia om exakt hur pass negativt det blir. I Kina skördas ris framförallt i slutet av september till början av oktober och fortsätter värmeböljan i provinserna Hunan, Hubei, Jiangxi och Anhui så riskerar Kina att stå utan 40 procent av sin risskörd i år.

Bomull är värmetåligare men…

Bomull är en gröda som i allmänhet betraktas som en ganska värmetolerant växt. Även om torkan kommer att drabba Kinas bomullsskörd detta år så kommer inte effekterna att bli lika allvarliga då Kina redan har ett stort överutbud av bomull.

Tidigare prognoser visar på ökade skördar

I den prognos som CNGOIC presenterade under juli 2013 förväntades produktionen av oskalat ris öka med 1,2 procent, till 206,7 miljoner ton, främst beroende på utökade arealer och förbättrad avkastning.

Kinas bomullsproduktion spås stiga till 7,22 miljoner ton i år enligt den rapport som Cotlook Ltd presenterade den 25 juli 2013, en uppgång från tidigare prognostiserade 7,05 miljoner ton.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top