Connect with us

Nyheter

Värmebölja hotar Kinas skördar

Published

on

Risodling i Kina

Risodling i KinaKina är inte bara världens största producent av ris, utan även av bomull, men i år kan landet få se sina skördar minska kraftigt som följd av den värmebölja som drabbat stora delar av landet enligt en nyligen publicerad rapport från analysföretaget Shanghai JC Intelligence Co.

Hangzhou, Chongqing och Fuzhou, samtliga provinser i Kinas mitt står inför årets varmaste dagar där temperaturen förväntas nå 40 grader celsius. Redan i början av augusti 2013 hade minst 11 människor dött av denna värmebölja.

Regnbrist hotar risskördarna

Risskördarna längs nedre Yangtzefloden och i sydvästra Kina hotas av brist på regn, samtidigt som torkan gjort att bomullsplantorna i samma region torkar och börjar knoppa.

Effekten på risskördarna kommer att bli betydande då torkan drabbat några av de viktigaste odlingsregionerna, men det är ännu för tidigt att sia om exakt hur pass negativt det blir. I Kina skördas ris framförallt i slutet av september till början av oktober och fortsätter värmeböljan i provinserna Hunan, Hubei, Jiangxi och Anhui så riskerar Kina att stå utan 40 procent av sin risskörd i år.

Bomull är värmetåligare men…

Bomull är en gröda som i allmänhet betraktas som en ganska värmetolerant växt. Även om torkan kommer att drabba Kinas bomullsskörd detta år så kommer inte effekterna att bli lika allvarliga då Kina redan har ett stort överutbud av bomull.

Tidigare prognoser visar på ökade skördar

I den prognos som CNGOIC presenterade under juli 2013 förväntades produktionen av oskalat ris öka med 1,2 procent, till 206,7 miljoner ton, främst beroende på utökade arealer och förbättrad avkastning.

Kinas bomullsproduktion spås stiga till 7,22 miljoner ton i år enligt den rapport som Cotlook Ltd presenterade den 25 juli 2013, en uppgång från tidigare prognostiserade 7,05 miljoner ton.

Nyheter

Trafigura tror att koppar kan slå ett nytt prisrekord under kommande 12 månader

Published

on

Koppar handlas nu kring 9 000 USD per ton efter att ha stigit 30 procent från prisfallet då Ryssland kraftigt eskalerade sitt krig i Ukraina. Råvaruhandelsfirman Trafigura tror att priset på koppar under de kommande 12 månaderna kan överträffa det tidigare rekordet från mars 2022 på 10 845 USD och nå ändå upp till 12 000 USD.

Denna prognos baseras på både utbuds- och efterfrågesidan. På utbudssidan har lagren de senaste veckorna minskat i högt tempo och är nu nere på de lägsta säsongsnivåerna sedan år 2008. På efterfrågesidan finns återkomsten i den kinesiska ekonomin. Fortsätter kinas efterfrågan att öka så är bufferten liten för att möta den.

Tilläggas ska att det ligger i en råvaruhandelsfirmas intresse att priser stiger, att brist uppstår och att priser blir volatila.

Graf över kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Continue Reading

Nyheter

Perus guldexport minskade med 28 procent i januari

Published

on

Perus gruvexport sjönk med 19,8 procent i januari 2023 jämfört med samma månad förra året, sade sektorns handelskammare på tisdagen. Siffran är inte förvånande eftersom Peru skakats av protester de senaste månaderna.

Den totala mineralexporten under månaden uppgick till 2,473 miljarder dollar jämfört med de 3,1 miljarder dollar som registrerades ett år tidigare, sade National Mining, Oil and Energy Society (SNMPE).

För koppar som Peru är världens näst största producent av, sjönk exporten med 25 procent på årsbasis under årets första månad, till 1,248 miljarder dollar.

Föreningen sa att minskningen av kopparexporten drevs av en minskning med 20,3 procent i volymer jämfört med samma månad 2022, samt en minskning med 5,9 procent i metallens pris.

Gruvminister Oscar Vera sa förra veckan att lokala gruvor återigen började transportera kopparkoncentrat till hamnar för export efter protester som hindrat transporterna. Protesterna i Peru inleddes i december förra året efter avsättningen av den förre presidenten Pedro Castillo.

I en rapport om industrins produktion i januari hänvisade gruvministeriet till ”avbrottet i den södra gruvkorridoren i landet på grund av sociala konflikter i produktionen av utvunnen koppar”.

Samtidigt sjönk guldexporten med 28 procent i januari till 578 miljoner dollar, rapporterade SNMPE. Detta berodde på en volymminskning på 30,8 procent och trots en årlig prishöjning av guld på 4 procent.

Continue Reading

Nyheter

Egypten planerar att dra sig ur FNs spannmålsavtal

Published

on

Pyramiderna i Egypten

Egyptiska myndigheter har meddelat att landet planerar att dra sig ur ett FNs spannmålsavtal i slutet av juni, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Egypten, en av världens största veteimportörer, undertecknade den multinationella spannmålshandelskonventionen Grains Trade Convention (GTC) vid starten 1995. Egypten har varit medlem i rådet som styr spannmålshandelskonventionen sedan starten 1945 då det hette International Wheat Agreement. 

Egyptens begäran i februari att dra sig tillbaka följer en period av turbulens på spannmålsmarknaderna på grund av kriget i Ukraina och oro för livsmedelssäkerhet.

International Grains Council (IGC), som administrerar fördraget, sade att flera delegationer inom IGC är ”förvånade och ledsna över beslutet.” Flera medlemmar kommer sannolikt att be Egypten att ompröva sitt beslut, sade Arnaud Petits verkställande direktör för regeringskonferensen.

Egyptens utrikesdepartement bekräftade att beslutet togs efter att en bedömning av försörjnings- och handelsdepartementen fann de inte att deras medlemskap gav något mervärde.

Flera internationella spannmålshandlare säger att de inte förväntade sig någon inverkan på spannmålsmarknaden, men att symboliskt sett kan Egyptens avgång ses som oroande.

Kriget i Ukraina störde Egyptens veteinköp förra året. Krigets ekonomiska effekter förvärrade också en brist på utländsk valuta i Egypten, vilket ledde till en avmattning av importen, en eftersläpning av varor i hamnar och ett finansiellt stödpaket på 3 miljarder dollar från IMF.

Continue Reading

Populära